Víkendové dezerty jen ze 3 surovin: Upečte si koláč, řezy nebo dort
Mít na víkend něco sladkého a dobrého ke kávě je fajn, jenže někdy člověk prostě nestíhá, nechce se mu „patlat“ se se složitými těsty nebo mu dochází inspirace. My jsme pro vás našli pár receptů, které se dají udělat hrozně rychle a potřebujete na ně miminum surovin – přesně tři! Není to zázrak? Stačí si vybrat, na co máte chuť.
Kakaové řezy
Co budete potřebovat:
- 3 střední zmrazené banány
- 1/2 hrnku mandlového másla
- 4 lžíce kakaového prášku
+ máslo nebo trochu oleje na vymazání formy
Postup:
1. Zmrzlé banány oloupejte a rozmixujte spolu s mandlovým máslem a kakaem.
2. Rozmixovanou směs dejte do vymazané menší formy a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, jestli je i střed propečený – zapíchněte ji do středu těsta a když zůstane po vytažení suchá a čistá, je hotovo.
3. Nechte „moučník“ vychladnout a před podáváním ho nakrájejte.
TIP: Mandlové máslo se dá sehnat už hotové, ale můžete si ho i vyrobit sami doma. Potřebujete jen mandle a dobrý výkonný mixér. Neloupané mandle předem namočte do vody, pak je nasypte do mixéru a mixujte, dokud hmota nepřipomíná máslo. Nespěchejte, je potřeba trochu trpělivosti. Hotové máslo můžete ochutit špetkou skořice. Skladujte ho v lednici.
Kávová pěna
Co budete potřebovat:
- 1 lžíci dobré instantní kávy
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 470 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. V kastrůlku smíchejte instantní kávu s kondenzovaným mlékem a povařte na mírném ohni asi 3 minuty. Směs nechte vychladnout a pak ji uložte na 30 minut do ledničky.
2. K vychlazené směsi přidejte smetanu ke šlehání a společně vše vyšlehejte do husté nadýchané pěny, která tvoří špičky. Rozdělte ji do misek nebo kalíšků a každou porci ještě podle chuti posypte troškou instantní kávy nebo případně neslazeného kakaa.
TIP: Když pěnu zmrazíte, budete mít skvělou zmrzlinu
Jablečný koláč s karamelem
Co budete potřebovat:
- 1 rozválené listové těsto
- 1/2 hrnku karamelového Salka (lze ho koupit hotové nebo se dá vyrobit z klasického Salka pozvolným vařením celé plechovky)
- 2 jablka
Postup:
1. Listové těsto rozbalte a přeložte na plech s papírem na pečení. Odkrojte z něj asi 1,5 cm široké pruhy na všech stranách a položte je na okraje těsta, aby vznikly vyšší okraje. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou, potřete ho karamelem a rozložte na něj jablka nakrájená na tenké plátky.
2. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout (trvá to asi 20–25 minut).
3. Koláč podávejte ještě teplý.
Čokoládový dort
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 10–15 datlí bez pecek
- 150 ml kakaového prášku
Postup:
1. Všechny přísady rozmixujte na hladké těsto. Nalijte ho do menší kulaté formy (průměr asi 17 cm) vyložené papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.
2. Upečený dort nechte vychladnout a pak ho opatrně vyndejte z formy.
TIP: Dort můžete podávat se zmrzlinou, šlehačkou a ovocem nebo na něj připravit krém, který je, jak jinak, také ze tří ingrediencí:
1 plechovku (400 ml) vychlazeného plnotučného kokosového mléka ušlehejte se 4 lžícemi kakaa a 1 lžící medu do pěny. Podle chuti ji ještě přislaďte medem a natřete na vychladlý dort.
-ak-