24. listopadu 2017 07:30
Martina ČerňanskáMandlový dort bez mouky: Nenáročný a zdravý dezert nejen na víkend
Tenhle prostý a nenáročný dort připravíte jako nic a můžete jej podávat na nekonečně mnoho způsobů. Na podzim jej podávejte s teplými opečenými hruškami a vanilkovou zmrzlinou.
Abyste získali vláčný, delikátní dort, použijte místo celých mletých mandlí mandlovou moučku, která se vyrábí z blanšírovaných mandlí bez slupky. Zbytky jsou natolik vydatné – a natolik zdravé – abyste si na nich mohli pochutnat k snídani (máte k tomu naše plné svolení).
Suroviny (pro 12 osob):
nesolené máslo pokojové teploty6 vajec1 šálek javorového sirupu¼ šálku extra panenského olivového oleje2 lžičky mandlového výtažku1 lžíce citrónové kůry (kůra ze 2 velkých citrónů)½ lžičky jemné mořské soli5 šálků mandlové moučky (nikoli celých mletých mandlí)1 šálek syrových mandlí nakrájených na lupínky
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C. Skládací dortovou formu (s odnímatelným ráfkem) o průměru 22 cm vymažte máslem.
2. Ve velké míchací misce společně prošlehejte vejce, javorový sirup, olej, mandlový výtažek, citrónovou kůru a sůl. Přidejte mandlovou moučku a míchejte, dokud se přísady důkladně nespojí.
3. Těsto nalijte do dortové formy a nahoře posypte mandlovými lupínky. Pečte ve středu trouby, dokud párátko zabodnuté do středu dortu nevytáhnete čisté, 40 až 45 minut.
4. Nechte dort vychladnout ve formě na kuchyňské mřížce. Okraje dortu opatrně uvolněte tenkým nožem a sejměte z formy ráfek. Zajeďte nožem pod dort a uvolněte jej zespodu. Přeneste dort na servírovací talíř. Nakrájejte na 12 dílků.
autor: Shalane Flanaganová, Elyse Kopecky, recept z knihy Běhejte rychle. Jezte pomalu