Quiche, kiš, kiš, to si teda sníš!

Sníte, a rádi. Domácí slané koláče, kterým Francouzí říkají quiche (čtěte kiš) jsou totiž univerzální. Budou vám chutnat k snídani, obědu i k večeři, na mejdanu i zahradní party, teplé i studené, k vínu, pivu i čaji.

Koláče s různými slanými náplněmi kdysi bývaly jen prostým pokrmem horníků a venkovanů, ale vy si z nich dnes můžete udělat luxusní lahůdku.

K výrobě korpusu se tradičně používá domácí křehké těsto, případně kynuté, můžete dát ale přednost i rychlejší variantě a použít těsto listové. A náplň, tu můžete různě obměňovat podle vlastní chuti. Základem by měla být ale smetana a vejce, aby to všechno během pečení hezky ztuhlo.

Který si vyberete?

Listový koláč s chřestem a tyrolským špekem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 500 g zeleného chřestu

• sůl

• 400 g listového těsta

• 100 g pomazánkového másla

• 1 dl 30% smetany

• 3 vejce

• 50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

• 100 g tyrolského špeku

1. Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě, opatrně ho vyjměte, ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.

2. Listové těsto rozválejte na válu pokrytém papírem na pečení na obdélník silný asi 3 mm a přeložte ho i s papírem na plech. Potřete ho pomazánkovým máslem tak, aby na okrajích zůstal asi 2 cm široký volný pruh. Pak na těsto rozložte chřest, náplň na koláči zakryjte papírem na pečení nebo alobalem (těsto na okrajích nechte nezakryté), koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud se okraje nenafouknou a nezrůžoví. Pak odstraňte papír nebo alobal, chřest zalijte smetanou rozmíchanou s vejci a parmazánem a dále pečte, dokud smetana nezačne zlátnout.

3. Nakonec koláč posypte drobně nakrájeným špekem a dopečte ho dozlatova.

Klasikou, kterou zná celý svět, je francouzský Quiche Lorraine – Lotrinský koláč. My ho pro vás máme v několika obměnách:

Quiche Lorraine

Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 250 g hladké mouky

• 1 lžičku moučkového cukru

• 2 špetky soli

• 125 g másla

• 2 lžíce mléka

• 1 vejce

• 15 g másla na zapracování do odleželého těsta

1. Sypké ingredience smíchejte s nakrájeným máslem a vytvořte hmotu jako na drobenku. Přidejte mléko a vejce a těsto zpracujte do bochánku. Zabalte ho do mikrotenového sáčku a uložte alespoň na hodinu do chladničky.

2. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, posypte ho máslem nastrouhaným na vločky, těsto přeložte a znovu rozválejte. Utvořte z něj bochánek, rozválejte ho podle velikosti formy a vyložte jím vymazanou a vysypanou formu. Povrch propíchejte vidličkou, těsto pokryjte vrstvou vybrané náplně a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 210 °C.

Vyberte si náplň:

1. Klasická se slaninou

• 200 g anglické slaniny • 4 vejce • muškátový oříšek • mletý pepř • 1 lžíce hladké mouky • 2,5 dl zakysané smetany • 2,5 dl mléka • sůl

Slaninu nakrájejte na kostičky, orestujte ji na suché pánvi, nechte odkapat na papírové utěrce a rozložte na těsto ve formě. Vejce smíchejte s kořením, moukou, smetanou a mlékem, osolte, nalijte na těsto se slaninou a koláč upečte.

2. Cuketová s fetou a mátou

200 g cukety • 1 lžíce olivového oleje • sůl • mletý pepř • 1 stroužek česneku • 200 g sýru Feta • lístky čerstvé máty • 2 vejce • 2 žloutky • 250 g zakysané smetany • 2 lžíce mléka

Cuketu nakrájejte na plátky a restujte asi 5 minut na oleji. Osolte ji, opepřete, promíchejte s nasekaným česnekem a rozdělte na těsto ve formě. Na cuketu rozdrobte sýr Feta, který posypte mátovými lístky. Vejce a žloutky rozšlehejte se smetanou a mlékem, směs osolte, opepřete, nalijte na náplň a koláč upečte dozlatova.

3. Šunková s olivami

1 cibule • 1 lžíce oleje • 200 g plátků šunky • hrst nasekané zelené petrželky • mletý pepř • 12 černých oliv bez pecek • 2 vejce • 1 žloutek • 200 g sladké smetany • 150 g tučného bílého jogurtu • sůl

Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli osmahněte na oleji dozlatova. Plátky šunky srolujte, nakrájejte na nudličky a rozložte je na těsto ve formě. Přidejte cibuli a vše posypte petrželkou, pepřem a olivami. Vejce a žloutek rozšlehejte se smetanou a bílým jogurtem, osolte, opepřete, nalijte na náplň a koláč upečte dozlatova.

A ještě jedna varianta – z rychlejšího těsta:

Cibulový koláč se šunkou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 200 g hladké mouky

• 100 g másla

• 1 žloutek

• 1/2 lžičky soli

• 2 lžíce studené vody

Na náplň:

• 350 g na kolečka nakrájené cibule krátce podušené na 0,6 dl oleje

• sůl a mletý bílý pepř

• 2 vejce

• 200 g šunky

• 2 jarní cibulky

• 0,5 dl smetany

1. Mouku promněte se změklým máslem, žloutkem a solí, přidejte studenou vodu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet.

2. Pak těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložte jím kulatou koláčovou formu lehce vymazanou máslem. Těsto do formy dobře umačkejte, dno propíchejte na několika místech vidličkou a zasypte vrstvou suchých fazolí. Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a když těsto začne růžovět, snižte teplotu na 150 °C a těsto dopečte dozlatova.

3. Podušenou cibuli osolte, opepřete a ještě vlažnou ji promíchejte s vejci, drobně nakrájenou šunkou a jarními cibulkami, vmíchejte smetanu a podle chuti přisolte.

4. Z formy s těstem opatrně vysypte fazole, naplňte ji připravenou směsí a koláč pečte ještě asi 25 minut při 160 °C, dokud náplň nezezlátne.

Další koláč je důkazem, jak se dá skvěle kouzlit s květákem:

Květákový quiche

Foto: Michal Šajmir

Klikněte si pro recept: Květákový quiche

A teď něco pro milovníky medvědího česneku – superjednoduchý koláč:

Quiche s medvědím česnekem

Foto: archiv Gurmet

Klikněte si pro recept: Quiche s medvědím česnekem

Sdílejte článek
Štítky vejce koláč těsto PROFIMEDIA s.r.o. Lotrinsko

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 2. 2024

Berany možná čekají krušné chvíle. Dobrá zpráva je, že se to zlepší. Pokud jste rodiče, děti budou každých pět minut něco chtít a vy můžete cítit tlak ze všech stran. Ani váš milostný život není imunní vůči pochybnostem, které jako by se vám vznášely nad hlavou. Žádný kompromis pro vás není možný, Berani. Jen vydržte a vězte, že přicházejí klidnější dny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.