Alois se učí stolovat pro Prostřeno! O jakých pravidlech většina ani netuší?
Svatby v Benátkách – Cvičení na Prostřeno
Kolik lžiček a skleniček by mělo být na stole? Kdo má sedět na jakém místě? Alois je nejraději na poli, proto není divu, že v zásadách stolování je trochu nesvůj. Ruku na srdce, pravidla stolování patří mezi nejobtížnější etiketu, 100% jistý si je málokdo.
Podívejte se na video, jak se Alois připravuje na zábavný pořad Prostřeno! Už si vybral své menu, která podá hostům. Na řadě je naučit se kulturu stolování, o kterou se nikdy nezajímal. Stoprocentně jistý si je v tomto ohledu jen málokdo, nicméně být kultivovaný i ve stolování je vrchol celé společenské etikety.
Proč se tedy nedozvědět, jak to s těmi příbory skutečně je:
1) Talíř postavíme asi dva centimetry od okraje stolu, pokud je na menu dne i polévka, na mělký talíř položíme ubrousek tzv. tlumivku, poté talíř plný. Pokud budeme potřebovat další talířky (např. na pečivo), ty musí mít také ubrousek.
2) Sklenice na stůl připravíme každému nejméně dvě, na vodu/pivo a na víno, a to už kvůli dojmu. Pokud začínáme chod aperitivem, tak přiložíme i skleničku na aperitiv. Sklo, ale i příbory bychom měli vyleštit od zaschlých kapek či otisků prstů. I to se v Prostřenu! často kritizuje...
3) Nejblíže k hostově ruce patří sklenice na první nápoj, který se bude podávat. Mohl by to být aperitiv, potom dáme sklenici na bílé víno, sklenici na červené víno a sklenici na nealkoholický nápoj nebo na pivo. Na stůl ke každému hostovi patří maximálně tři sklenice!
4) Vpravo od talíře by měly být nože položeny ostřím dovnitř (směrem k talíři).
5) Příbory by tak měly být v tomto směru: napravo od talíře je zvnějšku: nůž na předkrm, lžíce na polévku, nůž na hlavní chod.
Na levé straně je zvnějšku od talíře vidlička na předkrm a vidlička na hlavní chod. Dezertní vidličky jsou rovnoběžně nad talířem.
6) Při jídle logicky bereme příbory podle chodů zvnějšku směrem k talíři. Tedy první přijdou na řadu příbory, které jsou od našeho talíře nejdále.
7) Kompotová miska patří od talíře mírně vpravo.
8) Na talíř patří papírový ubrousek, který můžete dát klidně i poblíž talíře (vlevo). Plátěný ubrousek patří na klín.
9) Skleničku na víno držíme až na samém konci stopky, co nejdále, abychom prsty nedrželi celé tělo sklenice, kde nápoj je.
10) Důležité je, abychom na sebe během konverzace u jídla viděli, proto se vyvarujte mohutných váz s květinami. Stejně tak je důležité, aby slánky byly na místě, kam na ně všichni ze svých míst dosáhnou. Pokud tedy očekáváte víc hostů, zařiďte slánek několik a rozdejte je na různá místa stolu.
Sledujte Svatby v Benátkách na Primě ve 20.15 každé úterý a čtvrtek!