21. prosince 2015 04:10
Lucie PrůchováSacher dort plný čokolády. Navíc bez lepku!
Sacher dort je původem od našich rakouských sousedů a od nich jej pak převzal celý svět tedy i my Češi. Originální receptura Sachru je stále držená zcela v tajnosti, ale i tento neoriginální recept jen výborný. A zaručeně vás pohladí na duši.
Navíc tým bezlepkové restaurace UHELNA, kterou naleznete na pražském Smíchově, si pro vás připravil recept, ve kterém nenaleznete ani památku po ingrediencích s obsahem lepku. Tudíž je tento recept na výtečný Sachr vhodný i pro milovníky sladkostí, kteří mají problém s alergií na lepek a celiaky. V poslední době ale také stále více i pro ty, kteří prokázanou alergií na lepek netrpí.
Vzhledem k špatnému životnímu stylu většiny dnešních lidí, únavě a nedostatku odpočinku dochází i u silnějších jedinců ke zvýšené krátkodobé intoleranci na lepek. Vysoce k tomu přispívá i moderní systémy hospodaření na našich polích a trvalé šlechtění obilnin k vysokému podílu lepku. Vysoký podíl lepku je benefitem pro následnu práci s těstem během pečení. Protože má se to přesně tak, jak si myslíme – lepek, je od slova lepivý. Těsto připravené z mouky s vysokým obsahem lepku se dokonale tvaruje a lepí na sebe.
Všichni máme možnost vyrobit si doma pekařské a cukrářské výrobky vysoké kvality. Touto zdánlivou kvalitou, ale následně trpí i náš zažívací systém. Který prostestuje obvyklými symptomy. Zažívacími obtížemi, zácpu, průjmem, nevolností, bolestmi hlavy, vyrážkou, nechutenstvím a mnoho dalšímy. Vyrobit si doma bezlepkové dezerty je to přitom tak snadné. Nepotřebujete k tomu být ani žádní velcí cukráři. Stačí vám k tomu váš zdravý rozum, všechny potřebné ingredience a úvaha nad tím, jak jednoduše udělat něco sám pro sebe. Garantujeme vám, že rozdíl od toho s obsahem lepku nepoznáte!
Na bezlepkový Sachr budeme potřebovat:
- 7 vajec
- 220 g cukru krupice
- 170 g bezlepkové mouky ( Jizerka zelená , Schär Mix Patisserie C)
- 90 g oleje
- 50 g kakaa
- 9 g prášku do pečiva
- meruňková marmeláda
- hořká čokoláda na polití
Postup:
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a opatrně promícháme. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme olej. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C asi 45 minut.
Upečený korpus necháme vychladnout a potom podélně rozkrojíme na 3 části. Každou část promažeme meruňkovou marmeládou. Pomažeme i celý korpus z vrchu i ze stran. Na půl hodiny dáme do ledničky a poté polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Recept pro vás připravil tým bezlepkové restaurace UHELNA a cukrářka Veronika Znamenáčková.
Pokud nemáte náladu vařit navštivte naši bezlepkovou resturaci UHELNA na pražském Andělu.
Více informací na www.uhelna.com nebo na facebooku https://www.facebook.com/uhelnaclub/
KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Další výborný recept z UHELNY:
Podobné články