Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.
Vydáno: 16.06.2015
S jahodami nebo s lososem?
Autor: Yummy Image S jahodami nebo s lososem?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Palačinky asi dělal ve svém životě skoro každý. A nejspíš skončil u toho, že je posypal kakaem, potřel marmeládou, v lepším případě naplnil něčím "vychytanějším" a pak zaroloval.

Palačinky jsou ale i skvělý základ, ze kterého můžete vytvořit něco dalšího a třeba opravdu luxusního. A na rozdíl od jiných moučníků k tomu většinou ani nepotřebujete pečicí troubu.

Pár palačinkových rad:

* Těsto na palačinky můžete udělat z hladké nebo polohrubé mouky. Vyberete-li hladkou, těsto se bude lépe lít, z polohrubé se zase lépe rozmíchá a nebudou v něm žmolky.

* Aby byly palačinky nadýchané, můžete bílek z vajec oddělit, ušlehat z něj sníh a teprve pak ho lehce vmíchat do hotového těsta.

* Pokud nemáte teflonovou pánev, musíte před pečením každé další palačinky pánev znovu vymastit (stačí ji vytřít ubrouskem lehce namočeným v oleji).

* Je-li těsto příliš husté, přidejte do něj ještě trochu vody. Ne mléko, jinak bude těsto příliš lepkavé.

 

Tento na pohled velmi efektní dezert vůbec není tak těžký na přípravu, jak vypadá. A můžete ho klidně připravit den předem:

Palačinková terina s jahodami

1 Foto:

Co budete potřebovat:

Na palačinky:

• 1 vejce

• 1,25 dl mléka

• 125 g hladké nebo polohrubé mouky

• 1/2 lžičky pudinkového prášku (vanilkového nebo mandlového)

• špetku soli

• asi 1 dl vody

• trochu oleje na pečení

Na náplň:

• 6 plátků želatiny

• 2 dl smetany ke šlehání

• 200 g zakysané smetany

• 3 sáčky vanilinového cukru

• 2 lžíce citronové šťávy

• 1 lžičku strouhané citronové kůry

• 200 g hezkých jahod

1. V míse rozšlehejte vejce s mlékem, po částech zašlehejte mouku s pudinkovým práškem a solí a nakonec zašlehejte vodu, až vznikne hladké těstíčko. Nechte ho chvíli stát a pak z něj na vymaštěné pánvi upečte osm palačinek. Po vychladnutí vyložte palačinkami formu ve tvaru obrácené trojúhelníkové střechy nebo na srnčí hřbet tak, aby palačinky přesahovaly i přes okraj.

2. Plátky želatiny zalijte v misce studenou vodou a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím ušlehejte smetanu dotuha a přimíchejte k ní zakysanou smetanu rozmíchanou s vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Ze želatiny vymačkejte vodu, dejte ji zpátky do misky a krátce zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Přidejte ji ke smetanové směsi a promíchejte.

3. Připravenou směsí naplňte formu s palačinkami asi do jedné třetiny, rychle na ni rozložte v řadě za sebou celé jahody špičkami dolů, zakryjte je zbylou směsí a překryjte přesahujícími palačinkami. Vše nechte 2–3 hodiny ztuhnout v lednici, pak terinu opatrně vyklopte a nakrájejte na řezy ostrým nožem namočeným v teplé vodě.

 

A teď něco pro milovníky horkých dezertů:

Gratinované jahodové palačinky

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 15 lžic mléka

• špetku soli

• 4 vejce

• 18 lžic polohrubé mouky

• olej na pečení a vymazání formy

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžíce rumu

• 2 lžíce moučkového cukru

• 300–400 g jahod

 1. Z mléka, špetky soli, dvou celých vajec, dvou žloutků a mouky ušlehejte v míse hladké těstíčko a podle potřeby ho zřeďte trochou vody (nemělo by být moc husté, aby se lépe lilo na pánev). Z těsta pak na vymaštěné pánvi upečte palačinky.

2. Rozpuštěné máslo smíchejte s rumem a 1 lžící moučkového cukru, touto směsí potřete každou palačinku, položte na ni půlky jahod a opatrně zarolujte. Naplněné palačinky narovnejte do vymazané zapékací misky.

3. Ze dvou zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbylý cukr a rozdělte ho na palačinky v misce (nejlépe pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou). Vše vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a krátce zapečte (jen několik minut), dokud sníh na povrchu nezezlátne. Podávejte ihned.

 

Jestli si netroufáte na pečení klasického dortu, zkuste tenhle:

Palačinkový dort s tvarohovým krémem

3 Foto:

Co budete potřebovat:

Na palačinky:

• 3,5 dl mléka

• 2 vejce

• 170 g hladké mouky

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• špetku soli

• trochu oleje na pečení

Na náplň:

• 500 g měkkého tvarohu

• 4 lžíce cukru

• 2 lžíce kokosového likéru

• 2 disko sušenky s kokosovou náplní

• 1 lžíci rumu

• 80 g čokolády na vaření

Na ozdobení:

• 1 pomeranč

• 5 malin

• lístky máty nebo meduňky

1. Do mísy nalijte polovinu mléka, přišlehejte vejce a postupně vmíchejte mouku, zbylé mléko, máslo a sůl. Z těsta upečte na pánvi vytřené olejem 12 tenkých palačinek a nechte je vychladnout.

2. V misce smíchejte 300 g tvarohu se dvěma lžícemi cukru, likérem a najemno rozdrcenými nebo rozmixovanými sušenkami. V druhé misce smíchejte zbylý tvaroh se zbylým cukrem, rumem a rozpuštěnou čokoládou.

3. Polovinu palačinek potřete tmavým a druhou polovinu světlým tvarohem (3 lžíce světlého tvarohu si nechte na ozdobení). Palačinky střídavě naskládejte na sebe a vršek dortu ozdobte malými nočky vykrojenými lžičkou ze světlého tvarohu. Na ně položte dílky oloupaného pomeranče a dort dozdobte malinami a lístky máty nebo meduňky.

 

Nejste na sladké? Tak to zkuste naslano:

Palačinkové mille feuille s uzeným lososem

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 8 hotových palačinek (nejlépe domácích)

• 200 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)

• 1 limetku

• sůl a mletý pepř

• 100 g tenkých plátků uzeného lososa

• hrst zelených lístků (polníčku, rokety, kerblíku apod.)

1. Z palačinek vykrojte formičkou kolečka o průměru asi 6–7 cm, rozložte je na plech s papírem na pečení a vypečte je dozlatova a dokřupava v troubě vyhřáté na 150 °C.

2. Crème fraîche rozmíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z limetky, osolte a opepřete.

3. Opečené palačinkové placičky potřete vrstvou krému, přidejte překrojený plátek lososa a zelený lístek a toto zopakujte ještě asi třikrát, až vzniknou věžičky. Podávejte ihned.

Další skvělé recepty najdete v novém letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Prima FRESH léto 2015

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Jestli lze o některé zelenině říct, že je opravdu osvěžující, pak jsou to okurky. Obsahují hodně vody, takže skvěle hydratují, což je důležité právě ve dnech, kdy teplota stoupá k třicítce nebo ji dokonce překročí. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu C a vlákniny a za zmínku stojí i obsah křemíku, který prospívá kůži. Proto ty fotografie žen s okurkovými plátky na obličeji…

Ale zpět k jídlu:

Asijský rajčatovo-okurkový salát

Asijský rajčatovo-okurkový salát

Co budete potřebovat:

• 2 lžičky rybí omáčky

• 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku hnědého cukru

• 1 utřený stroužek česneku

• 3 větší nebo 4 střední rajčata

• 1/2 okurky

• 2 jarní cibulky

• 1/2 papričky jalapeňo

• 2 lžíce čerstvé bazalky

• 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

 

1. V míse vyšlehejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr a česnek.

2. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy. Cibulky očistěte, nakrájejte spolu s chilli papričkou na velmi jemné plátky a přidejte také do mísy. Přisypte nasekanou bazalku a koriandr a lehce promíchejte.

 

 

Článek je zařazen v: dort, jahody, palačinky, roláda, terina
Reklama