Seriály a filmy

19. dubna 2015 17:45

Zuzana Schneidewind

Sýrové recepty z nedělního Teď vaří šéf II.

V sedmém dílu svého pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr. Připravte si ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.

POLÉVKA Z PÓRKU A CIBULE S EMENTÁLEM

cca 1 dcl bílého vína cca 2 dcl drůbežího vývaru pórek cibule tymián bílý chleba ementál máslo olej sůl pepř

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 10–15 minut vařit doměkka.

Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k němu dáme rozpustit kousek másla, aby měl lepší chuť.

Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme.

Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.

Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.

ALSASKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

čerstvý kravský sýr slanina cibule 3 stroužky česneku sůl pepř

na těsto:

400 g hladké mouky cca 1 dcl vody 3/4 kostky droždí 1 lžíce olivového oleje sůl

Postup:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto.

Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.

Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli.

Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.

Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny.

Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

SÝROVÉ FONDUE

cca 1 dcl bílého vína třešňová pálenka švýcarský sýr gruyère francouzský sýr comté holandský sýr zaanlander kukuřičný škrob voda česnek muškátový oříšek bílý chleba

Postup:

Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.

Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky.

Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.

ČEKANKOVÝ SALÁT S MODRÝM SÝREM

čekanka modrý plísňový sýr vlašské ořechy cukr sůl

na dresink:

hořčice med citronová šťáva limetková šťáva malinový ocet rostlinný olej sůl

Postup:

Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 1–2 hodiny odstát.

Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví ji tak hořké chuti.

Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresink: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.

Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresinkem, nalámeme sýr a promícháme.

Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresinku.

SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU

tvrdý sýr holandského typu křepelčí vejce smetana sýr šunka červená paprika římský salát citronová šťáva limetková šťáva chilli paprička petrželka olivový olej sůl pepř

na majonézu:

2 žloutky hořčice citronová šťáva olej sůl pepř

Postup:

Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.

Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.

Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.

PENNE SE SÝROVOU OMÁČKOU

penne rigate cca 2 dcl vývaru cca 1 dcl smetany modrý sýr máslo 3 šalotky 1 stroužek česneku rozmarýn petrželka sůl pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.

Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 11. 2024

Dnes nebudete zklamáni. V následujících dnech odložíte svůj analytický způsob myšlení a necháte se vést svými pocity. Budete pozorní k lidem, které máte rádi. Pokud někdo bude potřebovat vaši pomoc, může se spolehnout, že přijdete. Ušetřte je ale poučování o tom, co udělali špatně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.