Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Dobrá zpráva: Středomořská dieta chrání před rakovinou dělohy

Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy. Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer.
Vydáno: 10.06.2015
Středomořská strava je ještě zdravější, než jsme si mysleli. Obzvlášť pro ženy.
Autor: Thinkstock Středomořská strava je ještě zdravější, než jsme si mysleli. Obzvlášť pro ženy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.

Vědci sledovali, do jaké míry se ženy stravují podle zásad středomořské diety, kolik snědí ovoce a zeleniny, cereálií a brambor, ryb a vícenenasycených mastných kyselin, typických pro tuto výživu, ale také méně zastoupených potravin, jako je maso, mléko, mléčné výrobky a alkohol.

Až zjistíte, co brokolice obsahuje, bude vám možná chutnat ještě víc

10 potravin, které vás mohou ochránit před rakovinou prsu

Zázračná dieta

Ženy, které se více stravovaly v souladu se středomořskou dietou, kdy konzumovaly sedm či více jejích charakteristických složek, vykazovaly snížení rizika vzniku rakoviny dělohy o 57 procent ve srovnání s těmi, které tuto dietu dodržovaly jen minimálně. Čím více ženy jedly pokrmy typické pro středomořskou kuchyni, tím více byly chráněny před vznikem rakoviny dělohy. Podle expertů přispívá k protinádorovému účinku této stravy její vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a vícenenasycených mastných kyselin.

Jen v Itálii tento typ rakoviny postihuje ročně 8000 žen. "Náš výzkum ukazuje, že středomořská dieta umožňuje snižovat riziko vzniku nejen rakoviny dělohy, ale také rakoviny dutiny ústní, žaludku, jater a slinivky břišní. Dokáže také snižovat riziko infarktu," uvádí Alessandra Tavaniová z oddělení epidemiologie Ústavu pro farmakologický výzkum Mario Negri, která je vedoucí studie.

 

Jezte ryby, pijte víno

I když je rakovina dělohy převážně spojena s vysokou úrovní estrogenů a hlavním opatřením k její prevenci je snižování nadváhy, tento výzkum ukazuje, že také strava bohatá na ovoce a zeleninu, ryby, cereálie a vícenenasycené mastné kyseliny, a naopak chudá na maso a mléčné výrobky, může spolu s umírněnou konzumací alkoholu přispívat ke snížení rizika.

6 zdravých náhražek másla

Tuky, které obsahuje klasické máslo, jsou většinou nasycené a je jich tam celkem hodně – asi 7 g v jedné lžíci. Jenže máslo vyžaduje spousta receptů na oblíbené koláče, chleby, muffiny a další druhy pečiva. A taky třeba na omáčky k těstovinám. Co dělat, když jsou tahle jídla tak dobrá, ale právě díky máslu našemu tělu spíš škodí? Naštěstí existují suroviny, kterými lze máslo výborně nahradit, a přitom jsou ještě zdravé! Díky nim budou mít všechny ty dobroty méně tuku i kalorií, ale stejnou, možná i lepší texturu i chuť.

Avokádo

Máslo - avokádo

Jestli je vaší oblíbenou snídaní toast s máslem, zkuste si ho pro změnu potřít rozmačkaným avokádem. Dodáte tělu potřebnou vlákninu, vitamín E a draslík. Avokádo má sice celkem vysoký obsah tuku, ale jde o kvalitní, mononenasycené tuky, které mají vysokou biologickou hodnotu. Pomáhají totiž snižovat špatný cholesterol a ten dobrý naopak zvyšují. Avokádo můžete využít i místo másla při pečení. Dužninu rozmačkejte vidličkou a použijte do těsta tolik této kaše, kolik vyžaduje recept másla.

 

Elixír dlouhověkosti

Italové se však v posledních letech středomořské dietě vzdalují a spotřeba ovoce, zeleniny, olivového oleje a vína vzhledem ke krizi poklesla a loni dosáhla nejnižší úrovně za posledních 33 let. Chléb, těstoviny, ryby, ovoce, zelenina, panenský olivový olej a tradiční sklenka vína byly elixírem dlouhověkosti Italů, kteří se dosud dožívají v průměru nejvíce let ve světě: u mužů to je 79,8 roku a u žen 84,8 roku. Situace se však může v budoucnu změnit také kvůli změnám ve stravovacích návycích, zejména u mladé generace. Téměř jedna třetina dětí má v Itálii nadváhu nebo obezitu.

Zdroj: ČTK

Článek je zařazen v: rakovina, středomořská strava, středomořská dieta
Reklama