12 potravin, které do ledničky rozhodně nedávejte
12 potravin, které do ledničky rozhodně nedávejte
Možná to podvědomě tušíte, ale nedokážete se oprostit od zažitého stereotypu, možná to pro vás bude úplnou novinkou. Každopádně až příště dorazíte domů s velkým nákupem, nenaházejte ho celý bezmyšlenkovitě do lednice. Něco tam totiž skutečně nepatří.
Rajčata
Studený vzduch zastaví jejich zrání a tím je zbaví i jejich charakteristické vůně a chuti. Rovněž se nemile podepíše na jejich kompaktnosti. Ve studeném prostředí totiž popraskají jejich buněčné membrány a rajčata zmoučnatí. Nejlepším místem pro ně je košík nebo skleněná mísa na kuchyňské lince.
Bylinky
Ani čerstvým voňavým bylinkám, které jste si koupili na trhu, uložením do lednice službu neprokážete. Mnohem lépe jim bude ve sklenici s čerstvou vodou někde na okně (jen pozor na přímé slunce). Kromě toho, že vaši kuchyň hezky ozdobí, neztratí tímto způsobem své přirozené aroma. Bylinky totiž, stejně jako třeba káva, absorbují všechny pachy kolem, což nenávratně ničí jejich původní vůni. Pokud je potřebujete uchovat skutečně delší dobu, uložte je raději ve vzduchotěsné dóze v mrazáku.
Brambory, česnek, cibule
Pro skladování vyžadují chladné suché místo, čímž ovšem není myšlena lednice. Nejlíp je jim v papírových pytlících či jiných prodyšných obalech někde, kde je tma, sucho a co nejdál od topení. V lednici má cibule i česnek tentenci klíčit a měknout a brambory moučnatí.
Olivový olej
V lednici úplně změní konzistenci. Začne se srážet a příliš zhutní. Uchovávejte ho raději ve špajzce spolu s ostatními potravinami s dlouhou trvanlivostí.
Chleba
Jedním z největších prohrešků, kterého se můžete v oblasti skladování potravin dopustit, je dát do lednice chleba. Studený vzduch ho vysuší, takže rychle zvrdne, případně - pokud ho dáte do mikrotenového sáčku - zplesniví.
Říká se, že byste si měli kupovat takové množství chleba, které vám vydrží na čtyři dny. Pokud ho máte více, nakrájejte ho a uzavřený v sáčku či v dóze uložte do mrazáku. Před jídlem či toastováním byste ho měli nechat rozmrznout při pokojové teplotě.
Káva
S kávou je to podobné jako s bylinkami. Pokud ji dáte do lednice, natáhne do sebe všechny vůně a definitivně přijde o tu svoji. Když ji necháte pokojně odpočívat na poličce v kuchyni, uděláte líp a budete ji mít vždy při ruce v plné síle a chuti.
Pokud vlastníte velké množství kávy a bojíte se, aby vám časem nevyčichla, uložte ji ve vzduchotěsném balení bez obav do mrazáku.
Citrusy
I přes obecné přesvědčení nepatří do lednice ani citrusové plody. Chlad jim nedělá dobře. Mnohem lépe jim bude, když je necháte volně dýchat někde, kde na ně nepůjde přímé slunce. Raději je ale držte dále od sebe. Pokud se dotýkají, rychleji plesniví.
Nakládané okurky
Nemusíte se bát, že se vám po otevření při běžné pokojové teplotě zkazí. Je to díky octu, který je obsažen v láku a funguje jako skvělý přírodní konzervant.
Kečup a dresinky
Ze stejného důvodu se nemusíte bát ani o kečup či salátové dresinky na bázi balzamikového octa či olivového oleje. Ty majonézové či jogurtové lednici ale samozřejmě potřebují.
Michaela Kovářová