Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Víno a sýry: Víte, jak je dokonale zkombinovat?

Možná si říkáte, že stačí nakrájet pár sýrů, otevřít si k nim dobré bílé nebo červené víno a je to. Jenže ne každé víno se hodí k určitému typu sýrů a pokud si chcete užít opravdu gurmánský zážitek, je dobré znát pár pravidel.
Vydáno: 29.12.2016
Když si je chcete vychutnat, musíte vědět, jak je správně kombinovat
Autor: profimedia.cz Když si je chcete vychutnat, musíte vědět, jak je správně kombinovat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Na začátek je dobré vědět pár praktických věcí, například jak víno i sýr správně skladovat nebo kdy je vyndat z lednice nebo naopak dát chladit, aby jejich chuť byla co nejdokonalejší.

To vše vám poradí Vláďa Vaněk z ocenenavina.cz:

Prima ženy - Somelier 1
Prima ženy - Somelier 1

 

4 tipy, jak párovat sýry a víno:

1. Intenzita a vyzrálost sýra

Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu.

Mladý měkký je většinou lehčí a jemnější s mléčnou chutí – hodí se k němu svěžejší a lehčí vína typu jako Sauvignon blanc, Riesling, Veltlínské zelené, suché a ovocné rosé nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.

Při zrání sýra se vůně a chutě se stávají mnohem intenzivnější. V sýru se objevují tóny žampion, oříšků a někdy až lesního podrostu. Tady je dobrou volbou například vyzrálý Pinot Noir z Burgundska červené Bordeaux, španělská vína z regionu Rioja, ale i plnější a intenzivní vína. Z českých vín vyzkoušejte třeba vyzrálou Frankovku nebo André.

2. Párujte sýry a vína ze stejného regionu – ulehčíte si tak starosti

U tohoto se nemůžete splést. Sýry a víno spolu existují po staletí a většinou platí, že spolu výborně chuťově ladí. Pokud máte možnost sehnat sýr a víno ze stejného regionu máte vyhráno.

Skvělá je kombinace čerstvého kozího sýra z oblasti Loiry ve Francii a vína odrůdy Sauvignon blanc. Tato odrůda v oblasti prakticky vznikla. Nebo sýr typu brie, alternativně náš hermelín, s Rulandským modrým nebo Chardonnay na sudu, které nádherně podtrhnou chutě sýra s ušlechtilou plísní.

3. Hledejte stejné nebo kontrastní chutě

Například k hermelínu se může hodit jak bohaté na sudu zrající Chardonnay které nádherně doplní bohatost, krémovost a oříškovost sýra, ale stejně tak svěžejší šumivé víno, které naopak díky svým bublinkám a svěžesti sýr odlehčí.

Obecně ale spíše platí hledat vína podobné intenzity jako je sýr.

4. Pozor na taniny v červeném víně

Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) se perfektně hodí k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům a skvěle se váže na jejich bohatou a smetanovou strukturu.

Pozor si ale dejte u měkkých mladých a lehčích sýrů, tam vyšší taniny ještě více vystoupí a vytvoří až nepříjemnou metalickou chuť.

Vláďa Vaněk si pro vás připravil i pár sýrových chuťovek, které můžete servírovat třeba na Silvestra:

Prima ženy - Somelier 5
Prima ženy - Somelier 5

 

Článek je zařazen v: Silvestr, sommelier, párování vína a sýrů
Reklama