Recepty ze 2. dílu Rozpal to, šéfe!
Výtečné zvěřinové menu Zdeňka Pohlreicha si nyní můžete vyzkoušet v klidu své zahrady. Níže jsou rozepsány všechny recepty.
Nestihli jste nedělní grilování se šéfem Pohlreichem? Pusťte si ho na Prima PLAY
Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete TADY
1. recept
KANČÍ KRKOVIČKA S CHIMICHURRI
Suroviny:
kančí krkovička o váze 800 g4 stroužky česnekučervená cibulešťáva z limety a citronučervený vinný ocetjablečný ocetvelkolistá petrželoreganolisty mátybazalkatymiánolivový olejsůlpepř
Postup:
Do rozpáleného rendlíku kápneme olivový olej, přidáme nasekané stroužky česneku a nasekanou cibuli. Necháme podusit. Mezitím si nakrájíme bylinky – mátu, petrželku, oregano, tymián a bazalku. Bylinky vhodíme do mísy, zakápneme citronovou a limetovou šťávou, dochutíme solí a pepřem. Přidáme pár kapek červeného vinného octa a jablečného octa. Na závěr do bylinek vmícháme podušený česnek s cibulkou, promícháme a chimichurri necháme odležet.
Kančí krkovičku rozkrojíme napůl, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Rošt grilu potřeme kůží ze špeku a maso necháme ze všech stran zatáhnout. Pak ztlumíme oheň a necháme kančí takových 10–15 minut pomalu grilovat. Hotové maso necháme chvíli odpočinout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou chimichurri.
JAK NA CHIMICHURRI
2. recept
JELENÍ KOTLETA S PORTSKOU OMÁČKOU
Suroviny:
4 jelení kotlety po 220–250 g2 šalotky450 ml červeného vínamáslo200 g demi-glacepár kuliček jalovcerozmarýn
Postup:
Víno vlijeme do pekáčku, k němu přidáme nasekanou šalotku, kuličky jalovce a pár snítek rozmarýnu. Vložíme maso a necháme v lednici několik hodin odležet.
V kastrůlku rozpustíme máslo, na kterém zesklovatíme šalotku. Mezitím vyndáme kotlety z marinády, osušíme je papírovou utěrkou a dáme stranou. Marinádu přilijeme do kastrůlku k šalotce a necháme vyvařit na třetinu. Přidáme demi-glace a chvilku povaříme. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, aby se omáčka zjemnila.
Gril rozpálíme na maximum. Kotletky osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a grilujeme 2–3 minuty z každé strany na medium.
Hotové steaky servírujeme na talíř a necháme 5 minut odležet. Přelijeme portskou omáčkou.
3. recept
DEMI-GLACE
Suroviny:
2 kg telecích kostímrkevcibuleřapíkatý celerpórektymiánbobkový listolivový olejpár stroužků česneku200 ml červeného vína100 g rajčatového protlakusůl, pepř
Postup:
Kosti očistíme a propláchneme studenou vodou. Pak je vyskládáme na pekáč, lehce podlijeme vodou a dáme zapéct na 25 minut do tmava. V hrnci rozpálíme olej a opečeme nakrájenou zeleninu do tmavší barvy. Pak přidáme opečené kosti, tymián, bobkový list a rajský protlak. Zalijeme vínem, necháme ho zcela vyvařit a zalijeme vodou. Zaklopíme a necháme alespoň 4 hodiny vařit. Uvařenou omáčku scedíme a zchladíme.
4. recept
BRAMBOROVÝ SALÁT S HRUBOZRNNOU HOŘČICÍ
Suroviny:
600 g ratté brambor vařených ve slupcepár lžic hrubozrnné hořčice Pommery100 g nakrájených okurek cornichornsčervený vinný ocettřtinový cukrpár lžic zakysané smetanymáslocibuleestragonpolníčkový salátpažitkasůl a pepř
Postup:
V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli. Zasypeme 2 lžícemi třtinového cukru a jakmile se cukr rozpustí, zalijeme troškou červeného vinného octa a necháme vyvařit. Do mísy nakrájíme uvařené brambory, okurky, přidáme trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, pár lžic hrubozrnné hořčice a cibulovou směs, vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a navrch přisypeme pár lístků polníčku a nasekanou pažitku.
5. recept
BYIALDI ZE ZELENINY
Suroviny:
cuketalilekoloupaná bílá cibule2 červené papriky4 lžíce loupaných rajčat3 stroužky česnekusůlpepřtymián olivový olej
Postup:
Papriky očistíme, rozpůlíme a zprudka opečeme na grilu. Až papriky zčernají, ještě horké je dáme do igelitového sáčku a necháme chvíli zapařit, budou se lépe loupat. Lilek a cuketu nakrájíme na stejně velká kolečka a osolíme.
Cibuli a česnek nasekáme najemno a v pánvi na olivovém oleji podusíme. Přidáme asi 4 lžíce loupaných rajčat, pár snítek tymiánu, osolíme a opepříme. Spařenou papriku nakrájíme na nudličky a promícháme v pánvi s rajčaty. Směs stáhneme z ohně, uhladíme a navrch střídavě naskládáme plátky lilku a cukety. Opepříme a osolíme, pánev zakryjeme alobalem a necháme asi hodinku péct.
6. recept
JAHODY S KRÉMEM Z KOZÍHO SÝRA
Suroviny:
500 g čerstvých jahod50 g jahodové marmelády200 g kozího sýru200 g smetany 30%citronová šťáva a kůra3 lžíce třtinového cukru
Postup:
V míse jemně našleháme smetanu s třtinovým cukrem, citronovou kůrou a kozím sýrem. Zakápneme citronovou šťávou. Jahody napícháme na špejle a dáme grilovat s kouskem másla. Jahodovou marmeládu prohřejeme a potřeme jí ugrilované jahody. Servírujeme s krémem.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Mohlo by vás také zajímat: