3 recepty z fazolí, které vám dodají vlákninu
Patří fazole do vašeho jídelníčku, či nikoliv? Tuto potravinu řadíme obecně mezi luštěniny, které se v dnešní době objevují v našem stravování čím dál méně. To je obrovská škoda, protože právě luštěniny jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale i bílkovin a minima tuků. Luštěniny a tím pádem i fazole jsou navíc výborným zdrojem vlákniny, která by měla mít v našem jídelníčku své místo.
Fazolí a ostatních zástupců luštěnin se nemusíme bát ani při redukční dietě, ba naopak. Mají nízký glykemický index a díky obsažené vláknině nás tak zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Pokud si nevíte rady, jak luštěniny vsunout do svého jídelníčku, připravili jsme pro vás dnes hned několik receptů, kde tuto surovinu využijete a velmi si pochutnáte.
Mexické fazole s kukuřicí a šunkou od kosti (2 porce)
• 250 g fazolí (předvařené nebo z plechovky) • cibule • 1 rajčatový protlak • 1 plechovka loupaných rajčat • 200 g libová šunka od kosti • rajčata loupaná v plechovce • rajčata čersvá • kukuřice • sůl • pepř • oregano • chilli • 1 lžíce řepkového oleje
Postup: Cibulku osmahneme na trošce oleje dozlatova, poté přidáme nadrobno nakrájenou libovou šunku, rajčata, rajčatový protlak a kukuřici. Krátce osmahneme a nakonec přimícháme fazole, okořeníme dle chuti a krátce povaříme. Podáváme s celozrnným chlebem! Rychlé, zdravé a výtečné.
Fazolový koláč (více porcí)
• 300 g uvařených fazolí • 1–2 hrnky špaldové mouky • 1 hrnek mletých vlašských ořechů • 3 vejce • 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa • 100 g hořké čokolády nad 75 % • stévie nebo čekankový sirup na doslazení • 1 lžička kypřicího prášku • 1 hrnek polotučného mléka nebo vody na zředění těsta
Postup: Fazole rozmixujeme na jemnou pastu, smícháme s ostatními ingrediencemi a nadrobno rozdrcenou hořkou čokoládou. Osladíme dle chuti a dáme péct do silikonové koláčové formy nebo na plech s pečicím papírem asi na 30–40 minut a průběžně kontrolujeme. Podáváme vychlazené, ideálně s nakrájeným ovocem.
Salát s tuňákem a fazolemi (3–4 porce)
• 200 g uvařených bílých fazolí • 200 g uvařených červených fazolí • 1 červená cibule • steak z tuňáka (pokud nemáte, můžete použít z plechovky kousky ve vlastní šťávě) • 80 g oliv • 4 rajčata • 1 avokádo • 100 g kukuřice • čerstvý pepř • petrželová nať • koriandr • chilli • citronová šťáva • 4 lžíce olivového oleje • rukola
Postup: Ingredience nakrájejte na kousky dle libosti a vytvořte si zálivku z olivového oleje, chilli a citronové šťávy. Tuňáka, pokud děláte čerstvého, tak opečte na pánvi z každé strany a poté dejte na několik minut dodělat do předehřáté trouby. Salát pečlivě promíchejte se zálivkou a podávejte se steakem z čerstvého tuňáka nebo tuňáka z plechovky vmíchejte do nakrájené zeleniny.