Sýrové recepty z nedělního Teď vaří šéf II.
Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme. Zdroj: archiv Prima
V sedmém dílu svého pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr. Připravte si ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.
POLÉVKA Z PÓRKU A CIBULE S EMENTÁLEM
Sýrová polévka s pórkem a cibulí Zdroj: archiv Prima
cca 1 dcl bílého vína cca 2 dcl drůbežího vývaru pórek cibule tymián bílý chleba ementál máslo olej sůl pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 10–15 minut vařit doměkka.
Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k němu dáme rozpustit kousek másla, aby měl lepší chuť.
Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme.
Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.
Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.
ALSASKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ
Alsaský cibulový koláč. Jak říká šéf, upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína. Zdroj: archiv Prima
Alsaský cibulový koláč. Jak říká šéf, upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína. Zdroj: archiv Prima
čerstvý kravský sýr slanina cibule 3 stroužky česneku sůl pepř
na těsto:
400 g hladké mouky cca 1 dcl vody 3/4 kostky droždí 1 lžíce olivového oleje sůl
Postup:
Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto.
Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.
Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli.
Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.
Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny.
Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.
SÝROVÉ FONDUE
Pravé fondue: to je bílé víno, třešňová pálenka a švýcarský sýr gruyère, francouzský sýr comté a holandský zaanlander. Zdroj: archiv Prima
Pravé fondue: to je bílé víno, třešňová pálenka a švýcarský sýr gruyère, francouzský sýr comté a holandský zaanlander. Zdroj: archiv Prima
cca 1 dcl bílého vína třešňová pálenka švýcarský sýr gruyère francouzský sýr comté holandský sýr zaanlander kukuřičný škrob voda česnek muškátový oříšek bílý chleba
Postup:
Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.
Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky.
Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.
ČEKANKOVÝ SALÁT S MODRÝM SÝREM
Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme. Zdroj: archiv Prima
Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme. Zdroj: archiv Prima
čekanka modrý plísňový sýr vlašské ořechy cukr sůl
na dresink:
hořčice med citronová šťáva limetková šťáva malinový ocet rostlinný olej sůl
Postup:
Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 1–2 hodiny odstát.
Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví ji tak hořké chuti.
Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresink: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.
Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresinkem, nalámeme sýr a promícháme.
Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresinku.
SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU
Salát se sýrem a šunkou Zdroj: archiv Prima
tvrdý sýr holandského typu křepelčí vejce smetana sýr šunka červená paprika římský salát citronová šťáva limetková šťáva chilli paprička petrželka olivový olej sůl pepř
na majonézu:
2 žloutky hořčice citronová šťáva olej sůl pepř
Postup:
Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.
Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.
Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.
PENNE SE SÝROVOU OMÁČKOU
penne rigate cca 2 dcl vývaru cca 1 dcl smetany modrý sýr máslo 3 šalotky 1 stroužek česneku rozmarýn petrželka sůl pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.
Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.
Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.