Zdravější vánoční cukroví: Recepty na pečené i nepečené sladkosti

Klasické vánoční cukroví bývá často kalorickou bombou. Naštěstí existují možnosti, jak se dá jeho nevalná nutriční hodnota vylepšit, aby bylo zdravější a neprojevilo se to negativně na jeho chuti.

Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou. A proč nahradit jen polovinu? Protože pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže i tatínkové nebo děti nebudou mít žádné výhrady. Rozdílu si možná ani nevšimnou.

I cukru, kterého cukroví obsahuje víc než dost, je vždy možné trochu ubrat už při přípravě těsta. A také není nutné hotové cukroví posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě. „Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. To sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně,“ upozorňuje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

A jaké zdravější cukroví můžete letos zakomponovat do svého vánočního repertoáru? Zkuste některý z následujících receptů:

Čokoládové kuličky

Co budete potřebovat:

• 50 g kešu ořechů

• 50 g mandlí

• 100 g sušených datlí

• 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce)

• 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

Postup:

1. Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky.

2. Čokoládu rozlámejte na kousky, nasypte do misky umístěné nad horkou vodní lázní a pomalu rozehřejte. V čokoládě pak namáčejte kuličky a nechte je ztuhnout v lednici.

O kapku zdravější linecké

Co budete potřebovat:

• 200 g celozrnné špaldové mouky

• 100 g másla

• 50 g medu

• 1 žloutek

• nastrouhanou kůru z půlky citronu

• kvalitní červený džem na slepení (rybíz, višně...)

Postup:

1. Změklé máslo, žloutek, citronovou kůru a rozehřátý med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a formičkami z něj vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod., vždy v sudém počtu.

3. Tvary rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10 minut.

4. Upečené a vychladlé tvary slepujeme po dvou džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžete vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

Datlová kolečka s arašídovým máslem

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 200 g sušených datlí

• 100 g kokosové mouky

• 1 odměrku kakaového proteinového prášku (např. Smart Shake)

• 30 ml rostlinného mléka (sójového, mandlového, rýžového)

• 20 ml kokosového oleje (2 polévkové lžíce

• špetku soli

• 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)

Na slepování koleček:

• 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

Postup:

1. Datle namočte do vody a nechte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty.

2. V míse smíchejte mouku s proteinovým práškem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.

3. Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto silné asi 2–3 mm, formičkou vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut.

4. Vychladlé sušenky slepujte po dvou arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

TIPY:

Můžete použít i jiné druhy mouky, např. pohankovou nebo špaldovou celozrnnou.

Pokud nemáte problém s laktózou, můžete místo rostlinného mléka použít klasické polotučné kravské mléko.

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

Co budete potřebovat:

• 600 g sušených meruněk v bio kvalitě

• 6 polévkových lžic citronové šťávy

• celé mandle

Na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Postup:

1. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet. Pak je rozmixujte.

2. Pokud máte neloupané mandle, spařte je horkou vodou a oloupejte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď umletými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.

-jk-

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 5. 2024

Kdyby byl každý den jako dnes, život by byl ráj, Berani. Je to pro vás potenciálně nádherné období. Možná najdete odpovědi na problémy, které vás trápí už několik týdnů. Při všech rozhovorech mějte uši otevřené. Mohli byste narazit na dílo, na které jste dlouho čekali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.