PŘEHLEDNĚ: Grilované sladkosti z „šestinedělí“ šéfa Pohlreicha
Mistr těch nejlahodnějších pochoutek to šest nedělních odpolední rozpaloval v domácím prostředí venkovského statku. Na grilu představil i přípravu řady neobvyklých lahůdek. K nim určitě patří dezerty. Připomeňte si je. Shromáždili jsme je pro vás níže – pěkně a prakticky na jeden „talíř“.
Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha a další recepty najdete na webu Rozpal to, šéfe!
1. recept:
LÍVANCE S JAVOROVÝM SIRUPEM A SE SLANINOU
Suroviny:
Těsto na lívance:8 g droždí 185 g mléka 140 g hladké mouky2 vejce špetka soli 12 plátků slaninyjavorový sirupmoučkový cukr na posypáníolej
Postup:
Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.
Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava.
Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou. Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.
2. recept:
PEČENÉ FÍKY S LIMETOVOU CRÉME FRAICHE
Suroviny:
8 čerstvých fíků8 lžic sladkého dezertního vína3 lžíce třtinového cukru3 limetkyvanilkový lusk100 g créme fraichehrst pekanových ořechů
Postup:
Ze tří limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky, podle potřeby podlijeme vodou. Do pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je péct 8–10 minut.
V míse smícháme svařený limetkový sirup s créme fraiche, přidáme nasekané pekanové ořechy. Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.
3. recept:
JAHODY S KRÉMEM Z KOZÍHO SÝRA
Suroviny:
500 g čerstvých jahod50 g jahodové marmelády200 g kozího sýru200 g smetany 30%citronová šťáva a kůra3 lžíce třtinového cukru
Postup:
V míse jemně našleháme smetanu s třtinovým cukrem, citronovou kůrou a kozím sýrem. Zakápneme citronovou šťávou. Jahody napícháme na špejle a dáme grilovat s kouskem másla. Jahodovou marmeládu prohřejeme a potřeme jí ugrilované jahody. Servírujeme s krémem.
4. recept
MARINOVANÝ ANANAS S VANILKOVOU ZMRZLINOU
Suroviny:
1 zralý ananaskvalitní vanilková zmrzlinašťáva ze tří limetekšťáva ze dvou pomerančů4 lžíce třtinového cukruchilli papričkakoriandrsůl
Postup:
Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.
V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.
Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
5. recept:
POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI
Suroviny:
125 g ricotty50 g zakysané smetany8 cukrářských piškotůčerstvé borůvkylžíce třtinového cukrupomerančlžíce nastrouhané čokoládyhrst pistáciíhrst lískových oříškůmeduňka
Postup:
Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.
V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Více inspirace k vaření i grilování najdete na Prima FRESH
Suroviny:
1 zralý ananaskvalitní vanilková zmrzlinašťáva ze tří limetekšťáva ze dvou pomerančů4 lžíce třtinového cukruchilli papričkakoriandrsůl
Postup:
Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.
V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.
Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
CHUCUCHKA
Suroviny:
listové těsto1/2 cibule3 stroužky česnekucuketalilekčervená paprika2 lžíce rajského protlakuvejceoreganobobkový listrozmarýntymiánolivový olejsůl, pepř
Salsa verde
Suroviny:
směs zelených bylinekstroužek česnekucitronová šťávaolivový olejsůl, pepř
Postup:
V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Do pánve nakrájíme na kostičky červenou papriku, lilek a cuketu. Necháme chvíli orestovat doměkka, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.
Přidáme dvě lžíce rajského protlaku, směs stáhneme z ohně a připravíme listové těsto. Těsto rozválíme, potřeme našlehaným vejcem a doprostřed dáme orestovanou zeleninu. Těsto překlopíme, dobře upevníme spoje, vršek ještě potřeme vajíčkem a dáme upéct na gril dozlatova.
Mezitím připravíme zelenou omáčku – salsa verde. Nasekáme bylinky podle libosti (bazalku, oregano, pažitku, mátu...), smícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a na závěr zakápneme citronovou šťávou.
Chucuchku sundáme z grilu a podáváme se salsou verde.
PANENKA SE SLANINOU A OMÁČKOU Z ANGLICKÉ HOŘČICE
Suroviny:
2 vepřové panenkyplátky slaninyčervená paprikačervená cibuleolivový olejsůl, pepř
Omáčka z anglické hořčice
Suroviny:
2 žloutkybílý vinný ocetrostlinný olejolivový olejworcesteranglická hořčicezakysaná smetanasůl, pepř
Postup:
Panenky nakrájíme na kousky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalíme do slaniny, osolíme a opepříme a spolu s kousky červené papriky a červené cibule napícháme na špejle. Špízy dáme na rozpálený gril, který potřeme kouskem špeku a necháme grilovat.
Mezitím připravíme omáčku – dva žloutky prošleháme s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme, pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje, prošleháme. Do této domácí majonézy přidáme kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany.
Ogrilované špízy servírujeme s omáčkou z anglické hořčice.
JIŽANSKÉ SMAŽENÉ KUŘE
Suroviny:
vykostěné kuřesladká paprikacajenský pepřdijonská hořčice1 dl kefíruhladká moukačerstvá bazalkarostlinný olejsůl, pepř
Postup:
Kuře nakrájíme na stejně velké kousky. V míse smícháme špetku sladké papriky, cajenského pepře, přidáme sůl a pepř, lžičku hořčice, kapku kefíru a ve směsi promícháme kuřecí kousky. Potom kousky vyndáme a obalíme v mouce, kterou dochutíme špetkou sladké papriky, cajenského i černého pepře a soli.
V pánvi rozpálíme rostlinný olej. Kuřecí maso zprudka osmažíme dozlatova.
Osmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a můžeme podávat ozdobené čerstvou bazalkou.
SALÁT Z AVOKÁDA S RAJČATY A ČERVENOU CIBULÍ
Suroviny:
4 rajčatazralé avokádohrst konzervované cizrnyhrst černých olivčervená cibulekerblíklistová petrželbazalkabílý vinný ocet2 lžíce dijonské hořčicechardonnay ocetlžička medu1 dl sekturostlinný olejolivový olejsůl, pepř
Postup:
Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme je na talíř. Osolíme a opepříme. V míse smícháme na kostičky nakrájené avokádo, cizrnu, pár černých oliv a nasekanou červenou cibulku. Přidáme nasekaný kerblík, listovou petržel a bazalku. Zakápneme olivovým olejem a bílým vinným octem. Promícháme a směs dáme na rajčata.
V míse prošleháme dvě lžíce hořčice, kapku chardonnay octa, rostlinného a olivového oleje, sůl, pepř, lžičku medu a nakonec kapku sektu. Dresinkem polijeme salát.
Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl
BETON
Suroviny:
40 ml Becherovkytonicplátek citronuled
Postup:
Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem, na závěr vložíme plátek citroonu a servírujeme.
BETON BITTER
Tento svěží drink vám bude na beton chutnat!Foto: Marek Dienstl
Suroviny:
40 ml Becherovkytonicstřik KV14plátek citronu, pomeranče a limetkyled
Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme Becherovku a dolijeme tonikem. Promícháme a zastříkneme aperitivem KV14. Ozdobíme plátkem citronu, pomeranče a limetky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Dobrých rad není nikdy dost. Víte, jak na to, aby vám gril vydržel pěkně rozpálený?
Článek
Chytré rady, jak udržovat gril
Nablýskaný gril pro vás bude hračka.
Plaťte méně, volejte vícePropojte si SIM Tesco Mobile s Clubcard a volejte za 1,25 Kč.
Jak vybrat ERP systém?Stáhněte si detailní eBook zdarma. 15+ let zkušeností v 1 knize o ERP!
DOPORUČUJEME
- Recepty ze 3. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!
- Recepty ze 4. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!
- Chytré rady, jak udržovat gril
08:15
To je vražda, napsala IV (7)
08:15 09:30
20.15
22.05
08:10
08:10 09:05
20.00
21.05
07:35
Námořní vyšetřovací služba L. A. III (11)
07:35 08:45
20.15
To nejlepší z Top Gearu: Top 41 (8)
21.20
08:10
Sabrina - mladá čarodějnice VI (20)
08:10 08:55
20.15
21.20