Sex a vztahy

20. září 2022 12:37

Komerční sdělení

Vidíte na ulici sexuální obtěžování? Buďte za hrdinu a pomozte. Naučíme vás jak!

Zatímco 90 % mladých Češek do 34 let zažilo na ulici sexuální obtěžování, jen málokdo dokáže v takové situaci zasáhnout. Jak byste se zachovali vy? Pomozte proměnit ulice v bezpečné místo pro všechny a naučte se pět jednoduchých způsobů, co dělat.

Slyšeli jste o catcallingu? Pohvizdování na ulici a sexuálně zabarvené komentáře nejsou nic, co by si žena při chůzi po ulici užívala. I „nevinné“ pokřikování dokáže psychiku negativně zasáhnout a vyvolat třeba strach z napadení či znásilnění, stejně jako sexistické vtipy, „náhodné“ doteky nebo naléhání na sjednání schůzky. Ať už sexuální obtěžování probíhá jakkoli, pro ženu jde o velmi stresující situaci a je potřeba jí umět pomoci. Jak se tedy máme jako hrdinové ulic zachovat, když vidíme ženu v nesnázích?

Na to odpovídá značka L’Oréal Paris a její projekt Stand Up na podporu žen a bezpečného veřejného prostoru. Na stránce StandUP Česko najdete plno důležitých informací i způsoby, jak ochránit oběť a ukončit nepříjemnou situaci.

Metoda 5D – je jednoduchá a účinná:

1. Direct – Zasáhni přímo

Pokud situace není příliš nebezpečná, oslovte pachatele a v klidu ho požádejte, aby se svým chováním přestal.

2. Distract – Zaskoč pachatele

Další možností je odlákat jakkoli pozornost. „Omylem“ upusťte něco na zem nebo se pachatele zeptejte na cestu.

3. Delegate – Zavolejte pomoc

Obraťte se na ostatní, ideálně na autoritu – policii, řidiče tramvaje či ochranku.

4. Document – Zdokumentuj incident

Nahrávka může později pomoci coby svědectví, nikdy ji však nenahrávejte nikam on-line.

5. Delay – Změň téma

Pomůže také to, když oslovíte ženu, které se harašení týká. Podpořte ji, ať ví, že jste na její straně.

Jak ukázal průzkum agentury Ipsos, celých 90 % mladých žen do 34 let v ČR se někdy setkalo se sexuálním obtěžováním na veřejnosti a 67 % zažilo nevhodné pokřikování na ulici. Není se tedy proč divit, že 61 % žen se vyhýbá večerním procházkám kvůli strachu ze sexuálního obtěžování a 53 % žen schválně upravuje svůj vzhled kvůli tomu, aby se obtěžování vyhnuly.

Podle nevládní organizace Konsent, která návod pomohla lokalizovat pro Českou republiku, je důležité nezavírat oči a učit se pomáhat přímo. Tak se z veřejného prostoru může stát bezpečnější místo pro všechny, včetně dívek a žen. Navštivte web StandUP Česko a udělejte si 10minutové školení.

* Mezinárodní studie Sexuální obtěžování ve veřejných prostorách, data v rámci ČR“, realizovaná na vzorku 1 019 osob agenturou Ipsos ve spolupráci se značkou L´Oréal Paris, únor 2022

Sdílejte článek
Štítky sexuální obtěžování Česko Ipsos L’Oréal

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.