9. října 2015 04:45
Lucie Průchová6 nejzdravějších bobulí pro vaše srdce
6 nejzdravějších bobulí pro vaše srdce
Tohle byste měli vědět všichni a hlavně si to dobře pamatovat.
Tyto krásné, barevné plody mají vysoký obsah antioxidantů a polyfenolů, které nám pomáhají bojovat proti chronickým onemocněním a rakovině.
A proto si z nich třeba upečte koláč, udělejte domácí marmeládu, kterou si můžete namazat na celozrnný toust, a budete pomlaskávat blahem, nasypejte si je ráno do jogurtu nebo si z nich umixujte smoothies.
Ale, úplně nejlepší je, si tyto plody přírody, které jsou nejen výtečné na chuť, ale i pro naše zdraví, jen tak nabrat do hrsti a slupnout. Čerstvé chutnají stejně nejlépe.
OSTRUŽINY
Tyto chutné plody jsou bohaté na polyfenoly, které mohou pomoci zabránit kardiovaskulárním chorobám, ale také tlumí nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu.
Obsahují vysoké množství vlákniny ve srovnání s jinými druhy ovoce: Jeden šálek má asi 7 gramů vlákniny. (Doporučený denní příjem vlákniny je 25 až 35 g).
A co víc, jsou bohaté na vitamin C, obsahují železo, vápník a vitamin A.
BORŮVKY
Jíst borůvky může pomoci vaší paměti. Mají vysokou dávku látek, které pomáhají rozšiřovat cévy, což napomáhá hladkému průtoku krve.
Jsou bohaté na antioxidanty, dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Mají hodně karotenu chránícího imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály a zároveň se mohou pochlubit vysokým obsahem železa. Není divu, že jsou spojovány s nižším rizikem srdečního infarktu!
JAHODY
Jahody jsou zdravé na srdce, plné vitamínu C, ale také A a B1. Jsou také vynikajícím zdrojem kyseliny listové.
Stejně jako borůvky, i tyto plody obsahují látky, které pomáhají rozšiřovat cévy. Oddenek a listy mají močopudné a protizánětlivé účinky, používají se při léčbě močových cest.
MALINY
Tyto sladké plody jsou bohaté na vlákninu a posilují činnost srdce – jen půl šálku vám dodá 4 gramy vlákniny. A jejich konzumací můžete získat až 25 % z doporučeného denního příjmu vitamínu C a manganu.
Maliny mají nízký obsah tuku a vysokou úroveň polyfenolů, které pomáhají snížit riziko onemocnění srdce. Pokuste se začlenit je do svého jídelníčku, kdykoli to bude možné!
ACAI
Pokud jde o antioxidanty, rozdrtí toto brazilské ovoce všechny rivaly, jako jsou ostružiny, jahody i borůvky.
Obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin omega 3, 6, 9, významné množství fytosterolů, které pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Dále 19 aminokyselin a vysoké množství vlákniny pro správné trávení a vyměšování.
BRUSINKY
Právě tyto malé bobulky jsou nejvíce populární kolem svátků, ale vzhledem k tomu, jaký mají pozitivní přínos na naše zdraví (zejména pro ženy), měli byste je jíst po celý rok.
Kromě jiných výhod mohou brusinky zvýšit HDL v krvi (HDL cholesterol „hodný cholesterol“ je pro nás příznivý, protože pokud je ho v organismu dostatek, vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků), mohou také pomoci předcházet infekcím močových cest a pomáhají i s prevencí rakoviny.