Svařák na vánočním trhu si letos nedáme. Jak si udělat skvělé svařené víno doma?
Jedno z nařízení, které je spojené s nově vyhlášeným nouzovým stavem, se dotýká oblíbené předvánoční kratochvíle. Na vánočních trzích si nejspíš letos svařené víno ani sladkosti nedáme.
Vláda tak chce omezit setkávání mnoha lidí na jednom místě. Trhy, které fungují celoročně, mohou zůstat otevřené. Stejně tak si budeme moct pořídit vánoční stromeček i kapra. Stánkaři mohou nabízet i jmelí.
Zakázaná bude konzumace alkoholu na veřejnosti, což je další obstrukce pro případné pořádání vánočních trhů. Svařené víno ani grog byste si na případném trhu zkrátka nekoupili. Nouzový stav má trvat třicet dní.
Domácí svařák
Pokud nechcete o vánoční atmosféru přijít, připravte si alespoň poctivý svařák doma. Můžete vyzkoušet ověřený recept, který chutná báječně.
Ingredience:
- láhev červeného vína
- badyán
- celá skořice
- hřebíček
- cukr
- hroznový nebo pomerančový džus
- pomeranč
- vodka
Postup:
V menším kastrolu smícháme červené víno se skleničkou hroznové nebo pomerančové šťávy a dvěma panáky vodky (můžeme přidat nebo ubrat, záleží, jak silný svařák chceme mít). Přidáme koření a na kolečka nakrájený pomeranč (je lepší ho oloupat, většina pomerančů má chemicky ošetřenou kůru). Dodáme cukr, většinou je dobré dát na jeden hrníček jednu polévkovou lžíci cukru, takže do litru svařáku by měly přijít zhruba čtyři lžíce. Cukr lze nahradit i zdravější panelou. Směs zahříváme, ale nesmí se nám vařit!