Cabernet Cortis je oblíbená odrůda Olina Vlčka z Vinařů. Je totiž jako on!
Že vám ale spojení Cabernet Cortis nic neříká? Inu, chyba není na vaší straně, tahle odrůda je totiž opravdu mladá a velmi zřídka pěstovaná. V poslední době se ale dostává do zorného pole vinařů. Mimochodem, Olin o ní říká, že je lepší zralejší. Tak proto je stejná jako on sám.
Cabernet Cortis je sice spojení neznámé, ovšem věříme, že minimálně s Cabernetem už jste se někdy setkali. Původ tohoto slova hledejme asi v latinském „caput“, tedy „odrůda révy dávající černá vína“. Tím pádem je hned jasné, že vína z odrůd Cabernet bývají červená. A jaké Cabernety známe?
Určitě znáte Cabernet Sauvignon, jednu z čtyř neojblíbenějších červených odrůd na světě, která se pěstuje (nejen) v nejprestižnější vinařské oblasti Francie – Bordeaux. Pokud máte rádi francouzská vína, není pro vás neznámým pojmem ani Cabernet Franc. Tato starobylá odrůda se v Bordeaux stala dokonce původní „cabernetovou“ odrůdou a základem celé rodiny Cabernetů. A nakonec Cabernet Moravia, náš příspěvek ke světovým Cabernetům, který vyšlechtil z odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe Lubomír Glos v Moravské nové vsi.
Pravými mistry ve šlechtění Carbernetů ale kupodivu nejsou Francouzi z Bordeaux, jak by člověk očekával, ale Němci. Ti jich vyšlechtili hned několik – třeba Cabernet Mitos, Cabernet Dorsa a také Cabernet Cortis.
Kousek i pro chladnější lokality
Cabernet Cortis spatřil světlo světa v roce 1982 Norbert Becker ve vinařském ústavu ve Freiburgu im Breisgau, a to šlechtěním z odrůd Cabernet Sauvignon a Solaris. V úvodu jsme zdůraznili, že i když se pěstuje zřídka, v poslední době začíná být stále oblíbenější. Především díky křížením s interspecifickou odrůdou Solaris totiž Cabernet Cortis dozrává raně a je proto vhodná i pro severnější vinařské oblasti. Mimochodem, zmiňovaný Solaris pěstuje pár nadšenců dokonce až v Norsku!
Vína Cabernet Cortis jsou výrazně extraktivní, tělnatá, obsahují vyšší obsah taninů. Vzhledem ke svému spojení s odrůdou Cabernet Sauvignon jsou jí aromaticky podobná, ovšem výraznější. Jsou kořenitá, ve vůni a chuti hledejte tóny černého rybízu, třešní a dalšího lesního ovoce, sekundárně hořkou čokoládu, vanilku nebo tabák. Cabernet Cortis se hodí k výrazným masitým pokrmům, například ze zvěřiny nebo podávaným s kořeněnou omáčkou.