Rodina

18. prosince 2023 11:58

Josef Šťastna

Stellinku a Vildu čekají první Vánoce bez maminky. Bohunka zemřela v den, kdy byla tak šťastná

Byl to den, který měl pro Bohumilu Beranovou znamenat začátek nové kariéry. Certifikovaná terapeutka a žena s obrovským srdcem se vracela domů od prvního klienta. Ke své rodině už nedojela, zemřela při tragické nehodě. Zůstal po ní manžel Aleš a dvě děti, které čekají první Vánoce bez maminky.

Bohumilu Beranovou (tehdy ještě Pekovou) jsem poznal na Vyšší odborné škole publicistiky jako jednu z nejlaskavějších lidí svého života. Věčně usměvavá dívka byla skrz naskrz prostoupená člověčinou a dobrotou.

Když jsme školu dokončili, naše cesty se rozdělily, jak už to v životě bývá. Zůstali jsme v kontaktu přes sociální sítě a domlouvali se, že letos už to společné kafe opravdu musíme stihnout.

Místo toho mě a desítky jejích přátel zasáhla temná zpráva. Bohunka zemřela v den, který měl pro ni velký význam. Konečně získala certifikát a těšila se na práci terapeutky. Jela od svého prvního klienta s tím, že se jí oficiálně otevřela cesta k tomu, co vlastně vždy dělala – tedy šířit dobro a pomáhat lidem v těžkých dnech.

Domů už nedojela

Bohunka domů nedojela. Pro Stellu, Vildu a jejího manžela Aleše začala nová kapitola jejich života, se kterou nepočítali ani v nejčernějších představách. Za rohem jsou první Vánoce, kdy máma a skvělá manželka nebude doma...

Říkal jsem si, co mohu udělat pro rodinu ženy, která kdysi na škole byla mou skvělou kamarádkou. Mohu sepsat pár slov a mohu zmínit sbírku na Donio.cz, kam lidé mohou poslat pár korun pro Stellinku a Vilíčka na první roky bez maminky.

Tatínek Aleš je vysokoškolským profesorem, před nímž teď místo auly plné studentů stojí dvě milované děti, které se na něj plně spoléhají. A jeho nelehkým úkolem bude zajistit jim takový život, který si pro ně s Bohunkou vysnili.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Vybrané prostředky poslouží pro překlenutí těžkého období prvních let po ztrátě maminky a usnadní tatínkovi těžké rozhodování mezi rolemi jediného živitele rodiny a pečovatele o dvě malé děti. Budou sloužit pro zabezpečení každodenních i výjimečných potřeb dětí; ať už půjde o návštěvu kroužků, či podporu rodiny při náročných obdobích dětské nemocnosti. V takových chvílích totiž bude zásadní, jestli si rodina bude moci ošetřovatelské volno samoživitele dovolit. Zkrátka pomohou situaci, ve které je absolutní prioritou duševní uzdravení dětí z nenadálé ztráty, kterou jim osud připravil.

Najděte si svou cestu, jak pomáhat

Když jsem sepisoval tyto řádky, uvědomil jsem si, že mohu čtenářům přiblížit příběh Bohunky Beranové, ale desítky jiných příběhů zůstanou v pozadí. V České republice žijí stovky lidí, kteří potřebují naši pomoc, jsou všude kolem nás. Některé najdete na Donio.cz, další objevíte prostřednictvím jiných charitativních projektů a sbírek. Najděte vlastní cestu, jak pomáhat. Stojí to jen pár korun a má to smysl.

Podívejte se také na charitativní Prostřeno!:

Sdílejte článek
Štítky peníze Vánoce charita sbírka Donio.cz Vánoce 2023 Bohunka Beranová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.