8. listopadu 2016 09:00
Martina ČerňanskáTypická podzimní lahůdka: Pečená máslová dýně
Dýně patří k podzimu stejně jako spadané listí ze stromů. Dýně je zkrátka chuť podzimu a dělá se z ní nejen polévka, omáčka, ale přidat se může i do noků nebo do sladkých koláčů.
Díky své méně výrazné chuti vyniknou jiné ingredience, dýně ale udělá jídlo šťavnatější. Nejčastěji se používá typ dýně Hokkaido, prozkoumat byste ale měli i máslovou či mexickou. My v našem receptu použijeme právě typ dýně máslové.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny: máslová dýně 125 g modrého sýra 100 g másla 6 stroužků česneku vlašské ořechy olivový olej tymián 2 lžíce medu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 190 °C.
2. Rozřízněte dýni napůl a zbavte ji jádřinců. Do vzniklého důlku přidejte celé stroužky česneku a máslo. Celou dýni osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a dejte péct do trouby na 40 minut.
3. Po upečení opatrně rozmačkejte dužinu dýně a promíchejte s máslem a česnekem. Na dýni přidejte modrý sýr, vlašské ořechy a zakápněte medem.
4. Celou dýni dejte opět do trouby na 190 °C a 10 minut zapékejte, aby se sýr rozpustil.
Spoustu dalších videoreceptů najdete na webu Prima PLAY v sekci Prima FRESH Recepty!