Lehké a bez masa: 7 večeří na celý týden
Lehké a bez masa: 7 večeří na celý týden
Následující jídla jsou plná zeleniny a spoustu potřebných surovin určitě budete mít doma.
Bramborové kari
Bramborové kari Zdroj: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 800 g oloupaných brambor
• sůl
• 60 ml rostlinného oleje
• 1 střední cibuli
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 4 stroužky česneku
• 1 lžičku mletého kari
• 1/2 lžičky kurkumy
• 50 g čerstvého zázvoru
• 1 chilli papričku
• 4 jarní cibulky
• 120 g cherry rajčátek
• 200 g špenátových listů
1. Brambory nakrájejte na kostky a uvařte je do poloměkka v osolené vodě (musí zůstat pevné). Pak je slijte a vývar uschovejte.
2. Na části rozehřátého oleje nechte zesklovatět oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte rajčatový protlak, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, oloupaný a jemně nastrouhaný zázvor, nakrájenou chilli papričku a brambory, promíchejte a krátce opečte. Přilijte asi 250 ml vývaru z brambor, podle chuti přisolte a zvolna duste pod pokličkou doměkka.
3. Na zbylém rozehřátém oleji opečte očištěné a na čtvrtky nakrájené jarní cibulky a rajčátka překrájená na půlky, přidejte oprané listy špenátu, nechte je jen zavadnout a směs osolte.
4. Podušené brambory rozdělte na talíře a doplňte je zeleninovou směsí.
Bruschetta s avokádem a sýrem
Bruschetta s avokádem
Co budete potřebovat:
• 4 zralá avokáda
• šťávu z 1/2 limetky
• 10 plátků bagety
• olivový olej
• 250 g sýru Halloumi (nebo jiného sýru vhodného ke grilování)
• nasekaný čerstvý koriandr
Na dresink:
• šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 limetky
• 1 jemně nasekanou cibuli šalotku
• 1 lžičku nasekané chilli papričky
• 1 lžíci extra panenského olivového oleje
1. Nejdříve si připravte dresink – všechny přísady dobře promíchejte v misce a dejte stranou.
2. Avokáda podélně rozkrojte, vyjměte pecku, dužinu vykrojte pomocí lžíce, přidejte limetkovou šťávu a vše důkladně rozmačkejte vidličkou.
3. Plátky bagety potřete z obou stran olivovým olejem a opečte je z obou stran v grilovací pánvi dozlatova. To samé udělejte se sýrem nakrájeným na plátky.
4. Plátky bagety potřete vrstvou avokáda, přidejte opečený sýr nakrájený na menší kousky, přelijte ho trochou dresinku a posypte koriandrem. Podávejte ihned.
Spirálky se zelenou omáčkou
Spirálky se zelenou omáčkou Zdroj: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 1 svazek jarní cibulky
• sůl
• 2 snítky bazalky
• 50 ml olivového oleje
• 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
• 1 menší lilek
• 1 cuketu
• 350 g těstovin spirálek
1. Očištěné cibulky nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je odkapat, přidejte 4 lžíce vody, ve které se cibulky vařily, nakrájenou bazalku a polovinu oleje, osolte a rozmixujte na hladkou omáčku. Přelijte ji do misky a promíchejte s parmazánem.
2. Opláchnutý lilek a cuketu nakrájejte na plátky a opečte na zbylém oleji. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a sceďte je.
3. V kastrolu zahřejte připravenou omáčku, přimíchejte těstoviny a opečenou cuketu s lilkem a vše rozdělte na talíře. Kdo nevydrží bez masa, může si porci ještě doplnit tenkými plátky sušené šunky.
Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem
Plněné lilky s ratatouille Zdroj: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 4 malé a 1 větší lilek
• 0,6 dl olivového oleje
• sůl
• 4 rajčata
• 3 stroužky česneku
• 1 střední cuketu
• 2 papriky (červenou a žlutou)
• 0,6 dl olivového oleje
• 2 snítky tymiánu + trochu na ozdobení
• 80 g přírodního kozího sýru
1. Menší lilky opláchněte, rozkrojte podélně na poloviny, potřete částí oleje, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Rajčata spařte ve vařící vodě a oloupejte. Česnek nakrájejte na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou na kostky.
2. V hrnci zahřejte zbylý olej, zprudka na něm opečte lilek a přeložte ho na talíř. Do hrnce nasypte papriku, opečte ji, přidejte cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolte, promíchejte a poduste asi 5 minut bez pokličky.
3. Upečené lilkové půlky nechte lehce zchladnout, pak z nich lžící vydlabejte asi 2/3 dužiny a nakrájejte ji najemno. Přidejte k ní opečenou zeleninu, promíchejte a směs naplňte do půlek lilků. Posypte je rozdrobeným sýrem a vše zapečte v troubě pod grilem. Horké lilky ozdobte snítkami tymiánu a ihned podávejte.
Bramborové placičky s nivou a hruškou
Bramborové placičky s nivou a hruškou Zdroj: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 500 g brambor
• 100 g hrubé mouky
• sůl
• 1 vejce
• 2 hrušky
• hrst krupicového cukru
• 200 g sýru Niva
• mouku na vál
• olej na opečení
• rozmarýn na ozdobení
1. Brambory uvařte ve slupce doměkka, slijte je, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do mísy. Posypte je moukou, osolte, přidejte vejce a vypracujte tužší těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát, tvořítkem z něj vykrájejte kolečka, opečte je v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova a nechte odkapat na papírové utěrce.
2. Omyté hrušky rozkrojte na půlky, řeznou stranou je obtiskněte v cukru, pak je stejnou stranou položte na rozehřátou teflonovou pánev a počkejte, až cukr lehce zkaramelizuje a rozteče se.
3. Bramborové placičky posypte rozdrobenou nivou (část nechte na ozdobení), postavte jich vždy několik na sebe a na vršek položte půlku hrušky, kterou ozdobte kouskem nivy a snítkou rozmarýnu.
Cuketové hranolky s parmazánem
Cuketové hranolky s parmazánem Zdroj: damndelicious.net
Co budete potřebovat:
• 4 menší cukety
• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
• sušený tymián, oregano a bazalku (od každého 1/2 lžičky)
• 1/4 lžičky sušeného česneku
• sůl a mletý pepř
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce nasekané zelené petrželky
1. Cukety omyjte a rozkrojte podélně na čtvrtiny nebo osminy.
2. V misce promíchejte parmazán, bylinky, česnek, sůl a pepř.
3. Nakrájené cukety rozložte na plech s papírem na pečení, pokapejte je olejem a posypte parmazánovou směsí. Plech dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut doměkka. Pak troubu přepněte na gril a pečte ještě 2–3 minuty, až cukety začnou hnědnout.
4. Podávejte ihned posypané nasekanou petrželkou.
Závin se smetanovými bramborami
Závin se smetanovými bramborami Zdroj: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 300 ml smetany
• 20 g másla
• 2 stroužky česneku
• 1 lžičku čerstvého tymiánu
• sůl
• 600 g oloupaných brambor
• 1 vejce
• mletý bílý pepř
• 200 g listového těsta
• hladkou mouku na vál
1. Do kastrolu dejte smetanu, máslo, oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky a lístky tymiánu, osolte a zahřejte.
2. Brambory nakrájejte na tenké plátky, vmíchejte je do horké smetany a za průběžného míchání vařte, dokud směs nezhoustne a téměř se neodpaří všechna tekutina. Kastrol odstavte z ohně, brambory se smetanou nechte částečně zchladnout a pak do nich vmíchejte tři čtvrtiny rozšlehaného vejce, opepřete je a případně ještě osolte.
3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký obdélník, rozložte na něj smetanové brambory, okraje potřete zbylým vejcem, těsto stočte do závinu a případně ho ještě na vrchu potřete zbylým vejcem. Přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení, na několika místech ho na vrchu propíchněte vidličkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Když začne těsto zlátnout, stáhněte teplotu na 150 °C a pečte ještě asi 15 minut.
4. Upečený závin nechte alespoň 10 minut odpočinout a teprve pak ho nakrájejte na porce. Je výborný teplý nebo studený, třeba s rajčatovým salátem.