Chutné a křupavé: 6 pádných důvodů, proč jíst ořechy
Chutné a křupavé: 6 pádných důvodů, proč jíst ořechy
Jsou zdrojem zdraví, vitality a tím přispívají i k zdravému a pěstěnému vzhledu. Obsahují důležité vitamíny, minerály, ale i prospěšné tuky a navíc chutnají fantasticky. Dost důvodů, proč bychom si je měli dopřávat s železnou pravidelností. Udělejte si z nich směs nebo si vyberte ty, které jsou pro vás nejlepší.
Vlašáky: Jsou zdravé a dobré
Jsou bohaté na antioxidanty, a proto přispívají k omlazení buněk. Chrání nás před volnými radikály, rakovinou a také s jejich konzumací do organismu dostaneme vitamín B a E. „Éčko" je navíc spásou pro ženy toužící po miminku, protože zvyšuje plodnost.
Naordinujte vlašské ořechy i babičce a dědečkovi – snižují riziko onemocnění srdce, ale i Alzheimerovy choroby.
Pozor si ale dejte na jejich kalorickou hodnotu, což platí obecně pro všechny ořechy. „U nás se vlašské oříšky moc dlouho neohřejí, já i rodina je zbožňujeme. Peču z nich nejen ořechové koláče, ale přidávám je i do ovocného salátu nebo jen tak do bílého jogurtu, který dosladím medem. Jen si dejte pozor na jejich konzumaci. Všeho moc škodí, a to i v tomto případě. Držela jsem dietu a zároveň si dopřávala oříšky v poměrně neomezeném množství a má váha nechtěla padat dolů. Dietoložka mi řekla, že jsou poměrně kalorické a že je nutné, si je rozumně dávkovat.“ Dominika, 38 let
Pistácie: Zelený zázrak
Tyto zelené oříšky jsou nejen pochutinou číslo jedna, která se hodí k vínu a sýru, ale i zdrojem látek, které naše tělo potřebuje pro zdravý vývoj, jako jsou minerály, stopové prvky, antioxidanty a vitamíny A, E a skupiny B. Pokud vás trápí vyšší tlak, pistácie jsou skvělou volbou. Pomáhají ho totiž přírodní cestou snižovat. Totéž platí i o špatném cholesterolu.
Tip: Pokud letos plánujete vyrazit do Řecka, rozhodně si nenechte ujít místní specialitu. Řecká baklava je sice sladká, zato plná oříšků a navíc přesně tak nějak, alespoň podle nás, chutná dovolená.
Lískáče: Popelčiny šaty v nich nenajdete, zato porcí zdraví zaručeně!
Trápí vás ledvinové kamínky, cukrovka nebo hledáte tip na svačinku pro vaše školáky? Vsaďte na lískové oříšky. Jsou zásobárnou vápníku, hořčíku, kyseliny listové a vitamínu E. Jejich delikátní chuť určitě známe všichni, ale skvěle ji zvýrazníte za přítomnosti hořké nebo mléčné čokolády.
Tip: Připravte rodině zdravé mlsání a vykoupejte oříšky v čokoládové lázni. Navíc, pokud vás trápí stres a dobrá nálada je v nenávratnu, lískové oříšky vám pomohou opět nastolit harmonii.
Kešu: Něco (nejen) pro pány
Skořápkové plody celkově napomáhají zlepšovat plodnost. Ale vědci zjistili, že úplně nejlepší účinky na mužský reprodukční systém mají právě kešu ořechy. Ty mimo jiné bez problémů zneškodní i únavu. Takže příště namísto energy drinků spořádejte hrst těchto křupavých plodů. Kešu ořechy chrání i před výskytem rakoviny prostaty.
Buráky: Sem s nimi!
Burákové máslo zná téměř každý z nás a připravit si ho můžete i doma. Jen si dejte pozor, ať si nezavaříte mixér. Zde je recept, jak burákové máslo připravit.
Burské oříšky představují cestu k věčnému mládí a také v nich můžete spatřit skvělé pomocníky v boji s nadbytečnými tukovými polštářky, protože pomáhají zlepšovat trávení. Opět ale platí, že stačí menší množství, asi 15–20 g, třeba k svačině. Pozor by si na buráky měli dát alergici, protože jde o jeden z největších alergenů.
Para ořechy: Cože jsem to vlastně chtěla?
Para ořechy si naordinujte v době, kdy neustále něco zapomínáte, nebo dětem v období testů a písemek – zlepšují totiž paměť.
len