Recepty ze 3. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!

Oživte si grilovačku novými recepty. Tady jsou Zdeňkovy recepty na marinované krevetové špízy, pečené slávky na pivu či marinované karibské kolínko s exotickým mangovým salátem. Nakonec osladil šéf vodákům život dezertem v podobě pečených fíků s limetovou créme fraiche. Dobrou chuť!

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe!, zajímavosti i další recepty najdete na našem speciálu TADYDalší díl sledujte opět v neděli v 18:00 na Primě!

KARIBSKÉ KOLÍNKO S MANGOVÝM SALÁTEM

Suroviny:

4 selečí kolínka cca 450 g/ks400 g rajčatpalička česnekučerstvý zázvor2 lžíce třtinového cukruchilli papričky podle chuti4 limetkykajenský pepřmleté nové kořenísladká paprika1 lžíce sójové omáčkyzralé mangoavokádočervená cibulebílá cibule1 dl bílého rumučerstvý koriandrčervený vinný ocetolivový olejsůl, pepř

Postup:

Kolínka osolíme, vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 15 minut.

Mezitím nakrájíme rajčata na větší kostky do pekáče nebo pečicí formy, přidáme tři stroužky česneku, špetku kajenského pepře, osolíme, zakápneme octem z červeného vína a olivovým olejem. Přidáme také čerstvě mletý pepř, nasekanou bílou cibulku a nasekaný kousek čerstvého zázvoru. Směs podusíme doměkka, poté ji propasírujeme přes cedník. K rajčatové směsi přidáme další ingredience na marinádu: špetku mletého nového koření, špetku sladké papriky a mleté skořice, asi lžíci sójové omáčky a vinného červeného octa. Do marinády nasekáme chilli papričku, vymačkáme šťávu ze tří limetek a přisypeme špetku třtinového cukru. Do směsi naložíme uvařená kolínka, dobře je v marinádě promícháme a zasypeme čerstvým koriandrem. Kolínka necháme do druhého dne marinovat v lednici.

Každé koleno zabalíme zvlášť do alobalu a necháme je pomalu grilovat kolem půl hodinky. Nakonec je rozbalíme a ještě chvíli necháme grilovat dokřupava.

MANGOVÝ SALÁT

Postup:

Zralé mango a avokádo zbavíme pecek, nakrájíme na kostky a zakapeme v míse limetovou šťávou. Přidáme nasekané chilli, rajčata a červenou cibulku, osolíme, opepříme, zakápneme bílým rumem a olivovým olejem. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý koriandr a salát necháme odležet.

KREVETOVÉ ŠPÍZY

Suroviny:

8 tygřích krevet2 limetky½ ananasu1 lžíce medu2 lžíce bílého rumu (Captain Morgan)pomerančová šťáva a kůračerstvý zázvorčerstvý koriandrolivový olejsůl, pepř

Postup:

V míse smícháme šťávu z pomeranče a limetky, bílý rum, asi lžíci medu a kousek nasekaného zázvoru. Z čerstvých krevet odstraníme střívko a vložíme je do marinády. Přidáme kousky ananasu a jednu limetku nakrájenou na čtvrtky. Zasypeme čerstvým koriandrem a necháme alespoň hodinu odležet. Poté krevety s kouskem ananasu a limetky napícháme na špejli. Špízy osolíme a opepříme a necháme 4 minuty grilovat. Podáváme s čerstvým koriandrem a kapkou olivového oleje.

PEČENÉ SLÁVKY NA PIVU

Suroviny:

800 g očištěných slávekšalotka3 stroužky česnekumáslo1 lžíce dijonské hořčice2 dl světlého pivačerstvá listová petržel4 plátky bagetysůl, pepř

Postup:

Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nasekanou šalotku a česnek, přidáme lžíci dijonské hořčice. Mušle vypereme ve vodě, očistíme a vhodíme je do pánve, zalijeme pivem a necháme pod pokličkou vařit. Podle chuti osolíme, opepříme a hojně zasypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Po pár minutách se slávky otevřou, vyndáme je a vzniklou omáčku ještě chvilku povaříme, aby zhoustla. Pak omáčku nalijeme na mušle a můžeme servírovat s plátky ogrilované bagetky potřené česnekem.

PEČENÉ FÍKY S LIMETOVOU CRÉME FRAICHE

Suroviny:

8 čerstvých fíků8 lžic sladkého dezertního vína3 lžíce třtinového cukru3 limetkyvanilkový lusk100 g créme fraichehrst pekanových ořechů

Postup:

Ze tří limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky, podle potřeby podlijeme vodou. Do pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je péct 8–10 minut.

V míse smícháme svařený limetkový sirup s créme fraiche, přidáme nasekané pekanové ořechy. Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Další inspiraci z kuchyně hledejte na Prima FRESH. Víte, že slavíme narozeniny?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.