Teď vaří šéf! Recepty ze 3. dílu - vepřové hody
Pečte ho, vařte, obírejte i marinujte. Ve třetím dílu své kuchařské školy představil Zdeněk Pohlreich recepty z vepřového masa. Níže jsou všechny přehledně rozepsané. Dobrou chuť.
Vše o pořadu najdete TADY
Slibované recepty podle šéfa Pohlreicha:
Japonská polévka s vepřovým masem
Suroviny:
250 g vepřové krkovičky hlíva ústřičná pórek zázvor mrkev 2 stroužky česneku 2 lžíce sójové omáčky vejce nudle do polévky jarní cibulka rostlinný olej sůl, pepř
Postup:
Nakrájenou mrkev, pórek, stroužky česneku a kousek zázvoru orestujeme na oleji. Po chvilce zeleninu zalijeme vodou, osolíme a opepříme a vložíme k ní vepřovou krkovičku. Necháme vařit 45 minut. Poté maso vyndáme a vývar přecedíme. Do čistého vývaru vhodíme pokrájenou hlívu a nudle, dochutíme kapkou sójové omáčky. Mezitím nakrájíme maso na tenké plátky a uvaříme vejce natvrdo. Vše spolu naservírujeme do hlubokého talíře.
Vepřová žebírka v texaském stylu
Suroviny:
2 kg vepřových žeber cibule 3 stroužky česneku lžíce rajčatového protlaku lžíce třtinového cukru worcester červený vinný ocet rostlinný olej sůl, pepř
Postup:
Vepřový bok nakrájíme podél kostí na jednotlivé porce. Žebra dáme do misky, z obou stran je osolíme a opepříme. Nakrájíme půlku cibule na měsíčky, nasekáme 3 stroužky česneku a orestujeme na oleji. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, lžíci třtinového cukru, kapku worcestru a červený vinný ocet. Necháme provařit a ještě teplou směsí zalijeme žebra. Necháme marinovat asi tak hodinku.
Po uplynulé době dáme žebra i s marinádou do trouby na 150 °C asi hodinku péct.
Vepřové sweet and sour
Suroviny:
600 g vepřová pečeně bez kosti bramborový škrob vejce sójová omáčka rostlinný olej mrkev cibule 2 stroužky česneku lžíce třtinového cukru lžíce rajčatového protlaku červený vinný ocet červená a žlutá paprika kolečko ananasu lžíce sójové omáčky sůl, pepř petrželka
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a naložíme do směsi bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Do hluboké pánve nalijeme větší množství oleje a necháme rozehřát. Mezitím nakrájíme zeleninu – mrkev, cibule, 2 stroužky česneku. V rendlíku na oleji orestujeme česnek, mrkev a cibuli. Přidáme asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájíme také červenou a žlutou papriku a kolečko ananasu. Vhodíme do rendlíku k zelenině, dochutíme kapkou sójové omáčky a necháme povařit. Kousky masa osmažíme v pánvi na oleji dokřupava. Pak maso vyndáme, slijeme olej a do pánve přelijeme zeleninu, opět vhodíme maso a vše promícháme dohromady. Servírujeme s velkou dávkou petrželky.
Terinka z vepřového se zelným salátem
Suroviny:
2 vepřové nožičky vepřové koleno mrkev cibule řapíkatý celer bobkový list černý pepř nové koření stroužek česneku bílé zelí bílý vinný ocet dijonská hořčice nakládané okurky červený vinný ocet kapary vejce oregano petrželka pažitka tymián estragon rostlinný olej olivový olej sůl, pepř
Postup:
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit nožičky a kolínko. Okořeníme solí, černým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přidáme také stroužek česneku, stonek řapíkatého celeru, mrkev a půlku cibule. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka.
V hrnci orestujeme na oleji nasekanou cibulku. Maso z vývaru vyjmeme a obereme od kostí. Tučné části rozsekáme v robotu spolu s orestovanou cibulkou a pár lístky oregana a petrželkou. Libové maso nakrájíme na malé kostičky a smícháme s ostatním. Na potravinovou fólii přendáme směs a zabalíme do válečku. Nakonec zabalíme váleček ještě do alobalu a necháme v lednici tuhnout asi tak dvě hodiny.
Bílé zelí nakrájíme na jemné nudličky, stejně tak mrkev. V míse promícháme a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme olejem a vinným bílým octem. Chuť ještě doladíme nasekanou pažitkou a tymiánem.
K terince připravíme také omáčku Gribich: do misky dáme kapku olivového oleje, sůl, pepř, lžičku dijonské hořčice. Přilijeme kapku červeného vinného octa, nasekanou cibulku, nakládané okurky nakrájené nadrobno, nasekané kapary, pažitku, petržel a estragon. Zamícháme, zvlhčíme olejem a nakonec vmícháme nasekané vejce uvařené natvrdo.
Terinku podáváme se zelným salátem a omáčkou Gribich.
Penne s ragú z vepřových žeber
Suroviny:
Suroviny: vepřový bok mrkev řapíkatý celer šalotky stroužek česneku rajčata červené víno smetana těstoviny penne parmezán olivový olej sůl, pepř rozmarýn oregano bazalka
Postup:
Kousek vepřového boku nameleme. Nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a dvě šalotky. Do hrnce nalijeme slušnou dávku olivového oleje, vhodíme stroužek česneku nasekaný najemno, přidáme nakrájenou zeleninu. Chvíli restujeme. Poté do hrnce vhodíme umleté vepřové maso, opepříme, osolíme. Dochutíme také rozmarýnem a oreganem. Přidáme nasekaná rajčata a zalijeme červeným vínem a kapkou smetany. Stáhneme na minimum a necháme hodinku vařit.
Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny, které poté promícháme s ragú, přidáme nastrouhaný parmezán a podáváme s kapkou olivového oleje a lístkem bazalky.
Pečená selečí kýta
Suroviny:
selečí kýta mrkev petržel celer česnek šalotky olivový olej bílé víno sůl, pepř mletý kmín rozmarýn
Postup:
Vykostěnou selečí kýtu okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem, prošpikujeme rozmarýnem. Kýtu svážeme provázkem. Do pekáče dáme přepůlenou mrkev, petržel, celer, paličku česneku a šalotky. Na zeleninu položíme maso, podlijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem, přikryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi hodinku a půl. Po hodině z pekáče sundáme poklici a necháme kůži vypéct dozlatova. Můžeme ji také potřít troškou medu, bude krásně karamelizovaná.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich