Skleničkové saláty: Jsou zdravé, rychlé a dobré!
Ještě před pár lety jsme je používali jen na kompoty nebo zavařeniny. A dnes jsou zavařovací sklenice naprostým hitem díky tomu, že se do nich dá snadno a ekologicky „zabalit" skvělý a zdravý oběd, jehož příprava vám zabere minimum času. Navíc to vypadá krásně, takže vám tuhle dobrotu budou závidět všichni kolegové v práci.
Sbohem nezdravé sendviče, číno z fastfoodu a instantní polévky v hrníčku narychlo snědené nad klávesnicí. Na scénu přicházejí skleničkové saláty, po kterých se jen zapráší!
Mexický salát
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce nízkotučné zakysané smetany
- 1/2 lžičky chilli omáčky
- 1/4 hrnku sterilovaných červených fazolí
- 1/2 hrnku nastrouhané mladé cukety
- 1/2 hrnku mražené nebo sterilované kukuřice
- 1/3 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
- 2 lžíce nastrouhaného čedaru
- 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
- 1 měsíček limetky
Postup:
1. Do vhodné sklenice dejte zakysanou smetanu a pokapejte ji chilli omáčkou. Přidejte vrstvu propláchnutých sterilovaných fazolí, nastrouhanou cuketu, rozmraženou nebo propláchnutou sterilovanou kukuřici, rajče, sýr a koriandr.
2. Navrch položte měsíček limetky, sklenici zavřete a uložte do lednice. Před podáváním salát pokapejte šťávou z limetky a promíchejte
Okurkový salát s mátou a cizrnou
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek nastrouhané okurky
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1 lžíci nasekané čerstvé máty
- sůl a mletý pepř
- 1/2 lžíce rozinek
- 1/2 hrnku uvařené nebo sterilované cizrny
- 1–2 lžičky nasekaných vlašských ořechů
Postup:
1. Z nastrouhaných okurek vymačkejte co nejvíce vody (ideálně pomocí papírových utěrek).
2. Jogurt promíchejte s mátou a ochuťte solí a pepřem.
3. Na dno sklenice nasypte vrstvu rozinek, přidejte cizrnu, okurky a nakonec ochucený jogurt. Vršek posypte nasekanými ořechy, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah promíchejte.
Jednoduchý asijský nudlový salát
Co budete potřebovat:
- 1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
- 3/4 hrnku uvařených pohankových nudlí nebo celozrnných špaget
- 1/2 hrnku malých růžiček brokolice (mohou být krátce povařené a zchlazené ledovou vodou)
- 1/4 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve
Na zálivku:
- 1 lžíci jemně nastrouhané mrkve
- 1/4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky rýžového nebo vinného octa
- 1/2 lžičky medu
- 1/2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžíci řepkového oleje
Postup:
1. Všechny přísady na zálivku dejte do vhodné sklenice, uzavřete ji a dobře protřeste.
2. Do sklenice přidejte zelí, uvařené nudle nebo překrájené špagety, brokolici a nastrouhanou mrkev, sklenici opět dobře uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.
Exotický zeleninový salát s quinoou
Co budete potřebovat:
- 1/3 hrnku uvařené quinoy
- 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
- 1 a 1/2 lžičky kokosových vloček (nebo strouhaného kokosu)
- 3 stonky zeleného chřestu
- 1/4 hrnku zeleného hrášku
- 1/2 mladé cukety
- 1/4 hrnku sýru Feta nakrájeného na kostičky
Na zálivku:
- 1/2 oloupaného avokáda
- 2 lžíce kokosového mléka
- šťávu z 1/2 limetky
Postup:
1. Všechny přísady na zálivku rozmixujte dohladka.
2. V misce smíchejte uvařenou quinou, koriandr a kokosové vločky.
3. V menším kastrůlku přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vložte do ní očištěný chřest překrájený na asi dvoucentimetrové kousky, po asi minutě přihoďte hrášek a povařte ještě přibližně dvě minuty. Zeleninu ihned zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.
4. Na dno vhodné sklenice dejte připravenou zálivku. Přidejte cuketu nastrouhanou na dlouhé nudličky, ochucenou quinou, chřest, hrášek a nakrájený sýr, sklenici uzavřete a uložte do doby podávání v lednici. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.
Sytý zeleninový salát s citrusy
Co budete potřebovat:
- 1/2 pomeranče
- 3 dílky citronu
- 1 lžíci olivového oleje
- špetku soli a čerstvě drceného pepře
- 1/2 zralého avokáda
- 1/2 hrnku uvařené quinoy
- 1 hrnek kadeřávku nebo rukoly
1. Dílky pomeranče a citronu zbavte blanek, odkapávající šťávu zachyťte a dejte ji i s dílky do vhodné sklenice. Přidejte olivový olej a trochu soli a pepře.
2. Avokádo zbavte slupky, dužinu nakrájejte na kostičky a nasypte do sklenice. Pak přidejte uvařenou quinou a nakonec lístky kadeřávku nebo rukoly.
3. Sklenici uzavřete a uložte do doby podávání do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.
-ak-