Zdravější vánoční cukroví: Recepty na pečené i nepečené sladkosti
Klasické vánoční cukroví bývá často kalorickou bombou. Naštěstí existují možnosti, jak se dá jeho nevalná nutriční hodnota vylepšit, aby bylo zdravější a neprojevilo se to negativně na jeho chuti.
Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou. A proč nahradit jen polovinu? Protože pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže i tatínkové nebo děti nebudou mít žádné výhrady. Rozdílu si možná ani nevšimnou.
I cukru, kterého cukroví obsahuje víc než dost, je vždy možné trochu ubrat už při přípravě těsta. A také není nutné hotové cukroví posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě. „Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. To sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně,“ upozorňuje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.
A jaké zdravější cukroví můžete letos zakomponovat do svého vánočního repertoáru? Zkuste některý z následujících receptů:
Čokoládové kuličky
Co budete potřebovat:
• 50 g kešu ořechů
• 50 g mandlí
• 100 g sušených datlí
• 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce)
• 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)
Postup:
1. Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky.
2. Čokoládu rozlámejte na kousky, nasypte do misky umístěné nad horkou vodní lázní a pomalu rozehřejte. V čokoládě pak namáčejte kuličky a nechte je ztuhnout v lednici.
O kapku zdravější linecké
Co budete potřebovat:
• 200 g celozrnné špaldové mouky
• 100 g másla
• 50 g medu
• 1 žloutek
• nastrouhanou kůru z půlky citronu
• kvalitní červený džem na slepení (rybíz, višně...)
Postup:
1. Změklé máslo, žloutek, citronovou kůru a rozehřátý med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a formičkami z něj vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod., vždy v sudém počtu.
3. Tvary rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10 minut.
4. Upečené a vychladlé tvary slepujeme po dvou džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.
TIP: Mouku můžete vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
Datlová kolečka s arašídovým máslem
Co budete potřebovat:
Na těsto:
• 200 g sušených datlí
• 100 g kokosové mouky
• 1 odměrku kakaového proteinového prášku (např. Smart Shake)
• 30 ml rostlinného mléka (sójového, mandlového, rýžového)
• 20 ml kokosového oleje (2 polévkové lžíce
• špetku soli
• 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)
Na slepování koleček:
• 150 g arašídového másla bez přidaného cukru
Postup:
1. Datle namočte do vody a nechte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty.
2. V míse smíchejte mouku s proteinovým práškem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.
3. Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto silné asi 2–3 mm, formičkou vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut.
4. Vychladlé sušenky slepujte po dvou arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.
TIPY:
Můžete použít i jiné druhy mouky, např. pohankovou nebo špaldovou celozrnnou.
Pokud nemáte problém s laktózou, můžete místo rostlinného mléka použít klasické polotučné kravské mléko.
Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi
Co budete potřebovat:
• 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
• 6 polévkových lžic citronové šťávy
• celé mandle
Na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos
Postup:
1. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet. Pak je rozmixujte.
2. Pokud máte neloupané mandle, spařte je horkou vodou a oloupejte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď umletými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.
-jk-