Seriály a filmy

10. prosince 2014 15:45

Zuzana Schneidewind

Vánoce jsou i svátky dobrého jídla. Buďte připraveni!

Vybrali jsme pro vás několik receptů od našich předních vařících hvězd. Mnohem více jich ale najdete v premiérovém čísle časopisu Prima Fresh, který je právě na stáncích. Kupte si ho a máte buď skvělý dárek, nebo praktickou příručku ke svému vaření.

Tento časopis potěší dvakrát. Profesionální fotografie jídel a nejrůznějších nápadů ke spokojenému hodování lahodí oku. Když si pak podle Prima Fresh zkusíte něco připravit, zaradují se i vaše chuťové buňky!

Prima FRESH najdete nyní na stáncích. Stojí jen 49 korun.

Zde recepty s vůní a chutí Vánoc od našich televizních hvězd. Zdeněk Pohlreich a Karolína Kamberská v novém časopisu nechybějí.

Karolína peče cukroví – jednoduše. Vyzkoušejte její polomáčené sušenky

Suroviny na cca 20 kusů:

Na těsto

100 g změklého másla 150 g ovesných vloček 80 g třtinového cukru 1/2 lžičky mleté skořice 1 vejce 100 g celozrnné mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva

Na polevu

100 g hořké čokolády 30 g smetany ke šlehání

Postup :

Máslo utřete s vločkami, cukrem, skořicí a vejcem. Přidejte mouku rovnoměrně promíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Dejte ho na hodinu odležet do chladničky.

Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku mírně stlačte.

Koláčky pečte přibližně 20 minut při 150 °C, dokud nezačnou na okrajích růžovět. Pak je nechte vychladnout.

V misce postavené do vodní lázně rozpusťte čokoládu se smetanou.

Do tekuté hmoty namáčejte vždy polovinu koláčku. Namočené koláčky odkládejte na pečicí papír – až čokoláda ztuhne, půjdou dobře sloupnout.

Houbový Kuba podle Zdeňka Pohlreicha. Takto ho představí v neděli v 18.00 na Primě v Teď vaří šéf!

Suroviny:

sušené houby kroupy sádlo cibule česnek sůl, pepř petrželka tymián oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočte do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijte houby i s vodou do hrnce a přiveďte k varu. Kroupy i s vodou nalijte do jiného hrnce a také uvařte doměkka.

Potřebujete ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujete nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolte a nechte zesklovatět.

Uvařené houby přeceďte, kroupy také, a smíchejte v míse. Pekáč vytřete troškou sádla a nasypte do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidejte ji do pekáče, ochuťte nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolte a opepřete. Směs řádně promíchejte, uhlaďte povrch a dejte do předehřáté trouby na 180 °C, pečte 25 minut.

Na sváteční tabuli určitě patří i ryba. Kapr s perníkovou krustou je specialitou Karolíny, domácí kuchařky.

Suroviny :

4 porce kapra s kůží sůl a mletý pepř 4 lžíce másla 5 lžic strouhaného perníku

Postup :

Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Pečte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.

Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou.

A co kapr marinovaný v ryzlinku? Dáte si?

Suroviny :

400 ml suchého ryzlinku 50 ml bílého vinného octa 1 lžíce krupicového cukru 4 lžičky soli 6 kuliček pepře 3 lžíce hrubozrnné hořčice asi 500 g pečeného kapra 1/2 červené papriky 3 plátky citronu 1 červená cibule pár snítek čerstvého tymiánu

Postup :

Víno s octem, cukrem, solí a pepřem nechte přejít varem v malém hrnci.

Pak do svařené tekutiny vmíchejte hořčici. Připravenou marinádu nechte vychladnout.

Z pečeného kapra sloupněte kůži a pečlivě odstraňte kosti. Do větších zavařovacích sklenic vkládejte větší kusy kapřího masa, proužky papriky, citron, cibuli nakrájenou na kolečka a tymián – střídejte je, dokud sklenici nenaplníte. Potom zalijte marinádou až po okraj a dejte na dva dny rozležet do chladničky.

Chcete-li, aby byl marinovaný kapr trochu ostřejší, stačí přidat do sklenice čerstvé chilli papričky.

Takto kapra smaží Zdeněk Pohlreich.

Suroviny:

filety kapra citronová šťáva hladká mouka vejce strouhanka rostlinný olej sádlo sůl, pepř

Postup:

Filety kapra nakrájejte na jednotlivé porce, z obou stran osolte a opepřete bílým pepřem. Filety bohatě zakápněte citronovou šťávou, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet.

Až přijde čas, filety obalte v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.

V hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažte dozlatova. Olej pravidelně cedťe, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).

Níže najdete recept na nej kapra loňského roku.

Vše o cukroví máme tady.

HOUBOVÝ KUBA

Suroviny:

sušené houby

kroupy

sádlo

cibule

česnek

sůl, pepř

petrželka

tymián

oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme do měkka.

Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.

Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidáme jí do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.