Sex a vztahy

20. září 2022 12:37

Komerční sdělení

Vidíte na ulici sexuální obtěžování? Buďte za hrdinu a pomozte. Naučíme vás jak!

Zatímco 90 % mladých Češek do 34 let zažilo na ulici sexuální obtěžování, jen málokdo dokáže v takové situaci zasáhnout. Jak byste se zachovali vy? Pomozte proměnit ulice v bezpečné místo pro všechny a naučte se pět jednoduchých způsobů, co dělat.

Slyšeli jste o catcallingu? Pohvizdování na ulici a sexuálně zabarvené komentáře nejsou nic, co by si žena při chůzi po ulici užívala. I „nevinné“ pokřikování dokáže psychiku negativně zasáhnout a vyvolat třeba strach z napadení či znásilnění, stejně jako sexistické vtipy, „náhodné“ doteky nebo naléhání na sjednání schůzky. Ať už sexuální obtěžování probíhá jakkoli, pro ženu jde o velmi stresující situaci a je potřeba jí umět pomoci. Jak se tedy máme jako hrdinové ulic zachovat, když vidíme ženu v nesnázích?

Na to odpovídá značka L’Oréal Paris a její projekt Stand Up na podporu žen a bezpečného veřejného prostoru. Na stránce StandUP Česko najdete plno důležitých informací i způsoby, jak ochránit oběť a ukončit nepříjemnou situaci.

Metoda 5D – je jednoduchá a účinná:

1. Direct – Zasáhni přímo

Pokud situace není příliš nebezpečná, oslovte pachatele a v klidu ho požádejte, aby se svým chováním přestal.

2. Distract – Zaskoč pachatele

Další možností je odlákat jakkoli pozornost. „Omylem“ upusťte něco na zem nebo se pachatele zeptejte na cestu.

3. Delegate – Zavolejte pomoc

Obraťte se na ostatní, ideálně na autoritu – policii, řidiče tramvaje či ochranku.

4. Document – Zdokumentuj incident

Nahrávka může později pomoci coby svědectví, nikdy ji však nenahrávejte nikam on-line.

5. Delay – Změň téma

Pomůže také to, když oslovíte ženu, které se harašení týká. Podpořte ji, ať ví, že jste na její straně.

Jak ukázal průzkum agentury Ipsos, celých 90 % mladých žen do 34 let v ČR se někdy setkalo se sexuálním obtěžováním na veřejnosti a 67 % zažilo nevhodné pokřikování na ulici. Není se tedy proč divit, že 61 % žen se vyhýbá večerním procházkám kvůli strachu ze sexuálního obtěžování a 53 % žen schválně upravuje svůj vzhled kvůli tomu, aby se obtěžování vyhnuly.

Podle nevládní organizace Konsent, která návod pomohla lokalizovat pro Českou republiku, je důležité nezavírat oči a učit se pomáhat přímo. Tak se z veřejného prostoru může stát bezpečnější místo pro všechny, včetně dívek a žen. Navštivte web StandUP Česko a udělejte si 10minutové školení.

* Mezinárodní studie Sexuální obtěžování ve veřejných prostorách, data v rámci ČR“, realizovaná na vzorku 1 019 osob agenturou Ipsos ve spolupráci se značkou L´Oréal Paris, únor 2022

Sdílejte článek
Štítky sexuální obtěžování Česko Ipsos L’Oréal

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.