Jak poznat opravdu čerstvé maso, pečivo, ovoce nebo zeleninu? Zaměřte se na detaily!

Vaříte rádi z čerstvých potravin, ale často se vám stává, že namísto šťavnatého ovoce nebo kvalitního masa si z obchodů či farmářských trhů navzdory slibované čerstvosti přinesete domů něco, co čerstvé rozhodně není? Nezoufejte – poradíme vám, na jaké detaily se zaměřit, abyste se příště nespálili!

Čerstvost masa prozradí barva a vůně

Poznat čerstvé maso není vůbec jednoduché, ale rozhodně ne nemožné. Nejdůležitější je zaměřit se na barvu – u vepřového by měla být sytě růžová, u hovězího naopak sytě červená. V obou případech, pokud je maso moc tmavé (nebo má dokonce odstíny zelené či černé), je to špatně. U kuřecího značí kvalitu světle růžová, při viditelně tmavých či nažloutlých stopách na kůži zpozorněte. Dalším důležitým ukazatelem je vůně, kdy jakýkoliv náznak zápachu by měl vést k obezřetnosti stejně, jako pokud je maso na pohled slizké, lepkavé nebo okoralé.

TIP: Pozor na rady typu, že starší maso lze zachránit koupelí v octě. Na povrchu sice bude vypadat jako čerstvé, jinak ale zůstává vše při „starém“.

Pohled z očí do očí ukáže na čerstvou rybu

Metoda „pokus–omyl“ může při nákupu ryb vyjít opravdu draho. Při výběru je proto stejně jako u masa důležité sledovat jejich barvu. Čerstvé ryby mají lesklou kůži a jasně červené žábry, naopak staré mají kůži vybledlou až matnou a žábry zašedlé. Stejně tak o kvalitě ryby hodně naznačí její oči, které by měly být nezamlžené a vypouklé. Pokud jsou vpadlé, svraštělé a potažené hlenem, rybu nekupujte.

I při koupi ovoce se spolehněte na své základní smysly

I v případě ovoce existuje několik „fíglů“, jak si domů přinést ty správné kousky. Například u citrusů platí, že čím těžší kus najdete, tím bude šťavnatější. K jahodám, jablkům a hruškám se zase nestyďte přivonět, a pokud nemají typickou vůni, jsou scvrklé nebo viditelně potlučené, raději je vraťte. Stejně tak se vyhněte zeleným až světle žlutým a měkkým kusům meruněk či melounům s měkkou kůrou, která tvoří mapy.

TIP: Pokud nemáte čas věnovat výběru a třeba i přípravě ovoce potřebný čas, ale přesto si ho chcete dopřát čerstvé, zajděte si do některé salaterie nebo fresh baru (např. UGO, Delmart...), kde většinou najdete nejen čerstvé ovocné saláty, ale i šťávy nebo smoothie.

Není pečivo jako pečivo

Při výběru pečiva myslete na to, že není určeno pro dlouhodobou spotřebu, a proto ho nemá smysl nakupovat do zásoby. Pokud chcete například opravdu čerstvé housky nebo rohlíky, nakupujte je každý den. Jestliže nemůžete, volte takový typ pečiva, který je trvanlivější – tedy raději chléb před houskami apod. Chléb se kypří buďto kvasem, nebo droždím a čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a déle vydrží. Kvalitní chléb poznáte i podle hmatu a vůně, která by pro vás měla být příjemná. Měl by být klenutý a bez ostré hrany. Pokud je příliš vysoký, znamená to, že je moc nakypřený. „Je dobré vědět, že nejměkčí neznamená nejčerstvější. Může být jen hůř propečený a obsahovat moc vody. Dobře propečená kůrka ‚zvoní‘, když na ni zespoda poklepete. Kromě toho by měla být rovnoměrně zlatohnědá a lesklá. Střída pak elastická a po stlačení by se měla vrátit do původního stavu,“ vyjmenovává Ing. Ladislav Adámek, manažer kvality rodinné pekárny Kompek.

Správně vyrobený a propečený chleba by měl také chvíli vydržet. Jeho trvanlivost ovlivňuje i množství žitné mouky. Ideální je doma ho zabalit do utěrky nebo ho uschovat do chlebníku. Pokud je skutečně kvalitní a vy ho dobře skladujete, měl by vydržet i týden. Nikdy ho však nedávejte do lednice, rychleji v ní totiž zestárne.

Zeleninu nakupujte po hmatu i čichu

Při nákupu zeleniny asi každý kontrolujeme, zda není nahnilá, plesnivá nebo jinak na pohled závadná. To ale mnohdy nestačí, a proto je třeba sledovat i detaily, které prozradí její čerstvost. Například jsou-li saláty či bylinky ovadlé, paprika vrásčitá nebo okurka a rajčata měkká, raději je nekupujte. Brambory, česnek, celer, cibule a další kořenová zelenina by měla být zase na omak tvrdá. O kvalitě může hodně napovědět i typická plná vůně či neseschlé a čerstvé stonky.

TIP: Pokud můžete, vyhýbejte se baleným okurkám, bramborám, paprikám a rajčatům. Neproudí k nim totiž tolik vzduchu, a tak se mohou rychleji zapařit, změknout a zkazit se. V balení může být také často zkažený kus, který snadno přehlédnete.

-ak-


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.