Seriály a filmy

10. prosince 2014 15:45

Zuzana Schneidewind

Vánoce jsou i svátky dobrého jídla. Buďte připraveni!

Vybrali jsme pro vás několik receptů od našich předních vařících hvězd. Mnohem více jich ale najdete v premiérovém čísle časopisu Prima Fresh, který je právě na stáncích. Kupte si ho a máte buď skvělý dárek, nebo praktickou příručku ke svému vaření.

Tento časopis potěší dvakrát. Profesionální fotografie jídel a nejrůznějších nápadů ke spokojenému hodování lahodí oku. Když si pak podle Prima Fresh zkusíte něco připravit, zaradují se i vaše chuťové buňky!

Prima FRESH najdete nyní na stáncích. Stojí jen 49 korun.

Zde recepty s vůní a chutí Vánoc od našich televizních hvězd. Zdeněk Pohlreich a Karolína Kamberská v novém časopisu nechybějí.

Karolína peče cukroví – jednoduše. Vyzkoušejte její polomáčené sušenky

Suroviny na cca 20 kusů:

Na těsto

100 g změklého másla 150 g ovesných vloček 80 g třtinového cukru 1/2 lžičky mleté skořice 1 vejce 100 g celozrnné mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva

Na polevu

100 g hořké čokolády 30 g smetany ke šlehání

Postup :

Máslo utřete s vločkami, cukrem, skořicí a vejcem. Přidejte mouku rovnoměrně promíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Dejte ho na hodinu odležet do chladničky.

Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku mírně stlačte.

Koláčky pečte přibližně 20 minut při 150 °C, dokud nezačnou na okrajích růžovět. Pak je nechte vychladnout.

V misce postavené do vodní lázně rozpusťte čokoládu se smetanou.

Do tekuté hmoty namáčejte vždy polovinu koláčku. Namočené koláčky odkládejte na pečicí papír – až čokoláda ztuhne, půjdou dobře sloupnout.

Houbový Kuba podle Zdeňka Pohlreicha. Takto ho představí v neděli v 18.00 na Primě v Teď vaří šéf!

Suroviny:

sušené houby kroupy sádlo cibule česnek sůl, pepř petrželka tymián oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočte do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijte houby i s vodou do hrnce a přiveďte k varu. Kroupy i s vodou nalijte do jiného hrnce a také uvařte doměkka.

Potřebujete ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujete nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolte a nechte zesklovatět.

Uvařené houby přeceďte, kroupy také, a smíchejte v míse. Pekáč vytřete troškou sádla a nasypte do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidejte ji do pekáče, ochuťte nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolte a opepřete. Směs řádně promíchejte, uhlaďte povrch a dejte do předehřáté trouby na 180 °C, pečte 25 minut.

Na sváteční tabuli určitě patří i ryba. Kapr s perníkovou krustou je specialitou Karolíny, domácí kuchařky.

Suroviny :

4 porce kapra s kůží sůl a mletý pepř 4 lžíce másla 5 lžic strouhaného perníku

Postup :

Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Pečte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.

Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou.

A co kapr marinovaný v ryzlinku? Dáte si?

Suroviny :

400 ml suchého ryzlinku 50 ml bílého vinného octa 1 lžíce krupicového cukru 4 lžičky soli 6 kuliček pepře 3 lžíce hrubozrnné hořčice asi 500 g pečeného kapra 1/2 červené papriky 3 plátky citronu 1 červená cibule pár snítek čerstvého tymiánu

Postup :

Víno s octem, cukrem, solí a pepřem nechte přejít varem v malém hrnci.

Pak do svařené tekutiny vmíchejte hořčici. Připravenou marinádu nechte vychladnout.

Z pečeného kapra sloupněte kůži a pečlivě odstraňte kosti. Do větších zavařovacích sklenic vkládejte větší kusy kapřího masa, proužky papriky, citron, cibuli nakrájenou na kolečka a tymián – střídejte je, dokud sklenici nenaplníte. Potom zalijte marinádou až po okraj a dejte na dva dny rozležet do chladničky.

Chcete-li, aby byl marinovaný kapr trochu ostřejší, stačí přidat do sklenice čerstvé chilli papričky.

Takto kapra smaží Zdeněk Pohlreich.

Suroviny:

filety kapra citronová šťáva hladká mouka vejce strouhanka rostlinný olej sádlo sůl, pepř

Postup:

Filety kapra nakrájejte na jednotlivé porce, z obou stran osolte a opepřete bílým pepřem. Filety bohatě zakápněte citronovou šťávou, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet.

Až přijde čas, filety obalte v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.

V hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažte dozlatova. Olej pravidelně cedťe, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).

Níže najdete recept na nej kapra loňského roku.

Vše o cukroví máme tady.

HOUBOVÝ KUBA

Suroviny:

sušené houby

kroupy

sádlo

cibule

česnek

sůl, pepř

petrželka

tymián

oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme do měkka.

Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.

Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidáme jí do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 10. 2024

Přemýšleli jste o stěhování? Možná jste si dokonce koupili nový domov. Ať už je vaše situace jakákoli, možná dnes vyřizujete nějaké papíry, možná smlouvu s realitní kanceláří nebo dodavatelem, možná dokumenty o úschově. To může být frustrující, protože znění dokumentů se může zdát nejasné. Vyřiďte si je. Nebudete toho litovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.