Teď vaří šéf! II. Recepty z mořských plodů
Sehnat chlazené mořské ryby nebo nejrůznější mořské plody už není tak složitě. Naučte se je chutně upravit v domácích podmínkách podle Zdeňka Pohlreicha,
Vše, co by vás mohlo zajímat k pořadu Teď vaří šéf! II. najdete TADY Odvysílané epizody najdete také na Prima PLAY
Zdeněk a moře....a všechny recepty z nedělního vaření najdete níže.
KREVETOVÁ POLÉVKA BISQUE
Aby byla krevetová polévka Bisque mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
krevety řapíkatý celer 1 mrkev 5 cherry rajčátek 4 lžíce drcených rajčat pórek 1/2 cibule Brandy portské víno 1 dcl smetany cca 1 dcl vody bílá mouka máslo 3 chilli papričky česnek estragon tymián 1 bobkový list olivový olej arašídový, popř. rostlinný olej ořechový olej sůl pepř
Postup:
Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata.
Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.
Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme.
Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.
ZAPÉKANÉ MUŠLE VONGOLE
Suroviny:
mušle řapíkatý celer 1/2 mrkve pórek 1 šalotka 1 stroužek česneku 1 dl bílého vína strouhanka máslo petržel oregáno tymián pažitka kudrnka hrubozrnná mořská sůl kuličky barevného pepře olivový olej sůl
Postup:
Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a najemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.
Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji.
Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.
Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.
Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.
Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře.
Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.
SLÁVKY S ČERVENOU ŘEPOU A BRAMBOROVÝMI GNOCCHI
Suroviny:
slávky gnocchi 4 menší červené řepy 1 dcl bílého vína smetana máslo zeleninový vývar pažitka hrubozrnná sůl kuličky barevného pepře olivový olej
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou řepu zabalíme zvlášť do alobalu spolu s hrubozrnnou solí, kuličkami pepře a kapkou oleje. Necháme péct aspoň 40 minut.
Slávky uvaříme v zeleninovém vývaru spolu s 1 dcl bílého vína. Když jsou hotové, vyndáme je na talíř a omáčku přecedíme do malého kastrůlku.
Mušle vyloupeme a necháme je vysušit na papírovém ubrousku. Omáčku zakápneme smetanou a dosolíme. Kastrůlek sundáme z plotny, přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit. Připravíme si sadu tří pánviček. Na jedné rozehřejeme olivový olej a orestujeme upečenou řepu nakrájenou na měsíčky.
Ve druhé pánvi promícháme uvařené gnocchi s kouskem másla a ve třetí orestujeme vyloupané slávky s kapkou olivového oleje.
Na talíř nandáme gnocchi a řepu, polijeme pár lžícemi omáčky, přidáme slávky a ozdobíme nasekanou pažitkou.
KREVETY S ČESNEKEM A DOMÁCÍ PASTOU
Suroviny:
krevety špagety 1 stroužek česneku 1 chilli paprička petrželka máslo olivový olej sůl pepř
Postup:
Do osolené vody dáme vařit špagety. Krevety zbavíme střívka, pokrájíme je na menší kousky, osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájený česnek, chilli papričku a krevety. Přidáme hotovou pastu i s trochou vody, ve které se vařily. Vmícháme kousek másla, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.
PLNĚNÉ KALAMÁRY
Těla kalamár naplníme směsí ze strouhanky, bylinek, Pecorina a vajíčka asi do dvou třetin a spojíme párátkem. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
kalamáry krevety pecorino 2 vejce strouhanka 1 stroužek česneku oregáno petrželka olivový olej pepř sůl
Na rajčatovou omáčku:
čerstvá nebo nakládaná rajčata 1 stroužek česneku 2 malé šalotky bazalka rozmarýn olivový olej sůl pepř
Postup:
Kalamáru chytneme za chapadla, vytáhneme je z těla a uřízneme. Tělo oloupeme a vytlačíme veškerý vnitřek. Zbytek těla propláchneme pod studenou vodou. Chapadla a ploutve nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce spolu s nakrájenými krevetami. Opepříme a osolíme.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce orestujeme kalamáry s krevetami a přidáme nakrájený stroužek česneku. Asi po 2 minutách vrátíme směs zpátky do misky a připravíme si náplň.
Nakrájíme oregáno, petrželku a jarní cibulku. Zasypeme strouhankou, přidáme rozšlehaná vejce a nastrouhané Pecorino. Promícháme, dokud směs nedrží pohromadě.
Těla kalamár naplníme směsí asi do dvou třetin a spojíme párátkem.
Připravíme rajčatovou omáčku: na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme stroužek česneku a 2 šalotky. Přimícháme čerstvá nebo nakládaná rajčata a nakrájenou bazalku s rozmarýnem. Omáčku opepříme a osolíme a necháme povařit asi 20 minut.
Mezitím na olivovém oleji z obou stran pomalu orestujeme plněné kalamáry. Na talíř nandáme rajčatovou omáčku a na ni položíme opečené kalamáry, ze kterých nezapomeneme vyndat párátka.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich