13. listopadu 2025 06:00
Komerční sděleníVánoce přicházejí, co peče většina Čechů?
Z kuchyně se line lahodná vůně vanilky, kakaa, skořice a pražených oříšků. Nastává nejkouzelnější období v roce, čas plný radostného očekávání a rodinných tradic. Většina Češek se při pečení vánočního cukroví drží osvědčených rodinných receptů a jak ukazují výsledky letošního výzkumu, řada z nich začíná péct s dostatečným předstihem. Prožijte také kouzlo Vánoc a pusťte se včas do příprav, na které se těší celá rodina.
Vánoce už klepou na dveře a spolu s nimi proniká do jednotlivých domácností sváteční atmosféra, ke které neodmyslitelně patří vánoční cukroví. Vánoční pečení je pro většinu Češek i Slovenek nejen každoroční tradicí, ale zejména časem, který propojuje generace a vytváří nezapomenutelné chvíle plné radosti a vůně domova.
Věděli jste, že devět z deseti Češek si na pečení cukroví vždy vyhradí čas? Potvrzuje to letošní výzkum společnosti Dr. Oetker realizovaný ve spolupráci s agenturou NielsenIQ. Většina začíná péct už 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, 13 % z nich se do vánočních příprav pouští dokonce už v polovině listopadu. Na Slovensku si naopak více hospodyněk nechává vánoční pečení až na poslední adventní týden. Kromě cukroví připravují Slovenky i medovníky, zákusky a krémové řezy, zatímco v Česku je oblíbená vánočka.
Tradiční recepty hrají prim
Klasikou českých Vánoc je jednoznačně vůně vanilky, která by rozhodně neměla chybět v žádné kuchyni. Nyní si ji můžete užívat plnými doušky díky praktickému Vanilka mlýnku Gurmet Dr. Oetker. Jedinečná chuť čerstvě namletých vanilkových lusků určitě potěší každého milovníka pečení. Je ideální volbou například při přípravě tvarohových mini štol s marcipánem. Nejenže představují dokonalý doplněk k vánoční výzdobě, ale zároveň mohou posloužit i jako originální dárek.
I když téměř třetina Češek a Slovenek v průběhu roku během pečení experimentuje celkem často, v případě vánočního cukroví se drží spíše osvědčených receptů. Češky připraví v průměru 8 druhů cukroví, zatímco Slovenky 5 druhů cukroví a 3 druhy ostatního sladkého pečení. V obou případech jde o nárůst ve srovnání s předchozími roky, což jen dokazuje, že vánoční cukroví má v domácnostech své pevné místo. Nejpopulárnějšími druhy jsou linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky.
K oblíbeným vánočním aktivitám patří kromě pečení cukroví i jeho zdobení. Téměř tři čtvrtiny českých i slovenských domácností se každoročně pouští do zdobení polevou. Hotové polevy z obchodu jsou oblíbené hlavně u Češek, Slovenky si je naopak rády připravují samy doma.
Nezaměnitelná vůně perníčků
Recepty na vánoční perníčky bezpochyby patří k těm, které se v rodinách často předávají z generace na generaci. Bez vůně perníkového těsta si Vánoce umí představit jen málokdo. Zpestřete si letos pečení perníčků a sáhněte po Zdobení 4 druhy black & gold Dr. Oetker. Pomocí kombinace černého a zlatého zdobení různých tvarů si perníčky ozdobíte podle vlastní chuti a fantazie. Pokud přidáte Pistácie sekané Dr. Oetker, vytvoříte originální vánoční dekoraci, která bude navíc skvěle chutnat.
S Dr. Oetkerem jde pečení samo – od každodenních dobrot až po sváteční cukroví. Zdroj: Dr. Oetker Česká Republika
S pečením a zdobením vám určitě rády pomohou i děti, ty větší se do pečení dokonce chtějí pouštět samy. Usnadněte jim práci s oblíbenou sypkou směsí Perníčky Dr. Oetker, se kterou je upečou snadno a rychle. Součástí balení je i cukrová poleva na zdobení a šablony, díky kterým děti hravě vytvoří celou sadu vánočních ozdob.
S Dr. Oetkerem jde pečení samo – od každodenních dobrot až po sváteční cukroví. Zdroj: Dr. Oetker Česká Republika
Ještě větší zábavu si mohou děti užít při stavbě své vlastní perníkové chaloupky, kterou jednoduše vykouzlíte díky sypké směsi Perníková chaloupka Dr. Oetker. Po ozdobení přiloženými cukrovými sněhovými vločkami a zdobicí tubičkou budete mít během jediného odpoledne hotovou krásnou dekoraci na váš sváteční stůl.
Vánoční (ne)pečení
Téměř dvě třetiny českých hospodyněk připravují kromě pečeného cukroví i nepečené. A právě nepečené dobroty jsou díky své jednoduché přípravě skvělou volbou, když chcete zapojit i děti. Představují také ideální řešení pro všechny, kdo vánoční přípravy nechávají na poslední chvíli. Když se totiž spojí kvalitní ingredience a trocha fantazie, vznikají dobroty, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.
Krokantové čokoládové pralinky jsou jasným důkazem, že i bez pečení mohou vznikat vánoční zázraky. Hedvábně jemné, s kapkou irského likéru, obalené v křupavém Lískooříškovém krokantu nebo Přírodním kakau Dr. Oetker představují luxusní dárek nebo ideální sladkou tečku po štědrovečerní večeři.
Jejich příprava je velmi snadná. V kastrůlku ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme 200 g hořké čokolády, 50 g másla a 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker. Přidáme 6 polévkových lžic irského smetanového likéru a promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Poté z hmoty tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Polovinu obalíme v krokantu a druhou polovinu v kakau. Vložíme do malých papírových košíčků a uložíme do chladničky zatuhnout.
Více chutných receptů naleznete na webu: Vánoční recepty | Dr. Oetker.
O výzkumu Vánoční pečení 2025
Výzkum Vánoční pečení 2025 pro společnost Dr. Oetker byl proveden letos v červnu ve spolupráci s výzkumnou agenturou NielsenIQ. Sběr dat byl realizován metodou CAWI na vzorku 500 respondentů v každé zemi – v České republice i na Slovensku.