Celebrity

10. července 2024 12:46

David Laštovka

Princeznu Bosanu ze Tří veteránů ovlivnila rodinná historie. Dnes o ní vypráví lidem

Herečku Vidu Skalskou Neuwirthovou, která 10. července slaví 62. narozeniny, nejvíce proslavila postava princezny Bosany v pohádce Tři veteráni. V životě to neměla jednoduché. Kam po natáčení vedly její další profesní kroky a co dělá dnes?

Vidu Skalskou Neuwirthovou pro film objevila režisérka Marie Poledňáková, která ji v komedii Kotva u přívozu obsadila do role studentky Venduly randící s Miroslavem Vladykou. Největší slávu jí přinesla ale až postava princezny Bosany v pohádce Tři veteráni. Poté se objevila ještě v několika filmech, například v komedii Vesničko má, středisková, kde si zahrála sekretářku Josefa Somra, která se ptá Zdeňka Svěráka, jestli je voda z chalupy pitná. Nakonec herectví opustila a vydala se jiným směrem.

Syn založil rodinu ve Francii

Vida se začala věnovat loutkoherectví, moderaci v rozhlase, napsala i několik knih, v nichž převyprávěla biblické příběhy, legendy a židovské pohádky. Založila dětské divadlo a stala se rovněž průvodkyní. Turisty provází po památkách Prahy a židovském městě.

Čtěte také: České filmové úspěchy po roce 1989: Cesty mezi Koljou a Nabarveným ptáčetem

S manželem, který je lékařem, se poznala už na gymnáziu. Mají spolu dva syny: Davida, který je právník a žije v Paříži se svoji francouzskou manželkou, a Matyáše, který vystudoval vysokou školu ekonomickou a věnuje se golfu. Díky synům se stala už babičkou.

Velká část rodiny byla vyvražděna

Když ji bylo čtrnáct let, dozvěděla se zprávu, která ji poznamenala na celý život. Rodiči jí sdělili, že pětatřicet jejich příbuzných kvůli židovskému původu zahynulo za holocaustu v koncentračních táborech. „Vyrůstala jsem v době, kdy nebylo dobré se příliš odlišovat, natož se hlásit k židovským kořenům. Proto rodiče počkali, až budu větší a lépe to pochopím. Tatínek strávil v koncentračním táboře tři roky. Prošel Terezínem, Osvětimí, Buchenwaldem a uprchl z pochodu smrti,“ svěřila se v dokumentu 13. komnata. Když se otec z koncentráku vrátil domů, vážil pouhých pětatřicet kilo. Nakonec se dožil třiaosmdesáti let.

Vida nyní žije spokojeným životem. Ve volném čase ráda čte romantické knihy, poslouchá hudbu a užívá si své milované rodiny.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.