Quiche, kiš, kiš, to si teda sníš!
Sníte, a rádi. Domácí slané koláče, kterým Francouzí říkají quiche (čtěte kiš) jsou totiž univerzální. Budou vám chutnat k snídani, obědu i k večeři, na mejdanu i zahradní party, teplé i studené, k vínu, pivu i čaji.
Koláče s různými slanými náplněmi kdysi bývaly jen prostým pokrmem horníků a venkovanů, ale vy si z nich dnes můžete udělat luxusní lahůdku.
K výrobě korpusu se tradičně používá domácí křehké těsto, případně kynuté, můžete dát ale přednost i rychlejší variantě a použít těsto listové. A náplň, tu můžete různě obměňovat podle vlastní chuti. Základem by měla být ale smetana a vejce, aby to všechno během pečení hezky ztuhlo.
Který si vyberete?
Listový koláč s chřestem a tyrolským špekem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 500 g zeleného chřestu
• sůl
• 400 g listového těsta
• 100 g pomazánkového másla
• 1 dl 30% smetany
• 3 vejce
• 50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
• 100 g tyrolského špeku
1. Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě, opatrně ho vyjměte, ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.
2. Listové těsto rozválejte na válu pokrytém papírem na pečení na obdélník silný asi 3 mm a přeložte ho i s papírem na plech. Potřete ho pomazánkovým máslem tak, aby na okrajích zůstal asi 2 cm široký volný pruh. Pak na těsto rozložte chřest, náplň na koláči zakryjte papírem na pečení nebo alobalem (těsto na okrajích nechte nezakryté), koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud se okraje nenafouknou a nezrůžoví. Pak odstraňte papír nebo alobal, chřest zalijte smetanou rozmíchanou s vejci a parmazánem a dále pečte, dokud smetana nezačne zlátnout.
3. Nakonec koláč posypte drobně nakrájeným špekem a dopečte ho dozlatova.
Klasikou, kterou zná celý svět, je francouzský Quiche Lorraine – Lotrinský koláč. My ho pro vás máme v několika obměnách:
Quiche Lorraine
Foto: Profimedia
Co budete potřebovat:
Na těsto:
• 250 g hladké mouky
• 1 lžičku moučkového cukru
• 2 špetky soli
• 125 g másla
• 2 lžíce mléka
• 1 vejce
• 15 g másla na zapracování do odleželého těsta
1. Sypké ingredience smíchejte s nakrájeným máslem a vytvořte hmotu jako na drobenku. Přidejte mléko a vejce a těsto zpracujte do bochánku. Zabalte ho do mikrotenového sáčku a uložte alespoň na hodinu do chladničky.
2. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, posypte ho máslem nastrouhaným na vločky, těsto přeložte a znovu rozválejte. Utvořte z něj bochánek, rozválejte ho podle velikosti formy a vyložte jím vymazanou a vysypanou formu. Povrch propíchejte vidličkou, těsto pokryjte vrstvou vybrané náplně a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 210 °C.
Vyberte si náplň:
1. Klasická se slaninou
• 200 g anglické slaniny • 4 vejce • muškátový oříšek • mletý pepř • 1 lžíce hladké mouky • 2,5 dl zakysané smetany • 2,5 dl mléka • sůl
Slaninu nakrájejte na kostičky, orestujte ji na suché pánvi, nechte odkapat na papírové utěrce a rozložte na těsto ve formě. Vejce smíchejte s kořením, moukou, smetanou a mlékem, osolte, nalijte na těsto se slaninou a koláč upečte.
2. Cuketová s fetou a mátou
200 g cukety • 1 lžíce olivového oleje • sůl • mletý pepř • 1 stroužek česneku • 200 g sýru Feta • lístky čerstvé máty • 2 vejce • 2 žloutky • 250 g zakysané smetany • 2 lžíce mléka
Cuketu nakrájejte na plátky a restujte asi 5 minut na oleji. Osolte ji, opepřete, promíchejte s nasekaným česnekem a rozdělte na těsto ve formě. Na cuketu rozdrobte sýr Feta, který posypte mátovými lístky. Vejce a žloutky rozšlehejte se smetanou a mlékem, směs osolte, opepřete, nalijte na náplň a koláč upečte dozlatova.
3. Šunková s olivami
1 cibule • 1 lžíce oleje • 200 g plátků šunky • hrst nasekané zelené petrželky • mletý pepř • 12 černých oliv bez pecek • 2 vejce • 1 žloutek • 200 g sladké smetany • 150 g tučného bílého jogurtu • sůl
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli osmahněte na oleji dozlatova. Plátky šunky srolujte, nakrájejte na nudličky a rozložte je na těsto ve formě. Přidejte cibuli a vše posypte petrželkou, pepřem a olivami. Vejce a žloutek rozšlehejte se smetanou a bílým jogurtem, osolte, opepřete, nalijte na náplň a koláč upečte dozlatova.
A ještě jedna varianta – z rychlejšího těsta:
Cibulový koláč se šunkou
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
Na těsto:
• 200 g hladké mouky
• 100 g másla
• 1 žloutek
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžíce studené vody
Na náplň:
• 350 g na kolečka nakrájené cibule krátce podušené na 0,6 dl oleje
• sůl a mletý bílý pepř
• 2 vejce
• 200 g šunky
• 2 jarní cibulky
• 0,5 dl smetany
1. Mouku promněte se změklým máslem, žloutkem a solí, přidejte studenou vodu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet.
2. Pak těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložte jím kulatou koláčovou formu lehce vymazanou máslem. Těsto do formy dobře umačkejte, dno propíchejte na několika místech vidličkou a zasypte vrstvou suchých fazolí. Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a když těsto začne růžovět, snižte teplotu na 150 °C a těsto dopečte dozlatova.
3. Podušenou cibuli osolte, opepřete a ještě vlažnou ji promíchejte s vejci, drobně nakrájenou šunkou a jarními cibulkami, vmíchejte smetanu a podle chuti přisolte.
4. Z formy s těstem opatrně vysypte fazole, naplňte ji připravenou směsí a koláč pečte ještě asi 25 minut při 160 °C, dokud náplň nezezlátne.
Další koláč je důkazem, jak se dá skvěle kouzlit s květákem:
Květákový quiche
Foto: Michal Šajmir
Klikněte si pro recept: Květákový quiche
A teď něco pro milovníky medvědího česneku – superjednoduchý koláč:
Quiche s medvědím česnekem
Foto: archiv Gurmet
Klikněte si pro recept: Quiche s medvědím česnekem