Moučníky z přerostlých cuket: Šťavnaté, krásné a vynikající

U cuket platí, že když se urodí, stojí to za to a člověk je nestíhá spotřebovávat. Jestli si taky nevíte rady, co s velkými cuketami, máme pro vás chutné řešení.

Že se do sladkých moučníků dá přidávat i zelenina, to není žádná novinka. A cuketa je v tomto směru velmi vděčná zelenina. Nejenže tímto způsobem skvěle zužitkujete přerostlé jedince, ale moučníky díky cuketě budou mnohem vláčnější a chutnější. Dokonce i pánové, kteří jinak cuketu odmítají, ji v této podobě velmi rádi ochutnají. Ba přímo zhltnou.

Na začátek je dobré vědět jednu věc. Pokud použijete větší cukety, které už mají tvrdší kůru a semínka, obojí odstraňte – kůru odstraňte škrabkou nebo nožem, cuketu rozkrojte podélně na dvě poloviny a z každé vydlabejte semínka lžící. Dužinu pak nastrouhejte, dejte do sítka a důkladně z ní vymačkejte tekutinu. Takto připravenou cuketu pak můžete použít na pečení.

Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.

Cuketová buchta s citronem a malinami

Foto: eatcakefordinner.net

Co budete potřebovat:

• 2 vejce

• 2/3 hrnku cukru

• 1/2 hrnku rostlinného oleje

• 1/2 hrnku podmáslí

• šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu

• 1 hrnek oloupané nastrouhané cukety

• 2 hrnky polohrubé mouky

• 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky soli

• 1 hrnek malin

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na citronovou polevu:

• 200 g moučkového cukru

• 3 lžíce horké vody

• 1 lžíci citronové šťávy

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte podmáslí, citronovou kůru a šťávu a nastrouhanou cuketu. Pak přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a solí, promíchejte a nakonec zlehka vmíchejte maliny.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 55 minut při 175 °C. Buchtu nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3. Všechny přísady na polevu důkladně prošlehejte v misce, polevu nalijte na vychladlou buchtu a nechte zaschnout.

Superčokoládové cuketové cupcakes

Foto: iambaker.net

Co budete potřebovat (na přibližně 26 kousků):

• 2 hrnky polohrubé mouky

• 2 hrnky krupicového cukru

• 3/4 hrnku kakaa

• 2 lžičky jedlé sody

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky soli

• 1 lžičku mleté skořice

• 4 vejce

• 1 hrnek rostlinného oleje

• 3 hrnky oloupané a nastrouhané cukety

• 1/2 hrnku čokoládových čoček (nebo nahrubo nasekané čokolády, nejlépe tmavé)

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kakao, sodu, kypřicí prášek, sůl a skořici a dobře promíchejte. Do středu udělejte důlek, nalijte do něj rozšlehaná vejce s olejem a těsto propracujte rukama. Přidejte cuketu a čokoládu a vařečkou znovu propracujte.

2. Těsto rozdělte lžící do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky (plňte je jen do dvou třetin) a pečte asi 18–20 minut při 175 °C.

3. Po vychladnutí můžete cupcakes ještě ozdobit krémem (například pařížskou šlehačkou) a strouhanou čokoládou.

Cuketový dort s borůvkami

Foto: iambaker.net

Co budete potřebovat:

• 3 vejce

• 1 hrnek rostlinného oleje

• 3 lžičky vanilkového extraktu

• 2 hrnky cukru

• 2 hrnky oloupané a nastrouhané cukety

• 3 hrnky polohrubé mouky

• 1 lžičku soli

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/4 lžičky jedlé sody

• 1 krabičku čerstvých borůvek

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• borůvky a proužky citronové kůry na ozdobení

Na krém:

• 280 ml smetany ke šlehání

• 200 g měkkého tvarohu

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžičku vanilkového extraktu

1. Vejce našlehejte s olejem, vanilkou a cukrem. Přimíchejte nastrouhanou cuketu, mouku prosátou se solí, kypřicím práškem a sodou a zlehka vmíchejte borůvky.

2. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte 35–40 minut při 175 °C. Upečené korpusy nechte 20 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

3. Mezitím připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Přidejte tvaroh, cukr a vanilku a znovu prošlehejte, dokud krém není hladký.

4. Jeden korpus potřete krémem, položte na něj druhý korpus, opět ho potřete krémem a vršek dortu ozdobte borůvkami a proužky citronové kůry.

TIPY:

Pokud nechcete dělat velký dort, připravte si jen poloviční dávku těsta, upečte ji v kulaté formě, rozkrojte podélně na dvě části, potřete spodní krémem, opět obě části spojte, dort potřete na vrchu krémem a ozdobte.

Jestli nemáte čerstvé borůvky, výborné jsou i maliny. Nebo dort promažte marmeládou.

Cuperník

Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 3 vejce

• 6 lžic mléka

• 200 g cukru

• 2 lžíce kakaa

• 150 g tuku na pečení

• 400 g oloupané a nastrouhané cukety

• 450 g polohrubé mouky

• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

• 1 sáček kypřicího prášku do perníku

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• marmeládu na promazání + moučkový cukr na poprášení

1. Vejce rozkvedlejte s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidejte nastrouhanou cuketu, prosátou mouku s oběma kypřicími prášky a umíchejte vláčné těsto.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 40–45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

3. Po vychladnutí cuperník vyklopte z formy, podélně rozkrojte, promazejte marmeládou, opět spojte k sobě a pocukrujte.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.