Chutné a křupavé: 6 pádných důvodů, proč jíst ořechy
Chutné a křupavé Zdroj: Thinkstock
Chutné a křupavé: 6 pádných důvodů, proč jíst ořechy
Jsou zdrojem zdraví, vitality a tím přispívají i k zdravému a pěstěnému vzhledu. Obsahují důležité vitamíny, minerály, ale i prospěšné tuky a navíc chutnají fantasticky. Dost důvodů, proč bychom si je měli dopřávat s železnou pravidelností. Udělejte si z nich směs nebo si vyberte ty, které jsou pro vás nejlepší.
Vlašáky: Jsou zdravé a dobré
Vlašáky: Jsou zdravé a dobré Zdroj: Thinkstock
Jsou bohaté na antioxidanty, a proto přispívají k omlazení buněk. Chrání nás před volnými radikály, rakovinou a také s jejich konzumací do organismu dostaneme vitamín B a E. „Éčko" je navíc spásou pro ženy toužící po miminku, protože zvyšuje plodnost.
Naordinujte vlašské ořechy i babičce a dědečkovi – snižují riziko onemocnění srdce, ale i Alzheimerovy choroby.
Pozor si ale dejte na jejich kalorickou hodnotu, což platí obecně pro všechny ořechy. „U nás se vlašské oříšky moc dlouho neohřejí, já i rodina je zbožňujeme. Peču z nich nejen ořechové koláče, ale přidávám je i do ovocného salátu nebo jen tak do bílého jogurtu, který dosladím medem. Jen si dejte pozor na jejich konzumaci. Všeho moc škodí, a to i v tomto případě. Držela jsem dietu a zároveň si dopřávala oříšky v poměrně neomezeném množství a má váha nechtěla padat dolů. Dietoložka mi řekla, že jsou poměrně kalorické a že je nutné, si je rozumně dávkovat.“ Dominika, 38 let
Pistácie: Zelený zázrak
Pistácie: Zelený zázrak Zdroj: Thinkstock
Tyto zelené oříšky jsou nejen pochutinou číslo jedna, která se hodí k vínu a sýru, ale i zdrojem látek, které naše tělo potřebuje pro zdravý vývoj, jako jsou minerály, stopové prvky, antioxidanty a vitamíny A, E a skupiny B. Pokud vás trápí vyšší tlak, pistácie jsou skvělou volbou. Pomáhají ho totiž přírodní cestou snižovat. Totéž platí i o špatném cholesterolu.
Tip: Pokud letos plánujete vyrazit do Řecka, rozhodně si nenechte ujít místní specialitu. Řecká baklava je sice sladká, zato plná oříšků a navíc přesně tak nějak, alespoň podle nás, chutná dovolená.
Lískáče: Popelčiny šaty v nich nenajdete, zato porcí zdraví zaručeně!
Lískáče: Popelčiny šaty v nich nenajdete, zato porcí zdraví zaručeně! Zdroj: Thinkstock
Trápí vás ledvinové kamínky, cukrovka nebo hledáte tip na svačinku pro vaše školáky? Vsaďte na lískové oříšky. Jsou zásobárnou vápníku, hořčíku, kyseliny listové a vitamínu E. Jejich delikátní chuť určitě známe všichni, ale skvěle ji zvýrazníte za přítomnosti hořké nebo mléčné čokolády.
Tip: Připravte rodině zdravé mlsání a vykoupejte oříšky v čokoládové lázni. Navíc, pokud vás trápí stres a dobrá nálada je v nenávratnu, lískové oříšky vám pomohou opět nastolit harmonii.
Kešu: Něco (nejen) pro pány
Kešu: Něco (nejen) pro pány Zdroj: Thinkstock
Skořápkové plody celkově napomáhají zlepšovat plodnost. Ale vědci zjistili, že úplně nejlepší účinky na mužský reprodukční systém mají právě kešu ořechy. Ty mimo jiné bez problémů zneškodní i únavu. Takže příště namísto energy drinků spořádejte hrst těchto křupavých plodů. Kešu ořechy chrání i před výskytem rakoviny prostaty.
Buráky: Sem s nimi!
Buráky: Sem s nimi! Zdroj: Thinkstock
Burákové máslo zná téměř každý z nás a připravit si ho můžete i doma. Jen si dejte pozor, ať si nezavaříte mixér. Zde je recept, jak burákové máslo připravit.
Burské oříšky představují cestu k věčnému mládí a také v nich můžete spatřit skvělé pomocníky v boji s nadbytečnými tukovými polštářky, protože pomáhají zlepšovat trávení. Opět ale platí, že stačí menší množství, asi 15–20 g, třeba k svačině. Pozor by si na buráky měli dát alergici, protože jde o jeden z největších alergenů.
Para ořechy: Cože jsem to vlastně chtěla?
Para ořechy: Cože jsem to vlastně chtěla? Zdroj: Thinkstock
Para ořechy si naordinujte v době, kdy neustále něco zapomínáte, nebo dětem v období testů a písemek – zlepšují totiž paměť.
len