Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Připravte si pravou pizzu Margheritu

Pizzu jistě nemusíme vůbec představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné, se silnou vrstvou těsta.
Vydáno: 21.08.2019
Pizza Margherita
Autor: archiv TV Paprika Pizza Margherita
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ta pravá italská pochází z Neapole, která se již od 18. století prodávala v podobě, jak ji všichni známe. Ta nejznámější, Margherita, se zrodila na počest královny Margherity v roce 1889. Místní kuchtík upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva. O tom, jak si připravit originální italskou pizzu, se rozpovídala expertka přes italskou kuchyni Michela Chiappa, která každou sobotu od 21. května divákům televizní stanice TV Paprika přiblíží originální italskou kuchyni v pořadu „Prostě italské“. A jaký je vlastně ten jejich pravý původní recept oblíbené pizzy Margherita?

Suroviny na těsto:
1 sáček (7 g) práškového droždí nebo 30 g čerstvého droždí
2 čajové lžičky cukru krupice
500 g hladké mouky
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje, olej na vymazání

Na pizzu:
400 g sladkých masitých rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 hrst čerstvého oregana nebo bazalky na posypání
1 lžička soli
½ lžičky kajenského pepře
200 g čerstvě nastrouhaného sýra mozzarella

Příprava:

Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se 2 lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky z kvasnic začít působit. Díky nim těsto hezky nakyne.

V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalejete připravený kvásek. Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně 2 lžic olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 °C.

V kuchyňském robotu rozmixujeme rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte 4 plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku.

Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá. Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto hotovou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou.

A když už budete mít hotové těsto na pizzu, vyzkoušejte z něj i další pochoutky:

Co tentokrát zkusit něco originálnějšího, než pizzu?

Těsto na pizzu: 6 nápadů, co z něj upéct

Anebo zkuste přímo nějakou pizzu:

 

Článek je zařazen v: pizza, domácí pizza, Pizza Margherita
Reklama