Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší než hříšně sladká čokoláda!

Stačí vyslovit její jméno a každý si bezděčně olízne rty a rozzáří se mu oči. Čokoláda je něco víc než jen skvělá sladkost. Je to dokonalost sama. Dá se bez ní sice žít, ale s čokoládou je přece jen život o trochu sladší a příjemnější.

Ukážeme vám, jak si z čokolády vytvořit doslova božské cukroví. Stačí si pak dát jeden kousek do úst, nechat ho pomalu rozplynout na jazyku a pak ještě pomaleji a s velkou chutí polknout. Pak pochopíte, proč botanický název kakaovníku, z něhož čokoláda pochází, zní v překladu „pokrm bohů".

Čokoládové sirky

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 150 g hladké mouky

• 25 g kvalitního kakaa

• špetku soli

• 115 g změklého másla

• 120 g cukru

• 1 vejce

• hladkou mouku na vál

Na ozdobení:

• 300 g tmavé čokoládové polevy

• 50 g bílé čokoládové polevy

1. Hladkou mouku prosejte do mísy a promíchejte s kakaem a solí. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem na hladký krém a vmíchejte do něj vejce a pak po částech moučnou směs. Připravené těsto nechte odležet asi hodinu v chladu.

2. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a nakrájejte ho na malé tyčky (sirky). Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Upečené sirky nechte vychladnout, pak je celé namočte v rozehřáté tmavé čokoládové polevě, nechte odkapat (nejlépe na kovové mřížce) a pak ztuhnout na rovné podložce pokryté papírem na pečení. Nakonec špičky sirek namočte do rozehřáté bílé polevy a nechte zatuhnout.

Kapučíno košíčky

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 60 g moučkového cukru

• 2 žloutky

• 1 lžičku instantní kávy rozmíchané s 1 lžičkou vody

• 140 g změklého másla

• 220 g hladké mouky

• špetku soli

• 1/2 lžičky mleté skořice

• máslo na vymazání formiček

Na náplň:

• 150 g rozpuštěné hořké čokolády

• 50 ml smetany ke šlehání

• 20 g medu

• 30 g moučkového cukru

• 2 lžičky instantní kávy

• 10 g másla

Na pěnu:

• 1/2 bílku

• 50 g moučkového cukru

1. Cukr vyšlehejte se žloutky a kávou, přidejte máslo, mouku, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Lehce vymazané formičky na košíčky naplňte tenkou vrstvou těsta a upečte dozlatova př 175 °C. Košíčky hned vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

2. Rozpuštěnou hořkou čokoládu smíchejte s horkou smetanou, medem, cukrem a kávou rozmíchanou v 25 ml vody a nakonec vmíchejte změklé máslo. Z bílku a cukru vymíchejte vařečkou hustou pěnu a naplňte ji do kornoutku.

3. Náplň nastříkejte pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků a když trochu zatuhne, doplňte košíčky bílkovou pěnou.

Pepřová čokoládová kolečka

Foto: L. A. CREATIVE FOOD

Co budete potřebovat:

• 1 a 1/2 hrnku hladké mouky • 3/4 hrnku holandského kakaa • 1/4 lžičky hrubé soli • 1/4 lžičky mletého nebo drceného pepře + na poprášení • 1 lžíci + 1 lžičku kvalitní granulované kávy espreso • 1/2 lžičky mleté skořice • 3/4 hrnku změklého másla • 1 hrnek krupicového cukru • 1 velké vejce • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu • krystalový cukr na obalení

1. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, sůl, pepř, kávu a skořici. Máslo a krupicový cukr utřete nejlépe elektrickými metlami do pěny, trvá to asi 3 minuty. Zatřete vejce a vanilku a snižte rychlost metel. Zašlehejte moučnou směs, jen aby se spojila.

2. Vzniklé těsto vyklopte na kus pečicího papíru, vytvořte váleček a zabalený v papíru ho dejte alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, do ledničky.

3. Těsto vybalte z papíru a nechte ho trochu zvláčnět, asi 5 minut. Obalte ho v krystalovém cukru, rozkrájejte na kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem a posypte pepřem. Dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 10 minut, až kolečka zpevní a ve středu budou na tlak prstu klást mírný odpor. Přesuňte je na mřížku a nechte vychladnout.

PRIMA TIP: Způsob krájení vychlazeného těsta z válečku je typický pro americké sušenky a cookies – ostatně vyzkoušet můžete tuhle praktickou metodu u jakéhokoliv křehkého těsta, ušetříte si práci s vyvalováním a vykrajováním.

Kdyby vám při vánočním sladkém pečení docházely síly, vyzkoušejte dokonalý životabudič – horkou aztéckou čokoládu. Je krásně voňavá, krémová a sladkou si ji uděláte přesně tak, jak chcete:

Pravá peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda

Foto: bileplus.eu

Co budete potřebovat:

• 150 ml mléka

• 80 ml sladké smetany 30%

• 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70 %)

• 2 hřebíčky

• 2 tobolky kardamomu

• půl hvězdičky badyánu

• cukr dle chuti

1. Mléko se smetanou a s kořením přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 5 minut. Odstavte z ohně, odstraňte koření, přisypte nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji nechte rozpustit. Už nevařte, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“.

2. Před podáváním ochuťte čokoládu cukrem a nápoj vyšlehejte ponorným mixérem.

PRIMA TIP: K horké čokoládě jsou vynikající i domácí croissanty.

Anna Kopečková


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.