Zdravé recepty

12. května 2019 10:00

Anna Kopečková

Skleničkové saláty: Jsou zdravé, rychlé a dobré!

Ještě před pár lety jsme je používali jen na kompoty nebo zavařeniny. A dnes jsou zavařovací sklenice naprostým hitem díky tomu, že se do nich dá snadno a ekologicky „zabalit" skvělý a zdravý oběd, jehož příprava vám zabere minimum času. Navíc to vypadá krásně, takže vám tuhle dobrotu budou závidět všichni kolegové v práci. 

Sbohem nezdravé sendviče, číno z fastfoodu a instantní polévky v hrníčku narychlo snědené nad klávesnicí. Na scénu přicházejí skleničkové saláty, po kterých se jen zapráší!

Mexický salát

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 1/4 hrnku sterilovaných červených fazolí
  • 1/2 hrnku nastrouhané mladé cukety
  • 1/2 hrnku mražené nebo sterilované kukuřice
  • 1/3 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
  • 2 lžíce nastrouhaného čedaru
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 měsíček limetky

Postup:

1. Do vhodné sklenice dejte zakysanou smetanu a pokapejte ji chilli omáčkou. Přidejte vrstvu propláchnutých sterilovaných fazolí, nastrouhanou cuketu, rozmraženou nebo propláchnutou sterilovanou kukuřici, rajče, sýr a koriandr.

2. Navrch položte měsíček limetky, sklenici zavřete a uložte do lednice. Před podáváním salát pokapejte šťávou z limetky a promíchejte

Okurkový salát s mátou a cizrnou

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek nastrouhané okurky
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 1 lžíci nasekané čerstvé máty
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 lžíce rozinek
  • 1/2 hrnku uvařené nebo sterilované cizrny
  • 1–2 lžičky nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Z nastrouhaných okurek vymačkejte co nejvíce vody (ideálně pomocí papírových utěrek).

2. Jogurt promíchejte s mátou a ochuťte solí a pepřem.

3. Na dno sklenice nasypte vrstvu rozinek, přidejte cizrnu, okurky a nakonec ochucený jogurt. Vršek posypte nasekanými ořechy, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah promíchejte.

Jednoduchý asijský nudlový salát

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
  • 3/4 hrnku uvařených pohankových nudlí nebo celozrnných špaget
  • 1/2 hrnku malých růžiček brokolice (mohou být krátce povařené a zchlazené ledovou vodou)
  • 1/4 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve

Na zálivku:

  • 1 lžíci jemně nastrouhané mrkve
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky rýžového nebo vinného octa
  • 1/2 lžičky medu
  • 1/2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíci řepkového oleje

Postup:

1. Všechny přísady na zálivku dejte do vhodné sklenice, uzavřete ji a dobře protřeste.

2. Do sklenice přidejte zelí, uvařené nudle nebo překrájené špagety, brokolici a nastrouhanou mrkev, sklenici opět dobře uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Exotický zeleninový salát s quinoou

Co budete potřebovat:

  • 1/3 hrnku uvařené quinoy
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky kokosových vloček (nebo strouhaného kokosu)
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 1/4 hrnku zeleného hrášku
  • 1/2 mladé cukety
  • 1/4 hrnku sýru Feta nakrájeného na kostičky

Na zálivku:

  • 1/2 oloupaného avokáda
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • šťávu z 1/2 limetky

Postup:

1. Všechny přísady na zálivku rozmixujte dohladka.

2. V misce smíchejte uvařenou quinou, koriandr a kokosové vločky.

3. V menším kastrůlku přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vložte do ní očištěný chřest překrájený na asi dvoucentimetrové kousky, po asi minutě přihoďte hrášek a povařte ještě přibližně dvě minuty. Zeleninu ihned zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.

4. Na dno vhodné sklenice dejte připravenou zálivku. Přidejte cuketu nastrouhanou na dlouhé nudličky, ochucenou quinou, chřest, hrášek a nakrájený sýr, sklenici uzavřete a uložte do doby podávání v lednici. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Sytý zeleninový salát s citrusy

Co budete potřebovat:

  • 1/2 pomeranče
  • 3 dílky citronu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli a čerstvě drceného pepře
  • 1/2 zralého avokáda
  • 1/2 hrnku uvařené quinoy
  • 1 hrnek kadeřávku nebo rukoly

1. Dílky pomeranče a citronu zbavte blanek, odkapávající šťávu zachyťte a dejte ji i s dílky do vhodné sklenice. Přidejte olivový olej a trochu soli a pepře.

2. Avokádo zbavte slupky, dužinu nakrájejte na kostičky a nasypte do sklenice. Pak přidejte uvařenou quinou a nakonec lístky kadeřávku nebo rukoly.

3. Sklenici uzavřete a uložte do doby podávání do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

-ak-

​​​​​​​


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 11. 2024

Dnes nebudete zklamáni. V následujících dnech odložíte svůj analytický způsob myšlení a necháte se vést svými pocity. Budete pozorní k lidem, které máte rádi. Pokud někdo bude potřebovat vaši pomoc, může se spolehnout, že přijdete. Ušetřte je ale poučování o tom, co udělali špatně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.