Advertoriál

16. července 2024 10:35

Komerční sdělení

Rodinné domy a branky - neodmyslitelná součást českých zahrad

Vydáváte-li se na procházku menšími obce nebo vesnicemi, kromě půvabných chaloupek a venkovských stavení nejspíše zaujmou vaši pozornost i pečlivě udržované předzahrádky a branky, které z nich vedou. Ačkoliv se na první pohled mohou zdát jako maličkost, branky a brány tvoří důležitou součást každého obydlí a plní řadu praktických i estetických funkcí.

Druhy branky a jejich využití

Hlavním účelem branky je samozřejmě zajistit soukromí a zabezpečení před vstupem nepovolaných osob nebo zvířat. Zároveň ale dobře zvolená a udržovaná branka dodá zahradě nebo předzahrádce šmrnc a může se stát půvabným architektonickým prvkem.

Pokud si pořizujete novou branku, je důležité zvolit takovou, která bude vyhovovat vašim konkrétním potřebám a požadavkům na bezpečnost, design i materiál:

  • Klasické kovové jsou oblíbené především pro svou trvanlivost a odolnost. Od subtilních vzorovaných modelů po masivní bezpečnostní brány si jistě vyberete. Kované prvky zase zahrádce dodají okouzlující rustikální nádech.

  • Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, lze zvážit dřevěné nebo plotové dílce z kvalitního materialu. Pěkně udržovaná dřevěná branka vždy přitahuje obdivné pohledy a dokáže zahradu rázem proměnit v lidumilný koutek.

  • Moderním trendem jsou také hliníkové a plastové branky a ploty, které jsou velmi odolné a téměř bezúdržbové. Jejich výhodou je nepřeberná škála barev a povrchových úprav.

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, důležité je dbát na to, aby byl v souladu s celkovým stylem vaší zahrady, předzahrádky či oplocení. Vkusně zvolená branka může velice šikovně dotvořit atmosféru vašeho venkovního obydlí.

Branka jako symbol pohostinnosti

Kromě praktických aspektů má branka i symbolický význam. Otevřená branka před domem je v českém prostředí vnímána jako výraz pohostinnosti a přátelské atmosféry. Naznačuje, že jste právě doma a vítáte případné návštěvy sousedů nebo kolemjdoucích.

Zvlášť ve venkovských oblastech není nic neobvyklého zajít jen tak na kus řeči přes plaňkovou branku nebo zamávat sousedovi, když odchází z domu. Branka v tomto případě slouží jako spojovací článek s okolním světem a možnost navázat kdykoli přátelský kontakt se sousedy.

V této symbolické rovině se branka stává jakýmsi "věstníkem" rodinné pohody a domácího štěstí. Neudržovaná, ušmudlaná nebo sešlá branka může naopak odrazovat od návštěv a působit nehostinně.

Praktické rady pro výběr a údržbu branky

Při výběru vhodné branky byste měli myslet na její bezúdržbový provoz a snadné otvírání. Dřevěné a kovové branky budou vyžadovat pravidelné ošetřování a nátěry, abyste prodloužili jejich životnost. Plastové a hliníkové branky jsou zcela bezúdržbové.

Co se týče otevírání, počítejte s dostatečným prostorem okolo branky. Jestli je těsně u cesty, mohlo by vám otevřená branka překážet. Vhodně zvolený pantový systém zajistí plynulé otvírání i zavírání.

Pokud máte na zahradě domácí mazlíčky, je dobré myslet i na jejich bezpečný a pohodlný průchod brankou bez rizika výskytu mezer či nedokonale uzavřených dveří. Někteří majitelé si pořizují speciální nízké průlezy pro psy a kočky.

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu nové branky, měli byste si přibližně spočítat jak náklady na její pořízení, tak případnou údržbu. kvalitní materiály a precizní provedení se můžou prodražit, ale vynahradí se vám dlouholetou životností a bezproblémovým užíváním.

Branka má své nezastupitelné místo na každé venkovské zahradě či předzahrádce. Kromě funkčních aspektů plní i symbolický účel rodinného štěstí a pohostinnosti. S trendy brankou se bude vaše příbytek jen zářit a získá osobitý punc, který k němu jednoduše patří.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.