Celebrity

12. září 2023 12:45

David Laštovka

Yvonne Přenosilová zdravotní potíže tajila. Zemřela jen pár měsíců po muži svého života

Zemřela Yvonne Přenosilová

Úmrtí pěvecké legendy Yvonne Přenosilové (†76) zarmoutilo nejen český showbyznys. O tom, že má zdravotní problémy, její kolegové věděli. Netušili ale, že je to až tak vážné. Co bylo příčinou smrti interpretky hitu Boty proti lásce?

Yvonne Přenosilová trpěla bolestí páteře a zánětem sedacího nervu, což ji trvale upoutalo na lůžko. Podle deníku Blesk se k těmto zdravotním problémům měla přidat i rakovina plic, o které nevěděly ani její nejbližší kamarádky včetně zpěvačky Marty Kubišové, s níž byla pravidelně v kontaktu.

„Jednou týdně jsme si spolu telefonovaly a společně jsme nadávaly a stěžovaly si na život. Vždy si postěžovala, jak jí zase změnili léky na bolest a nedělají jí dobře. Tak je vždycky vysadila a v tichosti trpěla. Bylo o ni postaráno, jídlo jí vozila domů nějaká služba a Yvonne tak mohla celý den ležet v posteli. To byla totiž jediná poloha, ve které měla menší bolesti. Je pravda, že na sklonku života si prošla peklem,“ uvedla Marta Kubišová pro deník Blesk. Yvonne Přenosilová zemřela v nemocnici, kam byla v neděli v noci převezena, na celkové selhání orgánů.

Odešla jen osm měsíců po Pavlu Pecháčkovi

Životní lásku našla Yvonne Přenosilová v Německu, kam po srpnu roku 1968 emigrovala. Vdala se za advokáta šlechtického původu von Schuckmanna a stala se baronkou. V manželství se jim narodil syn Maxmilián. Do rodné vlasti se vrátila hned po revoluci v roce 1989, ale bez rodiny. Syn zůstal v Německu se svým otcem.

V devadesátých letech tvořila pár s Pavlem Pecháčkem (†82), ředitelem československého a českého vysílání Rádia Svobodná Evropa. „Co bych říkala. Je to minulost,“ odvětila podle deníku Aha! zpěvačka na to, když její milý zemřel. Prožili spolu několik let, po rozchodu už údajně žádného muže nechtěla.

Prosila, aby jí nevolali záchranku

Poslední, kdo se zpěvačkou hovořil, byla její sousedka a nejbližší kamarádka Hana Vejvodová, která se o Yvonne do poslední chvíle obětavě starala. Znaly se spolu více než čtyřicet let.

„Poslední týdny jsem se od ní už nehnula a domů si vždycky odskočila jen na chvíli. Poslední dva dny už ani nejedla, ale prosila mě, abych nevolala záchranku. V neděli v půl jedenácté večer jsem ji ale zavolat musela, protože už na tom byla strašně moc špatně. Řekla jsem jí: Omlouvám se ti, ale zavolat ji opravdu musím... To už ani nereagovala. Další den v půl druhé odpoledne mi pan doktor zavolal, že Yvonne zemřela... Doteď jsem se z toho nevzpamatovala,“ uvedla Hana Vejvodová pro CNN Prima NEWS.

Svalstvo jí vypovědělo službu

Před zhruba rokem a půl se podle jejich slov Yvonne Přenosilová od lékařů dozvěděla, že má nález na plicích, což jí vzalo elán a chuť do života. Přestala se hýbat a na život rezignovala.

„Říkala jsem jí, že se musí hýbat, chodit, že nemůže pořád jen sedět v křesle. Ona i k lékaři jezdila taxíkem. Svalstvo jí ochablo, chřadlo a nakonec vypovědělo službu. V poslední době už si chudák nebyla schopná dojít ani na nákup. Bude mi strašně chybět. Byly jsme spolu každý den a teď najednou není. Nemůžu tomu stále uvěřit,“ povzdechla si paní Hana.

Sdílejte článek
Štítky nemoc nemocnice smrt bolest rakovina zpěvačka Marta Kubišová Yvonne Přenosilová Hana Vejvodová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.