Jen ostrý nůž je bezpečný
Nože si můžete nechat nabrousit v profesionálním brusičství – to doporučujeme u velmi tupých, poškozených anebo speciálních nožů se zubatým ostřím. Pokud však máte kvalitní nože a dobře se o ně staráte, vystačíte si většinou s domácím ostřením. Je zapotřebí použít vhodné nástroje a osvojit si jednoduchou techniku.
V zásadě máte na výběr 2 základní způsoby: broušení ocílkou anebo broušení pomocí specializovaného ostřiče.
https://www.fiskars.cz/vyrobky/kuchyn/noze-a-prislusenstvi-pro-krajeni/ocilka-functional-form-1014226 https://www.fiskars.cz/vyrobky/kuchyn/noze-a-prislusenstvi-pro-krajeni/ostric-na-noze-roll-sharp-functional-form-bily-1014214
Broušení ocílkou
Uchopte ocílku tak, aby vám zábrana u rukojeti chránila ruku. Do druhé ruky uchopte nůž a jeho kořen nasaďte na špičku ocílky. Poté při mírném tlaku veďte ostří až ke špičce a opakujte na druhé straně. Pravidelně střídejte strany nože. Doporučujeme úhel (mezi nožem a ocílkou) broušení 15°.
Fiskars - broušení nožů 2 Zdroj: Fiskars
Broušení ostřičem Pokud využijete ostřič, položte ho celou plochou na prkénko a pevně přidržujte po celou dobu ostření. Tím zamezíte nežádoucímu pohybu na podložce. Takto zafixovaným ostřičem jednoduše protáhněte nůž 15–20x oběma směry.
Fiskars - broušení nožů Zdroj: Fiskars
U obou způsobů pracujte s celou délkou ostří nože.
https://www.youtube.com/watch?v=CEs44QWBxDE&feature=emb_logo
Tip: pro zachování ostrosti nožů používejte k jejich uskladnění blok na nože.
https://www.fiskars.cz/vyrobky/kuchyn/noze-a-prislusenstvi-pro-krajeni