Podzimní zelenina, která vás dostane
S létem zdaleka nekončí období, kdy si můžete dopřávat dostatek zeleniny každý den. I na podzim je jí dost, jen už třeba nevypadá tak atraktivně. Co třeba mrkev, cibule nebo řepa?
Cibule
Dobrá kuchařka prý nepotřebuje žádné koření, protože si na dochucení vystačí s česnekem, cibulí a solí. Nejen proto si cibule právem zaslouží označení královna zeleniny. Kromě klasické kuchyňské můžete využít při vaření i další druhy. Výborná je červená cibule s příjemně nasládlou chutí – ta sice tepelnou přípravou částečně ztrácí svou barvu, ale vůni a chuť si zachovává. Do nádivek nebo k dušení zkuste někdy bílou cibuli s jemnou chutí. A co teprve šalotka – nejvznešenější z cibulové rodiny, používaná hlavně ve francouzské kuchyni. Třeba opečené šalotky jsou výbornou přílohou k pečenému masu nebo drůbeži.
Zkuste třeba tyto recepty:
Podobné články
Podobné články
Podobné články
A možná by se vám mohlo hodit i pár užitečných cibulových rad:
* Proti nepříjemnému zápachu z úst po cibuli nebo česneku pomáhá žvýkání petrželové nati.
* Mosazné předměty velmi dobře vyčistíte kolečky cibule.
* Připálené zbytky jídla půjdou z hrnce snadno odstranit, když v něm povaříte drobně nakrájenou cibuli s vodou.
Červená řepa
Není to tak dávno, co jsme tuhle rubínovou krásku znali jen naloženou ve sladkokyselém kořeněném nálevu. Na první pohled vás rozhodně nezaujme. Ale stačí jí nahlédnout pod slupku a objevíte zeleninu plnou barev a hlavně chutí, která má mnohem širší využití.
Pokud vám červenou řepu znechutili už ve školní jídelně, máme pro vás pár receptů, které ve vás její ztracenou chuť znovu probudí. A ještě jedna praktická rada na začátek: červená řepa je opravdu hodně červená a barví. Proto je dobré si před jejím loupáním nebo krájením navléknout tenké rukavice a použít starší prkénko na krájení.
Podobné články
Podobné články
Podobné články
Mrkev
Mnozí si o ní myslí, že je to nudná zelenina. Nudná je jen tehdy, když si ji nudně připravíte. Sladkost mrkve závisí na mnoha okolnostech (druhu půdy, hnojení apod.), ale neplatí, že čím menší mrkev, tím sladší.
Kromě vlákniny obsahuje hodně betakarotenu, který je jednak dobrý na oči a také chrání kůži před slunečním spálením. Dokonce se používá i v kosmetice, například do přírodních tónovacích krémů. V syrovém stavu dokáže naše tělo z mrkve vstřebat jen asi 25 % betakarotenu. Proto je dobré jíst mrkev, na rozdíl od většiny druhů ostatní zeleniny, tepelně upravenou a s přidáním tuku, nejlépe rostlinného.
Jestli chcete mít zrak jako ostříž, zkuste některý z receptů, které jsme pro vás vybrali:
Podobné články
Podobné články
Podobné články
Mnoho dalších úžasných receptů najdete v čerstvé novince mezi časopisy: Prima FRESH vychází v tištěné podobě!