Vánoce jsou i svátky dobrého jídla. Buďte připraveni!
Vybrali jsme pro vás několik receptů od našich předních vařících hvězd. Mnohem více jich ale najdete v premiérovém čísle časopisu Prima Fresh, který je právě na stáncích. Kupte si ho a máte buď skvělý dárek, nebo praktickou příručku ke svému vaření.
Tento časopis potěší dvakrát. Profesionální fotografie jídel a nejrůznějších nápadů ke spokojenému hodování lahodí oku. Když si pak podle Prima Fresh zkusíte něco připravit, zaradují se i vaše chuťové buňky!
Prima FRESH najdete nyní na stáncích. Stojí jen 49 korun.
Zde recepty s vůní a chutí Vánoc od našich televizních hvězd. Zdeněk Pohlreich a Karolína Kamberská v novém časopisu nechybějí.
Karolína peče cukroví – jednoduše. Vyzkoušejte její polomáčené sušenky
Suroviny na cca 20 kusů:
Na těsto
100 g změklého másla 150 g ovesných vloček 80 g třtinového cukru 1/2 lžičky mleté skořice 1 vejce 100 g celozrnné mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na polevu
100 g hořké čokolády 30 g smetany ke šlehání
Postup :
Máslo utřete s vločkami, cukrem, skořicí a vejcem. Přidejte mouku rovnoměrně promíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Dejte ho na hodinu odležet do chladničky.
Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku mírně stlačte.
Koláčky pečte přibližně 20 minut při 150 °C, dokud nezačnou na okrajích růžovět. Pak je nechte vychladnout.
V misce postavené do vodní lázně rozpusťte čokoládu se smetanou.
Do tekuté hmoty namáčejte vždy polovinu koláčku. Namočené koláčky odkládejte na pečicí papír – až čokoláda ztuhne, půjdou dobře sloupnout.
Houbový Kuba podle Zdeňka Pohlreicha. Takto ho představí v neděli v 18.00 na Primě v Teď vaří šéf!
Suroviny:
sušené houby kroupy sádlo cibule česnek sůl, pepř petrželka tymián oregano
Postup:
Sušené houby přes noc namočte do vody, stejně tak kroupy.
Druhý den přelijte houby i s vodou do hrnce a přiveďte k varu. Kroupy i s vodou nalijte do jiného hrnce a také uvařte doměkka.
Potřebujete ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujete nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolte a nechte zesklovatět.
Uvařené houby přeceďte, kroupy také, a smíchejte v míse. Pekáč vytřete troškou sádla a nasypte do něj směs krup a hub.
Jakmile cibulka zezlátne, přidejte ji do pekáče, ochuťte nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolte a opepřete. Směs řádně promíchejte, uhlaďte povrch a dejte do předehřáté trouby na 180 °C, pečte 25 minut.
Na sváteční tabuli určitě patří i ryba. Kapr s perníkovou krustou je specialitou Karolíny, domácí kuchařky.
Suroviny :
4 porce kapra s kůží sůl a mletý pepř 4 lžíce másla 5 lžic strouhaného perníku
Postup :
Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Pečte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.
Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou.
A co kapr marinovaný v ryzlinku? Dáte si?
Suroviny :
400 ml suchého ryzlinku 50 ml bílého vinného octa 1 lžíce krupicového cukru 4 lžičky soli 6 kuliček pepře 3 lžíce hrubozrnné hořčice asi 500 g pečeného kapra 1/2 červené papriky 3 plátky citronu 1 červená cibule pár snítek čerstvého tymiánu
Postup :
Víno s octem, cukrem, solí a pepřem nechte přejít varem v malém hrnci.
Pak do svařené tekutiny vmíchejte hořčici. Připravenou marinádu nechte vychladnout.
Z pečeného kapra sloupněte kůži a pečlivě odstraňte kosti. Do větších zavařovacích sklenic vkládejte větší kusy kapřího masa, proužky papriky, citron, cibuli nakrájenou na kolečka a tymián – střídejte je, dokud sklenici nenaplníte. Potom zalijte marinádou až po okraj a dejte na dva dny rozležet do chladničky.
Chcete-li, aby byl marinovaný kapr trochu ostřejší, stačí přidat do sklenice čerstvé chilli papričky.
Takto kapra smaží Zdeněk Pohlreich.
Suroviny:
filety kapra citronová šťáva hladká mouka vejce strouhanka rostlinný olej sádlo sůl, pepř
Postup:
Filety kapra nakrájejte na jednotlivé porce, z obou stran osolte a opepřete bílým pepřem. Filety bohatě zakápněte citronovou šťávou, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet.
Až přijde čas, filety obalte v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.
V hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažte dozlatova. Olej pravidelně cedťe, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).
Níže najdete recept na nej kapra loňského roku.
Vše o cukroví máme tady.
HOUBOVÝ KUBA
Suroviny:
sušené houby
kroupy
sádlo
cibule
česnek
sůl, pepř
petrželka
tymián
oregano
Postup:
Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.
Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme do měkka.
Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.
Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.
Jakmile cibulka zezlátne, přidáme jí do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.