Advertoriál

16. června 2024 08:45

Komerční sdělení

Růžová vína a střiky z něj jsou hitem léta. Co si k nim dát dobrého?

Dlouho byla tak trochu v pozadí červených a bílých variant, ale teď si růžová vína právem dobývají své místo na slunci. Co do kvality je umí naši vinaři vyrobit exkluzivní, a tak je Češi a Češky vyhledávají čím dál víc. A co k nim?

Napárovat růžové víno s jídlem není žádná věda, v základu funguje pravidlo chutná/nechutná. Kdo ale chce ve snoubení vína s jídlem udělat pár kroků navíc, pro toho jsou následující řádky.

Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících, tím spíš, když si z nich v poměru jeden díl vína a jeden díl sody uděláte růžový vinný střik.

Z toho vychází i jejich párování s gastronomií. Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám mas, uzenině, dezertu… Skvělé, že? „Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty například s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujete s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety,“ vyjmenovává jednu variantu za druhou národní sommelierka Klára Kollárová.

Přidat se k tomu dá i jedna velká inspirace na léto. Máte rádi meloun? Někde na pomezí párování a míchání koktejlů se nachází i kombinování rosé a melounu. Můžete ho k vínu přikusovat, vymačkaný i na kousky přidávat do koktejlů se základem z růžového vína. A můžete si z něj a dalšího ovoce udělat osvěžující ovocný salát, k němu zkoušet různá rosé a hledat tu nejlepší kombinaci.

Jak správně párovat víno s jídlem

  • Lehká vína – lehká jídla. Jídlo, kde je málo koření, málo tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) kombinujeme se suchými kabinetními víny – z rosé odrůd třeba s Modrým Portugalem.
  • Hutná jídla – plná vína. Více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, jídla s majonézou) potřebuje více alkoholu a extraktu ve víně – pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. U rosého sáhněte po Rulandském modrém nebo Dornfelderu.
  • Kořeněná jídla – plná a výrazná vína. Suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína. Vyplatí se vytáhnout z vinotéky rosé z Frankovky, Rulandského modrého, Svatovavřineckého, Merlotu nebo Cabernetu Sauvignon, které ladí s hovězí pečení, steaky, skopovým, zvěřinou.
  • Sladká jídla, sladká vína. Se sladkými jídly se lépe kombinují vyzrálá sladká vína nežli mladá, svěží a řízná sladká vína.
Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 10. 2024

Rodinní příslušníci toho dnes mohou mít příliš mnoho a požádají vás o větší pomoc, než jste ochotni poskytnout. Ujistěte se, že jste klidní a soustředění, abyste se mohli rozhodnout, které potíže jsou nejnaléhavější a je třeba je řešit jako první. Nebojte se ostatním sdělit své rozhodnutí. Pokud je to možné, raději poskytněte radu než pomoc. Někdy je to to jediné, co lidé skutečně potřebují.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.