Seriály a filmy

22. března 2015 17:55

Zuzana Schneidewind

Teď vaří šéf! II. Recepty z mořských plodů

Sehnat chlazené mořské ryby nebo nejrůznější mořské plody už není tak složitě. Naučte se je chutně upravit v domácích podmínkách podle Zdeňka Pohlreicha,

Vše, co by vás mohlo zajímat k pořadu Teď vaří šéf! II. najdete TADY Odvysílané epizody najdete také na Prima PLAY

Zdeněk a moře....a všechny recepty z nedělního vaření najdete níže.

KREVETOVÁ POLÉVKA BISQUE

Suroviny:

krevety řapíkatý celer 1 mrkev 5 cherry rajčátek 4 lžíce drcených rajčat pórek 1/2 cibule Brandy portské víno 1 dcl smetany cca 1 dcl vody bílá mouka máslo 3 chilli papričky česnek estragon tymián 1 bobkový list olivový olej arašídový, popř. rostlinný olej ořechový olej sůl pepř

Postup:

Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata.

Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.

Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme.

Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.

ZAPÉKANÉ MUŠLE VONGOLE

Suroviny:

mušle řapíkatý celer 1/2 mrkve pórek 1 šalotka 1 stroužek česneku 1 dl bílého vína strouhanka máslo petržel oregáno tymián pažitka kudrnka hrubozrnná mořská sůl kuličky barevného pepře olivový olej sůl

Postup:

Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a najemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.

Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji.

Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.

Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.

Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.

Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře.

Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.

SLÁVKY S ČERVENOU ŘEPOU A BRAMBOROVÝMI GNOCCHI

Suroviny:

slávky gnocchi 4 menší červené řepy 1 dcl bílého vína smetana máslo zeleninový vývar pažitka hrubozrnná sůl kuličky barevného pepře olivový olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou řepu zabalíme zvlášť do alobalu spolu s hrubozrnnou solí, kuličkami pepře a kapkou oleje. Necháme péct aspoň 40 minut.

Slávky uvaříme v zeleninovém vývaru spolu s 1 dcl bílého vína. Když jsou hotové, vyndáme je na talíř a omáčku přecedíme do malého kastrůlku.

Mušle vyloupeme a necháme je vysušit na papírovém ubrousku. Omáčku zakápneme smetanou a dosolíme. Kastrůlek sundáme z plotny, přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit. Připravíme si sadu tří pánviček. Na jedné rozehřejeme olivový olej a orestujeme upečenou řepu nakrájenou na měsíčky.

Ve druhé pánvi promícháme uvařené gnocchi s kouskem másla a ve třetí orestujeme vyloupané slávky s kapkou olivového oleje.

Na talíř nandáme gnocchi a řepu, polijeme pár lžícemi omáčky, přidáme slávky a ozdobíme nasekanou pažitkou.

KREVETY S ČESNEKEM A DOMÁCÍ PASTOU

Suroviny:

krevety špagety 1 stroužek česneku 1 chilli paprička petrželka máslo olivový olej sůl pepř

Postup:

Do osolené vody dáme vařit špagety. Krevety zbavíme střívka, pokrájíme je na menší kousky, osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájený česnek, chilli papričku a krevety. Přidáme hotovou pastu i s trochou vody, ve které se vařily. Vmícháme kousek másla, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

PLNĚNÉ KALAMÁRY

Suroviny:

kalamáry krevety pecorino 2 vejce strouhanka 1 stroužek česneku oregáno petrželka olivový olej pepř sůl

Na rajčatovou omáčku:

čerstvá nebo nakládaná rajčata 1 stroužek česneku 2 malé šalotky bazalka rozmarýn olivový olej sůl pepř

Postup:

Kalamáru chytneme za chapadla, vytáhneme je z těla a uřízneme. Tělo oloupeme a vytlačíme veškerý vnitřek. Zbytek těla propláchneme pod studenou vodou. Chapadla a ploutve nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce spolu s nakrájenými krevetami. Opepříme a osolíme.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce orestujeme kalamáry s krevetami a přidáme nakrájený stroužek česneku. Asi po 2 minutách vrátíme směs zpátky do misky a připravíme si náplň.

Nakrájíme oregáno, petrželku a jarní cibulku. Zasypeme strouhankou, přidáme rozšlehaná vejce a nastrouhané Pecorino. Promícháme, dokud směs nedrží pohromadě.

Těla kalamár naplníme směsí asi do dvou třetin a spojíme párátkem.

Připravíme rajčatovou omáčku: na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme stroužek česneku a 2 šalotky. Přimícháme čerstvá nebo nakládaná rajčata a nakrájenou bazalku s rozmarýnem. Omáčku opepříme a osolíme a necháme povařit asi 20 minut.

Mezitím na olivovém oleji z obou stran pomalu orestujeme plněné kalamáry. Na talíř nandáme rajčatovou omáčku a na ni položíme opečené kalamáry, ze kterých nezapomeneme vyndat párátka.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 2. 2025

Pokud zpomalíte a soustředíte se, k chybějícím spojením a nešťastným nedorozuměním bude docházet méně často. Nezapomeňte, že si můžete poradit sami, Berani. Nemějte pocit, že nutně potřebujete souhlas druhých, než se pustíte do projektů, které chcete dokončit. Vaše mysl vás dnes nabádá, abyste převzali iniciativu, a tak se do toho směle pusťte. Jen se ujistěte, že ve svých činech nejste příliš ukvapení. Budete produktivnější, když si vše nejdříve promyslíte, než začnete jednat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.