7 potravin, v nichž vás může překvapit lepek
7 potravin, v nichž vás může překvapit lepek
Vyhnout se lepku v době, kdy jíme hlavně průmyslově zpracované potraviny, není vůbec lehké. Vyskytuje se ve stovkách nejrůznějších plnidel, zahušťovadel, emulzních látek a dalších aditiv, které se běžně používají při výrobě potravin. Takže je dobré mít se na pozoru i u některých potravin, u nichž byste tento alergen vůbec nečekali.
Sushi
Skrytý zdroj lepku: Náhražky krabího masa obsahují pšeničný škrob a další plnidla s lepkem. Stejně tak je v sójové omáčce zahušťovadlo s lepkem.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Jezte jen sushi z opravdových ryb chovaných udržitelným způsobem nebo vyzkoušejte vegetariánské sushi. Sójovou omáčku pečlivě vybírejte, aby byla pokud možno přírodní, bez pšenice, konzervantů, barviv a glutamátu.
Potravinové doplňky
Skrytý zdroj lepku: Přídavek škrobu nebo modifikovaného škrobu, který se používá jako stavební látka v tabletách nebo granulátech. Ze škrobu se vyrábí i maltitol nebo sorbitol, které se přidávají do sirupů vhodných pro diabetiky, cucacích pastilek a některých druhů tablet.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Jen málo potravinových doplňků obsahuje čistě účinnou látku, takže si vždycky pečlivě přečtěte etiketu. Pokud je ve složení cokoli, co neznáte, zavolejte si na infolinku výrobce, protože i lékárníci mají často problém zjistit, zda doplněk stravy obsahuje lepek.
Salátové dresinky
Skrytý zdroj lepku: Hotové zálivky obsahují zahušťovadla na bázi pšenice a další přísady z ječmene nebo žita. Do asijských zálivek se někdy přidává sójová omáčka, která taky může obsahovat lepek.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Připravte si vlastní dresink! Základní a velmi jednoduchou zálivku připravíte ze 2 lžic balzamikového octa, jedné lžíce dobrého olivového oleje a 1/4 lžičky soli. Dresink můžete obměňovat podle chuti, předejte třeba čerstvé bylinky nebo bezlepkovou sójovku.
Sušené ovoce a ořechy
Skrytý zdroj lepku: Většinou se sušené ovoce a oříšky zpracovávají v potravinářských provozech, kde se vyskytují i potraviny obsahující lepek, a sušené plody se jím mohou kontaminovat.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Kupujte jen ty sušené plody, u kterých výrobce garantuje, že jsou bez lepku.
Hořčice
Skrytý zdroj lepku: Mouka, která se někdy do hořčice přidává.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Na trhu jsou hořčice, které mouku vůbec neobsahují, a tudíž jsou bezlepkové. Vyrobit si ji můžete i doma, tam snadno nahradíte případný přídavek pšeničné mouky moukou rýžovou.
Ochucený jogurt
Skrytý zdroj lepku: Zahušťovadla a konzervanty jsou často vyrobené z obilovin obsahujících lepek, do jogurtů se také přidávají „přírodní dochucovadla“, která mohou používat sirup z ječmene a další lepkové přísady.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Kupujte jen bílý jogurt a dochucujte si ho čerstvým ovocem.
Sladkosti
Skrytý zdroj lepku: Do řady cukrovinek, třeba do čokolád a pendreků, se přidává pšeničná mouka.
Jak se skrytému lepku vyhnout: Sladkosti vám ničím neprospějí, ať už jsou s lepkem, nebo bez něj. Nicméně hořká čokoláda je zdraví prospěšná a je obvykle bezlepková. Na řadě cukrovinek také najdete informaci, že jsou skutečně bez lepku.
-az-