Teď vaří šéf! Recepty z brambor
Druhému dílu kuchařské školy Zdeňka Pohlreicha kralovaly brambory. Co se z tak obyčejné suroviny dá připravit? Vyzkoušejte si lahůdky, kterými zaručeně ohromíte rodinu nebo návštěvu.
Celou odvysílanou epizodu si můžete pustit ještě na Prima PLAY
Vše o pořadu Teď vaří, šéf! najdete TADY
Brambory v hlavní roli. Vyzkoušejte domácí recepty Zdeňka Pohlreicha.
KYSELO Z KRKONOŠ
Suroviny:
250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky 250 ml teplé vody 50 g sušených hříbků 400 g brambor 4 vejce cibule máslo kmín, sůl, pepř pažitka
Postup:
Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24, ale nejlépe 48 hodin stát. Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín.
Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut.
Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20–30 minut provařit.
Oloupané brambory uvaříme doměkka a poté přidáme do polévky.
Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dosklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.
BRAMBOROVÉ PLACKY S RAGÚ Z HUB A PÓRKU
Postup:
3–4 velké brambory bílá část pórku 150 g čerstvých hub 100 ml bílého vína 150 ml smetany ke šlehání listové těsto žloutek máslo sůl, pepř rozmarýn, petrželka, pažitka, šalvěj
Postup:
Na másle orestujeme pórek, přidáme houby. Okořeníme. Přilijeme bílé víno a krátce povaříme a zalijeme smetanou.
Brambory nakrájíme na tenoučké sirky, v míse je smícháme s bylinkami (rozmarýn, pažitka, petrželka, šalvěj), osolíme a opepříme.
V pánvi rozpustíme trošku másla a z brambor upečeme z obou stran tenké placky. Na placky navršíme směs hub a pórku a zakryjeme rozváleným listovým těstem. Potřeme žloutkem a necháme péct v troubě při 220 °C 8–10 minut. Podáváme zasypané pažitkou.
GRILOVANÁ RYBA S DOMÁCÍMI CHIPSY
Suroviny:
400 g velkých brambor olivový olej hrst černých oliv rajče 4 porce filetů z mořského vlka 6 lžic olivového oleje 2 snítky rozmarýnu olivový olej rukola citronová šťáva sůl, pepř petrželka
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme na pekáč s pečicím papírem (pečicí papír předtím pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme). Brambory okořeníme i z vrchu, přidáme pokrájené olivy a kostičky rajčete. Dáme do trouby a upečeme dozlatova na vyšší teplotu.
Filety z mořského vlka osolíme a opepříme z obou stran. V pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu orestujeme, nejprve kůží dolů, na závěr rybku otočíme a pánev můžeme vypnout. K rybě můžeme přidat pár lístků čerstvých bylinek. Nakonec filety zakápneme citronovou šťávou.
Připravíme si ještě jednoduchý salát – rukolu zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Mořského vlka servírujeme s opečenými chipsy, s rukolovým salátem a pořádnou dávkou listové petržele.
BRANDADE ZE SUŠENÉ TRESKY
Suroviny:
400 g sušené tresky 400 g brambor 2 stroužky česneku muškátový oříšek citronová šťáva mořská sůl zakysaná smetana mléko olivový olej bobkový list celý černý pepř sůl rozmarýn, tymián, saturejka
Postup:
Opláchnutou tresku namočíme do vody na 24 hodin, pravidelně měníme vodu.
Odsolenou tresku scedíme a dáme do hrnce s mlékem tak, aby byla ponořená. Přidáme bobkový list a pepř, přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Poté z tresky stáhneme kůží a obereme kostičky. Schováme si na ozdobu pár kousků masa v celku.
V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, pro lepší chuť můžeme přidat snítku rozmarýnu a tymiánu. Oloupeme je a uděláme z nich vidličkou hrubou kaši.
V pánvi rozehřejeme olivový olej s nasekaným česnekem, vhodíme na ni tresku a rozdrobíme ji na malé kousky. Přidáme rozmačkané brambory a promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme lžíci zakysané smetany. Dochutíme olivovým olejem a muškátovým oříškem.
Servírujeme s pár plátky rybky a ozdobíme saturejkou.
OPÉKANÁ BRAMBOROVÁ KAŠE SE SÝREM
Suroviny:
cca 600 g brambor 100 ml smetany 150 g strouhaného sýra Montasio máslo míchaný listový salát citronová šťáva olivový olej sůl a pepř jarní cibulka petrželka
Postup:
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K bramborám přistrouháme také sýr Montasio. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou jarní cibulku a petrželku. Vše promícháme.
V pánvi rozpálíme olej a bramborovou hmotu dáme do pánve. Neustále hmotou mícháme, odškrabáváme od dna pánve rozpuštěný sýr, dokud nebude každý kousek kaše opečený. Když se sýr připeče, není to vůbec na škodu, dodá to výbornou chuť. Nakonec hmotu rozprostřeme po dně pánve a necháme na posledních pár minut dopéct.
K opečené bramborové kaši servírujeme míchaný listový salát dochucený olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.
BRAMBOROVÁ GALETKA SE SLANINOU
Suroviny:
cca 600 g brambor 150 g anglické slaniny máslo 1 cibule zakysaná smetana citronová šťáva dijonská hořčice salátová okurka rajče sůl, pepř olivový olej rozmarýn, tymián
Postup:
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Odřezky slaniny orestujeme v pánvi na olivovém oleji, přidáme nasekanou šalotku a dva stroužky česneku. Přidáme brambory a nasekaný rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem a krátce orestujeme. Formičku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy. Dovnitř dáme bramborovou směs a zavřeme je přesahující slaninou. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C na 10–12 minut.
Mezitím připravíme jednoduchý dresink ze zakysané smetany, kapky citronu, lžíce dijonské hořčice. Ochutíme solí a pepřem a promícháme.
Stihneme také připravit salátek – salátovou okurku nakrájíme na kostičky, stejně tak rajče. Promícháme spolu a ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.
Galetku servírujeme s dresinkem a minisalátkem.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Toto by vás mohlo také zajímat.