Nejzdravější jídlo, které vám na jaře dodá energii? Klíčky!
Přidejte je do svého oblíbeného salátu. Bude nejen křupavější, ale i mnohem zdravější. Zdroj: Thinkstock
Pokud vám není jedno, co jíte a co je v jednotlivých potravinách obsaženo, nejspíš už se na vašem stole objevily klíčky. Tenhle zázrak přírody v sobě ukrývá vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i proteinů. Klíčky jsou dokonce zdravější než běžná zelenina! A taky mají málo kalorií.
Když necháte semínko vyklíčit a ve správný čas naklíčené semínko sníte, všechna ta energie, síla a vitamíny v klíčku obsažené se vám dostanou do těla. Je to zázrak přírody, který si můžete jednoduše pěstovat doma v kuchyni nebo si ho koupit v supermarketu.
A až ochutnáte pár druhů, zjistíte, jak rozdílnou chuť můžou různé klíčky mít. Některé jsou chuťově neutrální a některé, jako třeba ředkvičky, mají příjemný říz.
Jaké vyzkoušet:
Alfalfa
Alfalfa neboli vojtěška je zázračnou rostlinou, která pro své velmi pozitivní vlastnosti byla po staletí využívána v boji proti stárnutí a k celkovému posílení imunitního systému. Dovedete si představit, kolik síly a skryté krásy je v jedné hrstce čerstvých klíčků vojtěšky? Čerstvé klíčky vojtěšky jsou velmi vhodné pro vegetariány, kteří se vyhýbají konzumaci živočišné stravy. Klíčky totiž obsahují až 40 procent bílkovin, což je mnohem více než v sobě ukrývá hovězí maso, vejce či mléko.
Kromě toho si alfalfa drží prvenství mezi všemi klíčky díky obrovskému množství minerálních solí a vitamínů. Sklenice čerstvě naklíčených salátových klíčků vojtěšky obsahuje 5krát více vitamínů C než sklenice pomerančové šťávy.
Ředkvička
Sníte-li lžíci čerstvých salátových klíčků ředkvičky, zaplaví vás takové velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, jako byste spořádali přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu. Žádný div, že se čerstvé klíčky uplatňují při léčbě cukrovky, při poruchách metabolismu a onemocnění cév.
Jsou i skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, nemusíte se tedy stresovat, že vám po nich bude těžko. Naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání. Salátková ředkvička má dokonce čtyřikrát více železa než špenát a až osmkrát více než červená paprika.
Mungo
Stále více oblíbené mungo klíčky jsou velmi důležitou položkou thajské a vietnamské kuchyně. Jejich bezesporu nejdůležitějším historickým faktem je to, že výhonky klíčků se staly jednou z prvních potravin pro původního pračlověka. Již v dřívějších dobách konzumace mungo klíčků dávala pralidem sílu k lovení a přežití v extrémních podmínkách. Salátové mungo klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B, které zajišťují jedinci velkou psychickou odolnost a silnou imunitu. Mungo klíčky jsou bohaté na vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík, které vyrovnávají překyselení organismu. Čerstvé salátové mungo klíčky se skvěle hodí během jarního detoxu, kdy pomáhají odvádět škodlivé nahromaděné látky z lidského těla ven. Naklíčené mungo mikrosalátky můžete jíst samotné či je přidat jednoduše do jídel. Pamatujte však, že čerstvé klíčky si zachovají nejvíce vitamínů v syrovém stavu.
Jak je vypěstovat doma
Je to opravdu jednoduché. Stačí jen trocha trpělivosti a minuta denně, kdy se budete své bujné zahrádce věnovat, a už po 4 dnech si můžete připravit talíř plný zdraví. Pro vaše zahradničení budete potřebovat klíčící příslušenství, které je k sehnání i na českém trhu. Vyzkoušejte například klíčidla od Happyeat, která jsou velmi praktická a cenově dostupná.
Klíčit můžete téměř cokoliv – semínka čočky, brokolice, hořčice, rukoly, cizrny, munga apod. Hrst semínek propláchněte a vložte přes noc do klíčicí nádoby s čerstvou vodou. Semínka během noci nabobtnají a získají vláhu tak skvělou ke klíčení. Vodu, ve které semínka první noc bobtnala, nevylévejte. Během noci se do vody absorbuje velké množství živin, takže je naprosto ideální k zalití květin.
Pak už stačí dvakrát denně semínka propláchnout v klíčicí láhvi a slít. Díky odkapové hraně odteče přebytečná voda. Semínka již po prvním dni klíčení začínají vystrkovat klíčky, které jsou zásobárnou blahodárných vitamínů a živin.
Klíčky jsou připraveny ke sklizni ve své nejlepší formě přibližně za 3 až 5 dní. Hotové klíčky slejte přes cedník a properte pod tekoucí studenou vodou. Proudem je zbavíte slupek, které na klíčku po semínkách zůstaly. Nyní je úroda připravena na nálet členů celé rodiny. Věřte, že po nich na stole nezbyde ani drobeček. Pro pravidelný přísun čerstvých klíčků je dobré pořídit si klíčicí lahve minimálně dvě. Předejdete tak případným rodinným hádkám o svěží a křupavou lahůdku.
Jak je zakomponovat do jídla
Salátové klíčky nejsou vůbec náročné na přípravu. Můžeme je použít samostatně na salát nebo jen tak na chleba s lučinou. Z vyklíčené cizrny je nejlepší humus, hrách se výborně hodí na pomazánky, naklíčená ředkvička nebo hořčicová semínka pak skvěle poslouží jako příloha ke grilovanému masu. Pokud nemáte čas na složité přípravy pokrmů z nich vyrobených, můžete si mikrosalátky vychutnat třeba jen se svým oblíbeným dresinkem.
My pro vás máme dva zdravé recepty:
Jahodová ovesná kaše (1 porce)
• 70 g čerstvých jahod
• 50 g ovesných vloček
• 250 ml kokosového mléka
• 1 lžička chia semínek
• 3 lžíce klíčků pískavice
• kešu, borůvky, jahody (cokoliv, co máte rádi na ozdobu)
1. Jahody důkladně umyjte, nakrájejte a vložte do mixéru společně s vločkami a kokosovým mlékem. Rozmixujte do hladké konzistence.
2. Nechte chvilku odstát, aby rozmixované vločky nabobtnaly, a vmíchejte část klíčků pískavice.
3. Hotovou kaši podávejte ozdobenou chia semínky, klíčky pískavice, oříšky a čerstvým ovocem.
4. Pokud si ráno chcete dopřát teplou snídani, lze kaši po rozmixování zahřát na 2 minuty v kastrůlku na sporáku.
Zelené alfalfa smoothie (2 porce)
• 1 mango
• 1 kiwi
• 1/2 salátové okurky
• 1 hrst čerstvého listového špenátu
• 1 lžička chia semínek
• 1 lžíce alfalfa klíčků
• 400 ml vody
1. Mango, kiwi a okurku nakrájejte na kousky a spolu s klíčky a ostatními ingrediencemi vložte do mixéru.
2. Mixujte do hladké konzistence, nalijte do sklenic a následně ozdobte dalšími alfalfa klíčky, které v podobě zeleného smoothie dokonale nastartují váš den.
Foto: Happyeat a Thinkstock