Recepty ze 4. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!
S tímto menu hravě nasytíte celý rodinný klan. A přitom můžete být všichni pohromadě a pěkně se bavit pod širým nebem. Kouzlo, které vám při grilování značně ušetří čas, spočívá v jednom pořádném kusu vysokého roštěnce. Hasičům chutnalo. Vyzkoušejte si ho také.
Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu TADY
PRIME RIB ROAST S HOŘČIČNOU MARINÁDOU A MOŘSKOU SOLÍ
Suroviny:
hovězí vysoký roštěnec o váze 4 kg2 lžíce hrubozrnné hořčice2 lžíce dijonské hořčice4 stroužky česnekurozmarýntymiánolivový olejsůl, pepř
Postup:
V míse smícháme hořčice s olivovým olejem, nasekaným česnekem, rozmarýnem a tymiánem, pořádně osolíme a opepříme maso a marinádou ho ze všech stran potřeme. Necháme při pokojové teplotě odpočívat. Po cca hodině maso přendáme na mírně rozpálený gril, ideálně do něj zapíchneme teploměr, který bude hlídat teplotu jádra masa. Vnitřní teplota by neměla přesáhnout 70 °C. Maso necháme na grilu alespoň dvě hodinky, občas zkontrolujeme. Po upečení maso zabalíme do alobalu a v teple ho necháme ještě alespoň půl hodiny odpočívat.
KRŮTÍ KEBAB S PETRŽELOVOU SALSOU
Suroviny:
900 g krůtích prsoušpetka mletého kardamomušpetka mleté skořicecitronlistová petržel2 rajčatačervená cibulebílý vinný ocetolivový olejmáslosůl, pepř
Postup:
Krůtí maso nakrájíme na menší kousky a naložíme ho do marinády z kardamomu, skořice, kapky vinného octa a olivového oleje. Necháme asi hodinku marinovat.
Kousky masa napícháme na jehly a dáme grilovat na cca 15 minut.
Mezitím připravíme petrželovou salsu – v míse smícháme nasekanou petrželku, na kostičky nakrájená rajčata (bez dužiny), na plátky nakrájenou cibuli, zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, promícháme.
Upečené maso stáhneme z jehel, dochutíme kouskem másla a solí a přelijeme salsou.
KUKUŘIČNÝ KLAS S MEDEM A CHILLI
Suroviny:
4 kukuřičné klasychilli papričkalžíce medumáslosůl
Postup:
Kukuřici uvaříme v osolené vodě.
Klasy rozkrájíme každý na 4 kousky a na másle ogrilujeme. Dochutíme lžící medu, nasekanou chilli papričkou, podle chuti osolíme.
KŘENOVÉ BRAMBORY
Suroviny:
800 g brambor2 lžíce zakysané smetanyčerstvý křenparmazántymián, rozmarýnlistová petrželkerblíkmáslosůl, pepř
Postup:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě s pár snítkami tymiánu, rozmarýnu a dalších bylinek dle chuti. Poté je rozpůlíme a vydlabeme vnitřek do mísy. Přidáme hrst nastrouhaného křenu a hrst parmazánu, zakysanou smetanu, kousek rozpuštěného másla, osolíme a opepříme. Směs promícháme a naplníme jí vydlabané brambory. Ty pak položíme na gril a necháme asi 5 minut zapékat. Na závěr brambory pokapeme troškou rozpuštěného másla a zasypeme nasekanou petrželkou a kerblíkem.
MRKVOVÝ SALÁT
Suroviny:
6 velkých mrkvíčerstvý zázvor3 stroužky česnekubylinky dle chuti (listová petržel, šalvěj, bobkový list, meduňka)citronrostlinný olejsůl, pepř
Postup:
Mrkev nakrájíme na kolečka a orestujeme ji v pánvi na oleji. Přidáme nasekaný česnek, osolíme a opepříme. Přimícháme také kousek zázvoru nakrájeného na plátky.
Zakápneme citronovou šťávou a chvilku povaříme. Mrkev má zůstat pěkně křupavá. Přendáme do servírovací mísy a zasypeme nasekanými bylinkami.
OKURKOVÉ SMOOTHIE S GINEM
Suroviny:
2 salátové okurky4 lžíce cukru2 citronygin dle chutitonic dle potřeby
Postup:
Cukr svaříme se stejným množstvím vody a zakapeme citronovou šťávou.
Okurky oloupeme, rozřízneme a odstraníme semínka. Poté okurky nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme spolu s ginem a citronovým sirupem. Dolijeme tonicem a servírujeme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich