Seriály a filmy

24. června 2014 16:59

Zuzana Schneidewind

PŘEHLEDNĚ: Grilované sladkosti z „šestinedělí“ šéfa Pohlreicha

Mistr těch nejlahodnějších pochoutek to šest nedělních odpolední rozpaloval v domácím prostředí venkovského statku. Na grilu představil i přípravu řady neobvyklých lahůdek. K nim určitě patří dezerty. Připomeňte si je. Shromáždili jsme je pro vás níže – pěkně a prakticky na jeden „talíř“.

Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha a další recepty najdete na webu Rozpal to, šéfe!

1. recept:

LÍVANCE S JAVOROVÝM SIRUPEM A SE SLANINOU

Suroviny:

Těsto na lívance:8 g droždí 185 g mléka 140 g hladké mouky2 vejce špetka soli 12 plátků slaninyjavorový sirupmoučkový cukr na posypáníolej

Postup:

Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.

Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava.

Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou. Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.

2. recept:

PEČENÉ FÍKY S LIMETOVOU CRÉME FRAICHE

Suroviny:

8 čerstvých fíků8 lžic sladkého dezertního vína3 lžíce třtinového cukru3 limetkyvanilkový lusk100 g créme fraichehrst pekanových ořechů

Postup:

Ze tří limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky, podle potřeby podlijeme vodou. Do pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je péct 8–10 minut.

V míse smícháme svařený limetkový sirup s créme fraiche, přidáme nasekané pekanové ořechy. Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.

3. recept:

JAHODY S KRÉMEM Z KOZÍHO SÝRA

Suroviny:

500 g čerstvých jahod50 g jahodové marmelády200 g kozího sýru200 g smetany 30%citronová šťáva a kůra3 lžíce třtinového cukru

Postup:

V míse jemně našleháme smetanu s třtinovým cukrem, citronovou kůrou a kozím sýrem. Zakápneme citronovou šťávou. Jahody napícháme na špejle a dáme grilovat s kouskem másla. Jahodovou marmeládu prohřejeme a potřeme jí ugrilované jahody. Servírujeme s krémem.

4. recept

MARINOVANÝ ANANAS S VANILKOVOU ZMRZLINOU

Suroviny:

1 zralý ananaskvalitní vanilková zmrzlinašťáva ze tří limetekšťáva ze dvou pomerančů4 lžíce třtinového cukruchilli papričkakoriandrsůl

Postup:

Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.

V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.

Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

5. recept:

POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI

Suroviny:

125 g ricotty50 g zakysané smetany8 cukrářských piškotůčerstvé borůvkylžíce třtinového cukrupomerančlžíce nastrouhané čokoládyhrst pistáciíhrst lískových oříškůmeduňka

Postup:

Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.

V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Více inspirace k vaření i grilování najdete na Prima FRESH

Suroviny:

1 zralý ananaskvalitní vanilková zmrzlinašťáva ze tří limetekšťáva ze dvou pomerančů4 lžíce třtinového cukruchilli papričkakoriandrsůl

Postup:

Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.

V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.

Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

CHUCUCHKA

Suroviny:

listové těsto1/2 cibule3 stroužky česnekucuketalilekčervená paprika2 lžíce rajského protlakuvejceoreganobobkový listrozmarýntymiánolivový olejsůl, pepř

Salsa verde

Suroviny:

směs zelených bylinekstroužek česnekucitronová šťávaolivový olejsůl, pepř

Postup:

V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Do pánve nakrájíme na kostičky červenou papriku, lilek a cuketu. Necháme chvíli orestovat doměkka, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.

Přidáme dvě lžíce rajského protlaku, směs stáhneme z ohně a připravíme listové těsto. Těsto rozválíme, potřeme našlehaným vejcem a doprostřed dáme orestovanou zeleninu. Těsto překlopíme, dobře upevníme spoje, vršek ještě potřeme vajíčkem a dáme upéct na gril dozlatova.

Mezitím připravíme zelenou omáčku – salsa verde. Nasekáme bylinky podle libosti (bazalku, oregano, pažitku, mátu...), smícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a na závěr zakápneme citronovou šťávou.

Chucuchku sundáme z grilu a podáváme se salsou verde.

PANENKA SE SLANINOU A OMÁČKOU Z ANGLICKÉ HOŘČICE

Suroviny:

2 vepřové panenkyplátky slaninyčervená paprikačervená cibuleolivový olejsůl, pepř

Omáčka z anglické hořčice

Suroviny:

2 žloutkybílý vinný ocetrostlinný olejolivový olejworcesteranglická hořčicezakysaná smetanasůl, pepř

Postup:

Panenky nakrájíme na kousky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalíme do slaniny, osolíme a opepříme a spolu s kousky červené papriky a červené cibule napícháme na špejle. Špízy dáme na rozpálený gril, který potřeme kouskem špeku a necháme grilovat.

Mezitím připravíme omáčku – dva žloutky prošleháme s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme, pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje, prošleháme. Do této domácí majonézy přidáme kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany.

Ogrilované špízy servírujeme s omáčkou z anglické hořčice.

JIŽANSKÉ SMAŽENÉ KUŘE

Suroviny:

vykostěné kuřesladká paprikacajenský pepřdijonská hořčice1 dl kefíruhladká moukačerstvá bazalkarostlinný olejsůl, pepř

Postup:

Kuře nakrájíme na stejně velké kousky. V míse smícháme špetku sladké papriky, cajenského pepře, přidáme sůl a pepř, lžičku hořčice, kapku kefíru a ve směsi promícháme kuřecí kousky. Potom kousky vyndáme a obalíme v mouce, kterou dochutíme špetkou sladké papriky, cajenského i černého pepře a soli.

V pánvi rozpálíme rostlinný olej. Kuřecí maso zprudka osmažíme dozlatova.

Osmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a můžeme podávat ozdobené čerstvou bazalkou.

SALÁT Z AVOKÁDA S RAJČATY A ČERVENOU CIBULÍ

Suroviny:

4 rajčatazralé avokádohrst konzervované cizrnyhrst černých olivčervená cibulekerblíklistová petrželbazalkabílý vinný ocet2 lžíce dijonské hořčicechardonnay ocetlžička medu1 dl sekturostlinný olejolivový olejsůl, pepř

Postup:

Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme je na talíř. Osolíme a opepříme. V míse smícháme na kostičky nakrájené avokádo, cizrnu, pár černých oliv a nasekanou červenou cibulku. Přidáme nasekaný kerblík, listovou petržel a bazalku. Zakápneme olivovým olejem a bílým vinným octem. Promícháme a směs dáme na rajčata.

V míse prošleháme dvě lžíce hořčice, kapku chardonnay octa, rostlinného a olivového oleje, sůl, pepř, lžičku medu a nakonec kapku sektu. Dresinkem polijeme salát.

Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl

BETON

Suroviny:

40 ml Becherovkytonicplátek citronuled

Postup:

Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem, na závěr vložíme plátek citroonu a servírujeme.

BETON BITTER

Tento svěží drink vám bude na beton chutnat!Foto: Marek Dienstl

Suroviny:

40 ml Becherovkytonicstřik KV14plátek citronu, pomeranče a limetkyled

Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme Becherovku a dolijeme tonikem. Promícháme a zastříkneme aperitivem KV14. Ozdobíme plátkem citronu, pomeranče a limetky.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Dobrých rad není nikdy dost. Víte, jak na to, aby vám gril vydržel pěkně rozpálený?

Článek

Chytré rady, jak udržovat gril

Nablýskaný gril pro vás bude hračka.

Plaťte méně, volejte vícePropojte si SIM Tesco Mobile s Clubcard a volejte za 1,25 Kč.

Jak vybrat ERP systém?Stáhněte si detailní eBook zdarma. 15+ let zkušeností v 1 knize o ERP!

Seznam.cz reklama

DOPORUČUJEME

08:15

To je vražda, napsala IV (7)

08:15 09:30

20.15

Fešák Hubert

22.05

Ano, šéfe!

08:10

Megakatastrofy III (10)

08:10 09:05

20.00

Starodávné megastavby II (2)

21.05

Mongolská říše (2/2)

07:35

Námořní vyšetřovací služba L. A. III (11)

07:35 08:45

20.15

To nejlepší z Top Gearu: Top 41 (8)

21.20

Teorie velkého třesku VII (3)

08:10

Sabrina - mladá čarodějnice VI (20)

08:10 08:55

20.15

Castle na zabití IV (20)

21.20

Sběratelé kostí VI (10)

rekla

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 10. 2024

Něco vám dnes možná zvedne mandle. Vpravo i vlevo se objevují vznětlivé reakce a silné názory. Zkuste se na to podívat s nadhledem. Budete se snažit získat od druhých mimořádnou pozornost, zejména pokud jde o vaše potřeby a emoce. Lidé budou podráždění, ale hádky situaci jen zhorší. Dejte všem trochu času a zjistíte, že se mnohé problémy vyřeší samy.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.