Okurky do vedra: 6 opravdu osvěžujících receptů
Jestli vám okurky připadají nudné, za chvilku změníte názor:
1/2: Okurkovo-melounovo-mangový salát
Co budete potřebovat:
- 1 větší okurku
- 1/4 vodního melounu
- 1 větší mango
- 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení
- 2 chilli papričky serrano
- 1 lžíci rybí omáčky
- 1 lžíci rýžového vína mirin
- 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje
- hrubozrnnou sůl
Postup:
- Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.
- V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).
2/2: Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou
Co budete potřebovat:
- hrnek nakrájených jahod
- 1 hrnek plátků okurky
- 2 limetky (nebo citrony)
- několik snítek čerstvé máty
- led
- vodu
Postup:
Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limetky, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).