Jak poznat opravdu čerstvé maso, pečivo, ovoce nebo zeleninu? Zaměřte se na detaily!
Vaříte rádi z čerstvých potravin, ale často se vám stává, že namísto šťavnatého ovoce nebo kvalitního masa si z obchodů či farmářských trhů navzdory slibované čerstvosti přinesete domů něco, co čerstvé rozhodně není? Nezoufejte – poradíme vám, na jaké detaily se zaměřit, abyste se příště nespálili!
Čerstvost masa prozradí barva a vůně
Poznat čerstvé maso není vůbec jednoduché, ale rozhodně ne nemožné. Nejdůležitější je zaměřit se na barvu – u vepřového by měla být sytě růžová, u hovězího naopak sytě červená. V obou případech, pokud je maso moc tmavé (nebo má dokonce odstíny zelené či černé), je to špatně. U kuřecího značí kvalitu světle růžová, při viditelně tmavých či nažloutlých stopách na kůži zpozorněte. Dalším důležitým ukazatelem je vůně, kdy jakýkoliv náznak zápachu by měl vést k obezřetnosti stejně, jako pokud je maso na pohled slizké, lepkavé nebo okoralé.
TIP: Pozor na rady typu, že starší maso lze zachránit koupelí v octě. Na povrchu sice bude vypadat jako čerstvé, jinak ale zůstává vše při „starém“.
Pohled z očí do očí ukáže na čerstvou rybu
Metoda „pokus–omyl“ může při nákupu ryb vyjít opravdu draho. Při výběru je proto stejně jako u masa důležité sledovat jejich barvu. Čerstvé ryby mají lesklou kůži a jasně červené žábry, naopak staré mají kůži vybledlou až matnou a žábry zašedlé. Stejně tak o kvalitě ryby hodně naznačí její oči, které by měly být nezamlžené a vypouklé. Pokud jsou vpadlé, svraštělé a potažené hlenem, rybu nekupujte.
I při koupi ovoce se spolehněte na své základní smysly
I v případě ovoce existuje několik „fíglů“, jak si domů přinést ty správné kousky. Například u citrusů platí, že čím těžší kus najdete, tím bude šťavnatější. K jahodám, jablkům a hruškám se zase nestyďte přivonět, a pokud nemají typickou vůni, jsou scvrklé nebo viditelně potlučené, raději je vraťte. Stejně tak se vyhněte zeleným až světle žlutým a měkkým kusům meruněk či melounům s měkkou kůrou, která tvoří mapy.
TIP: Pokud nemáte čas věnovat výběru a třeba i přípravě ovoce potřebný čas, ale přesto si ho chcete dopřát čerstvé, zajděte si do některé salaterie nebo fresh baru (např. UGO, Delmart...), kde většinou najdete nejen čerstvé ovocné saláty, ale i šťávy nebo smoothie.
Není pečivo jako pečivo
Při výběru pečiva myslete na to, že není určeno pro dlouhodobou spotřebu, a proto ho nemá smysl nakupovat do zásoby. Pokud chcete například opravdu čerstvé housky nebo rohlíky, nakupujte je každý den. Jestliže nemůžete, volte takový typ pečiva, který je trvanlivější – tedy raději chléb před houskami apod. Chléb se kypří buďto kvasem, nebo droždím a čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a déle vydrží. Kvalitní chléb poznáte i podle hmatu a vůně, která by pro vás měla být příjemná. Měl by být klenutý a bez ostré hrany. Pokud je příliš vysoký, znamená to, že je moc nakypřený. „Je dobré vědět, že nejměkčí neznamená nejčerstvější. Může být jen hůř propečený a obsahovat moc vody. Dobře propečená kůrka ‚zvoní‘, když na ni zespoda poklepete. Kromě toho by měla být rovnoměrně zlatohnědá a lesklá. Střída pak elastická a po stlačení by se měla vrátit do původního stavu,“ vyjmenovává Ing. Ladislav Adámek, manažer kvality rodinné pekárny Kompek.
Správně vyrobený a propečený chleba by měl také chvíli vydržet. Jeho trvanlivost ovlivňuje i množství žitné mouky. Ideální je doma ho zabalit do utěrky nebo ho uschovat do chlebníku. Pokud je skutečně kvalitní a vy ho dobře skladujete, měl by vydržet i týden. Nikdy ho však nedávejte do lednice, rychleji v ní totiž zestárne.
Zeleninu nakupujte po hmatu i čichu
Při nákupu zeleniny asi každý kontrolujeme, zda není nahnilá, plesnivá nebo jinak na pohled závadná. To ale mnohdy nestačí, a proto je třeba sledovat i detaily, které prozradí její čerstvost. Například jsou-li saláty či bylinky ovadlé, paprika vrásčitá nebo okurka a rajčata měkká, raději je nekupujte. Brambory, česnek, celer, cibule a další kořenová zelenina by měla být zase na omak tvrdá. O kvalitě může hodně napovědět i typická plná vůně či neseschlé a čerstvé stonky.
TIP: Pokud můžete, vyhýbejte se baleným okurkám, bramborám, paprikám a rajčatům. Neproudí k nim totiž tolik vzduchu, a tak se mohou rychleji zapařit, změknout a zkazit se. V balení může být také často zkažený kus, který snadno přehlédnete.
-ak-