19. září 2016 04:15
Martina ČerňanskáTyto potraviny se vám prakticky nikdy nezkazí
Tyto potraviny se vám prakticky nikdy nezkazí
Také se vám sem tam stane, že musíte vyhodit potraviny, které jste nestačili zpracovat a ony se zkazily? Určitě ano. Ale existují potraviny, se kterými se vám to nikdy nestane. Těchto 7 věcí můžete mít doma klidně několik let a budou pořád v perfektním stavu a připravené k použití.
Sušené luštěniny
Mít doma luštěniny v sušené podobě je velmi výhodné. Nejenže vám vydrží prakticky napořád (tedy do té doby, než je uvaříte), ale luštěniny jsou velmi zdravý a variabilní pokrm. A na rozdíl od varianty v nálevu obsahují také minimum soli.
Sůl
Vzpomínáte si na základní školu a periodickou tabulku prvků? Určitě ano a tak jistě víte, že sůl – chlorid sodný – je přirozeně se vyskytující minerál. A i to napovídá, že sůl vydrží mnoho, mnoho let v neměnné podobě.
Instantní káva
Pokud patříte mezi milovníky kávy, je naprostá nutnost mít alespoň malou zásobu doma. Klasická zrnková káva je samozřejmě mnohem lepší a ideálně čerstvě namletá. Ovšem v této formě velmi rychle zvlhne a její chuť se vytratí. Oproti tomu instantní káva je prakticky věčná. Neobsahuje totiž žádnou vlhkost, tudíž vám ve sklenici vydrží opravdu hodně dlouho.
Vinný ocet
Ocet můžete kupovat klidně ve velkém balení. Vzhledem k vysoké kyselosti se nemusíte obávat, že by se zkazil dřív, než ho celý vypotřebujete. A navíc ocet se hodí nejen v kuchyni, ale pomůže i při čištění skvrn různého původu.
Vanilkový extrakt
Ale opravdu pouze ten 100% pravý vám vydrží věky. Pro všechny ostatní náhražky toto pravidlo neplatí a věřte, že se ty se vám zkazí naopak velice rychle.
Rýže
Bílá, divoká, jasmínová nebo basmati – jakákoliv rýže vám vydrží v dobře uzavřené nádobě po mnoho měsíců i let. Jedinou výjimku tvoří hnědá přírodní rýže, která obsahuje přírodní oleje, které mohou být příčinou rychlejšího žluknutí.
Med
Je to neuvěřitelné dílo přírody, ale je to tak. Včely mají doslova magickou moc – díky speciálním enzymům se v medu nikdy netvoří bakterie, které by mohly způsobit jeho zkažení. Uchovávejte ho v pevně uzavřené sklenici, aby nedošlo ke krystalizaci. Pokud ovšem nastane, ani tak to není žádná katastrofa, stačí ho umístit do nádoby s teplou vodu a míchat a míchat dokud se opět nerozpustí.