Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Podzimní půst: Pro koho je vhodný a jaké druhy vůbec existují?

Říkáte si: Hladovění to není nic pro mě, proč bych asi měl dobrovolně trpět? Věřte nebo ne, půst nemusí být jen o hladovění, nejedení a nekonzumování potravy, ba naopak může být opravdu velice prospěšným prostředkem k uzdravení, očištění a vitalitě celého těla. Jak to tedy je?
Vydáno: 12.11.2018
Podzimní detoxikace
Podzimní detoxikace Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Půst jako nástroj ke zdraví

Půst a detoxikace neboli očištění těla a revitalizace jednotlivých orgánů bývá spojovaný s odpočinkem a načerpáním nové energie. Všeobecně můžeme rozlišovat nucený či vědomý půst. Rozdíl je jednoduchý, nucený půst je způsoben většinou nemocí, kdy nemůžeme zkrátka jíst, protože nám není dobře. Tělo není schopno nic pozřít, protože pozornost a veškerou energii cílí například na imunitní, lymfatický či endokrinní systém. Vědomý půst je na základě našeho svobodného rozhodnutí, který velmi podporuje lidské vlastnosti, jako je sebedůvěra a sebekázeň, díky kterým v konečném důsledku můžeme dosáhnout pevnějšího zdraví.

Výhody "půstování"

Velké množství dnešní populace nehledí na to, co kde sní a jaké má jejich jídlo složení.  Výsledkem pak většinou bývá nalomené zdraví a nedostatek energie. Půst je nejlepší metoda, která dá odpočinout našemu zažívacímu a vylučovacímu ústrojí, slinivce, žaludku, ledvinám, játrům, ale především střevům. Půst je zkrátka jeden z klíčů k obnově zdraví a lidského elánu.

Druhy půstů

Nemusíme hladovět, abychom tělu ulevili od přemíry škodlivin. Můžete zkusit tzv. syrový půst. Jak na to? Nejedná se o klasické "půstování", ale o tzv. raw stravování. Jde o to, že většina populace konzumuje tepelně zpracovanou potravu, která velmi omezuje vstřebávání tak velmi důležitých minerálů a vitamínů. Tato forma půstu spočívá v konzumaci tepelně nezpracovaných potravin, tzn. syrových, čerstvých, upravených maximálně do 42 °C. Jedná se o čerstvé a syrové ovoce, zeleninu a jejich šťávy. Avšak v tomto případě se výjimečně nezapojují jídla obsahující tuky či bílkoviny, jako jsou např. semena a ořechy, která jsou typická pro raw stravu.

Dalším druhem půstu je tzv. ovocný půst. V tomto případě se konzumuje pouze čerstvé ovoce, nejlépe z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě.

Šťávový půst znamená pro tělo velkou dávkou revitalizace a načerpání energie. Velmi dobře působí na organismus především šťáva z bio čerstvého hroznového vína. Má se za to, že tato forma půstu je výborným pomocníkem v boji proti rakovině.

Posledním druhem půstu je vodový půst. Je jasné, že nejlépe uděláme, když budeme pít pouze vodu, která je zdraví prospěšná, tzn. čistá a kvalitní, bez zbytečný dusitanů, tvrdosti a dalších nečistot. V tomto postění se veškerá energie lidského organismu směřuje na regeneraci lymfatického, endokrinního a imunitního systému. Při této variantě se tělo opravdu očistí od zbytečných balastů, jako jsou hleny, záněty, toxiny apod. Vodový půst se však nedoporučuje velmi nemocným a oslabeným lidem, protože tělo nedostává zvenčí žádnou energii, může tak velmi, až smrtelně vyčerpat jejich organismus. Naopak právě ovocné a šťávové půsty jsou pro velmi nemocné jedince velkou pomocí.

Jak na to?

Pokud se rozhodneme pro jakýkoliv z výše uvedených druhů půstů, je zapotřebí důkladná příprava. Znamená to, že týden budeme jíst nejlépe syrovou stravu, ke konci především sestávající z ovoce. V případě vodového půstu, se po třech dnech dostaví pocit, že nepotřebujeme jídlo již vůbec konzumovat, dochází zde k čerpání zásob, které máme uložené v těle. Jakmile dostaneme opět znovu hlad, je tělo krásně pročištěné a je vhodné opět znovu začít jíst. Po ukončení půstu nelze jíst ihned těžce stravitelná jídla, může to být pro lidský organismus velice nebezpečné. Za každé tři dny půstu se doporučuje jeden až dva dny konzumace syrového čerstvého ovoce. Pro variantu dlouhých a intenzivních půstů je potřeba konzultace s odborníky.

Zdraví máme jen jedno, tak mu věnujme naši veškerou péči.

Ing. Veronika Jandová, trenérka a poradkyně pro zdravý životní styl

Článek je zařazen v: půst, ovoce, voda, detoxikace, podzim
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama