Nápady z palačinek: Nasladko i naslano
Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.
Palačinky asi dělal ve svém životě skoro každý. A nejspíš skončil u toho, že je posypal kakaem, potřel marmeládou, v lepším případě naplnil něčím "vychytanějším" a pak zaroloval.
Palačinky jsou ale i skvělý základ, ze kterého můžete vytvořit něco dalšího a třeba opravdu luxusního. A na rozdíl od jiných moučníků k tomu většinou ani nepotřebujete pečicí troubu.
Pár palačinkových rad:
* Těsto na palačinky můžete udělat z hladké nebo polohrubé mouky. Vyberete-li hladkou, těsto se bude lépe lít, z polohrubé se zase lépe rozmíchá a nebudou v něm žmolky.
* Aby byly palačinky nadýchané, můžete bílek z vajec oddělit, ušlehat z něj sníh a teprve pak ho lehce vmíchat do hotového těsta.
* Pokud nemáte teflonovou pánev, musíte před pečením každé další palačinky pánev znovu vymastit (stačí ji vytřít ubrouskem lehce namočeným v oleji).
* Je-li těsto příliš husté, přidejte do něj ještě trochu vody. Ne mléko, jinak bude těsto příliš lepkavé.
Tento na pohled velmi efektní dezert vůbec není tak těžký na přípravu, jak vypadá. A můžete ho klidně připravit den předem:
Palačinková terina s jahodami
Co budete potřebovat:
Na palačinky:
• 1 vejce
• 1,25 dl mléka
• 125 g hladké nebo polohrubé mouky
• 1/2 lžičky pudinkového prášku (vanilkového nebo mandlového)
• špetku soli
• asi 1 dl vody
• trochu oleje na pečení
Na náplň:
• 6 plátků želatiny
• 2 dl smetany ke šlehání
• 200 g zakysané smetany
• 3 sáčky vanilinového cukru
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžičku strouhané citronové kůry
• 200 g hezkých jahod
1. V míse rozšlehejte vejce s mlékem, po částech zašlehejte mouku s pudinkovým práškem a solí a nakonec zašlehejte vodu, až vznikne hladké těstíčko. Nechte ho chvíli stát a pak z něj na vymaštěné pánvi upečte osm palačinek. Po vychladnutí vyložte palačinkami formu ve tvaru obrácené trojúhelníkové střechy nebo na srnčí hřbet tak, aby palačinky přesahovaly i přes okraj.
2. Plátky želatiny zalijte v misce studenou vodou a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím ušlehejte smetanu dotuha a přimíchejte k ní zakysanou smetanu rozmíchanou s vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Ze želatiny vymačkejte vodu, dejte ji zpátky do misky a krátce zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Přidejte ji ke smetanové směsi a promíchejte.
3. Připravenou směsí naplňte formu s palačinkami asi do jedné třetiny, rychle na ni rozložte v řadě za sebou celé jahody špičkami dolů, zakryjte je zbylou směsí a překryjte přesahujícími palačinkami. Vše nechte 2–3 hodiny ztuhnout v lednici, pak terinu opatrně vyklopte a nakrájejte na řezy ostrým nožem namočeným v teplé vodě.
A teď něco pro milovníky horkých dezertů:
Gratinované jahodové palačinky
Co budete potřebovat:
• 15 lžic mléka
• špetku soli
• 4 vejce
• 18 lžic polohrubé mouky
• olej na pečení a vymazání formy
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 2 lžíce rumu
• 2 lžíce moučkového cukru
• 300–400 g jahod
1. Z mléka, špetky soli, dvou celých vajec, dvou žloutků a mouky ušlehejte v míse hladké těstíčko a podle potřeby ho zřeďte trochou vody (nemělo by být moc husté, aby se lépe lilo na pánev). Z těsta pak na vymaštěné pánvi upečte palačinky.
2. Rozpuštěné máslo smíchejte s rumem a 1 lžící moučkového cukru, touto směsí potřete každou palačinku, položte na ni půlky jahod a opatrně zarolujte. Naplněné palačinky narovnejte do vymazané zapékací misky.
3. Ze dvou zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbylý cukr a rozdělte ho na palačinky v misce (nejlépe pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou). Vše vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a krátce zapečte (jen několik minut), dokud sníh na povrchu nezezlátne. Podávejte ihned.
Jestli si netroufáte na pečení klasického dortu, zkuste tenhle:
Palačinkový dort s tvarohovým krémem
Co budete potřebovat:
Na palačinky:
• 3,5 dl mléka
• 2 vejce
• 170 g hladké mouky
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• špetku soli
• trochu oleje na pečení
Na náplň:
• 500 g měkkého tvarohu
• 4 lžíce cukru
• 2 lžíce kokosového likéru
• 2 disko sušenky s kokosovou náplní
• 1 lžíci rumu
• 80 g čokolády na vaření
Na ozdobení:
• 1 pomeranč
• 5 malin
• lístky máty nebo meduňky
1. Do mísy nalijte polovinu mléka, přišlehejte vejce a postupně vmíchejte mouku, zbylé mléko, máslo a sůl. Z těsta upečte na pánvi vytřené olejem 12 tenkých palačinek a nechte je vychladnout.
2. V misce smíchejte 300 g tvarohu se dvěma lžícemi cukru, likérem a najemno rozdrcenými nebo rozmixovanými sušenkami. V druhé misce smíchejte zbylý tvaroh se zbylým cukrem, rumem a rozpuštěnou čokoládou.
3. Polovinu palačinek potřete tmavým a druhou polovinu světlým tvarohem (3 lžíce světlého tvarohu si nechte na ozdobení). Palačinky střídavě naskládejte na sebe a vršek dortu ozdobte malými nočky vykrojenými lžičkou ze světlého tvarohu. Na ně položte dílky oloupaného pomeranče a dort dozdobte malinami a lístky máty nebo meduňky.
Nejste na sladké? Tak to zkuste naslano:
Palačinkové mille feuille s uzeným lososem
Co budete potřebovat:
• 8 hotových palačinek (nejlépe domácích)
• 200 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
• 1 limetku
• sůl a mletý pepř
• 100 g tenkých plátků uzeného lososa
• hrst zelených lístků (polníčku, rokety, kerblíku apod.)
1. Z palačinek vykrojte formičkou kolečka o průměru asi 6–7 cm, rozložte je na plech s papírem na pečení a vypečte je dozlatova a dokřupava v troubě vyhřáté na 150 °C.
2. Crème fraîche rozmíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z limetky, osolte a opepřete.
3. Opečené palačinkové placičky potřete vrstvou krému, přidejte překrojený plátek lososa a zelený lístek a toto zopakujte ještě asi třikrát, až vzniknou věžičky. Podávejte ihned.
Další skvělé recepty najdete v novém letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Foto: Yummy Image
Mohlo by vám taky chutnat: