Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Zdravější vánoční cukroví: Recepty na pečené i nepečené sladkosti

Klasické vánoční cukroví bývá často kalorickou bombou. Naštěstí existují možnosti, jak se dá jeho nevalná nutriční hodnota vylepšit, aby bylo zdravější a neprojevilo se to negativně na jeho chuti.
Vydáno: 06.12.2018
Zdravější vánoční cukroví: Recepty na pečené i nepečené sladkosti
Zdravější vánoční cukroví: Recepty na pečené i nepečené sladkosti Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou. A proč nahradit jen polovinu? Protože pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže i tatínkové nebo děti nebudou mít žádné výhrady. Rozdílu si možná ani nevšimnou.

I cukru, kterého cukroví obsahuje víc než dost, je vždy možné trochu ubrat už při přípravě těsta. A také není nutné hotové cukroví posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě. „Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. To sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně,“ upozorňuje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

A jaké zdravější cukroví můžete letos zakomponovat do svého vánočního repertoáru? Zkuste některý z následujících receptů:

Čokoládové kuličky

Čokoládové kuličky
Čokoládové kuličky
Svět zdraví

Co budete potřebovat:

• 50 g kešu ořechů

• 50 g mandlí

• 100 g sušených datlí

• 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce)

• 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

Postup:

1. Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky.

2. Čokoládu rozlámejte na kousky, nasypte do misky umístěné  nad horkou vodní lázní a pomalu rozehřejte. V čokoládě pak namáčejte kuličky a nechte je ztuhnout v lednici.

O kapku zdravější linecké

O kapku zdravější linecké
O kapku zdravější linecké
Svět zdraví

Co budete potřebovat:

• 200 g celozrnné špaldové mouky

• 100 g másla

• 50 g medu

• 1 žloutek

• nastrouhanou kůru z půlky citronu

• kvalitní červený džem na slepení (rybíz, višně...)

Postup:

1. Změklé máslo, žloutek, citronovou kůru a rozehřátý med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a formičkami z něj vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod., vždy v sudém počtu.

3. Tvary rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10 minut.

4. Upečené a vychladlé tvary slepujeme po dvou džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžete vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

 

Datlová kolečka s arašídovým máslem

Datlová kolečka s arašídovým máslem
Datlová kolečka s arašídovým máslem
Svět zdraví

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 200 g sušených datlí

• 100 g kokosové mouky

• 1 odměrku kakaového proteinového prášku (např. Smart Shake)

• 30 ml rostlinného mléka (sójového, mandlového, rýžového)

• 20 ml kokosového oleje (2 polévkové lžíce

• špetku soli

• 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového) 

Na slepování koleček:

• 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

Postup:

1. Datle namočte do vody a nechte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty.

2. V míse smíchejte mouku s proteinovým práškem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.

3. Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto silné asi 2–3 mm, formičkou vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut.

4. Vychladlé sušenky slepujte po dvou arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

TIPY:

Můžete použít i jiné druhy mouky, např. pohankovou nebo špaldovou celozrnnou.

Pokud nemáte problém s laktózou, můžete místo rostlinného mléka použít klasické polotučné kravské mléko.

 

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi
Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi
Svět zdraví

Co budete potřebovat:

• 600 g sušených meruněk v bio kvalitě

• 6 polévkových lžic citronové šťávy

• celé mandle

Na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Postup:

1. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet. Pak je rozmixujte.

2. Pokud máte neloupané mandle, spařte je horkou vodou a oloupejte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď umletými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.

-jk-

Článek je zařazen v: Vánoce, cukroví, cukr, mouka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama