reklama

Pečeme podle hvězd: Recepty z 12. dílu pěkně pohromadě

Pečeme podle hvězd - 12. díl Foto:
Pečeme podle hvězd - 12. díl
Foto: FTV Prima / Tomáš Svoboda

Kuchař Martin Kincl ve své kuchařské show Pečeme podle hvězd pátrá po tom, jaké rodinné recepty opatrují známé osobnosti. V posledním díle mu svá oblíbená jídla naservírovali hudebník Matěj Ruppert a jeho táta Karel.

„Chlap v kuchyni když vaří, by měl být drzý,“ těmito slovy popisuje svůj přístup k vaření Karel Ruppert, otec hudebníka Matěje Rupperta. Podle svých slov vaří rád a celkem často, i když každý den to prý není. „Mě to musí napadnout večer nebo v noci, musí to na mě přijít. A pokud mě to takhle nenapadne, vaří žena,“ směje se Ruppert senior a junior jej doplňuje: „Zajímavé je, že nás oba to napadne tak po sedmém pivu.“

Pánové prozradili, že mají za sebou i zkušenosti se společným vařením, které ale nakonec ukončila sousedka Lenka. „Když na nás už potřetí zavolala požárníky, toho společného kuchaření jsme radši zanechali.“ V tom, co je v kuchyni nejdůležitější, mají ale jasno: dobrá nálada, ostré nože a trpělivost.

Pro diváky a kuchaře Martina Kincla si menu připravili společně. Rozhodli se pro – dle jejich slov – vyhlášeného šumavského pečeného králíka. „Recept na králíka mne napadl, když jsem jednou přišel po 7 pivech domů a měl jsem takové vnuknutí – králík. Řekl jsem si, že to ale chce zkusit nějakou změnu. Pojďme šokovat, pojďme převrátit celý kulinářský svět! A napadla mne kacířská myšlenka, že se podívám na internet a najdu tam něco velice zajímavého. A podařilo se! Vetkneme králíka do majonézy a upečeme,“ pochlubil se se smíchem Matěj. I s dezertem zůstali otec se synem na krásné Šumavě a upekli šumavský borůvkový koláč. „Ten se u nás v rodině peče už asi 122 let. My dva jsme ho ale ještě ani jednou nepekli,“ prohlásil s trochou obav v hlase Ruppert starší. Jak se můžete přesvědčit o trochu níže, koláč se oběma pánům povedl na jedničku a vy si ho můžete podle jejich receptu vyzkoušet doma.

Pečeme podle hvězd - králík v majonéze Foto:

Králík v majonézové marinádě

Co budete potřebovat:

  • 1 celého králíka
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžičky grilovacího koření
  • špetku muškátového oříšku
  • 1lžičku drceného kmínu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky nasekané zelené petrželky a čerstvého tymiánu

 

Postup:

1. Na marinádu smícháme majonézu, koření, olej a hořčici, přidáme petrželku s tymiánem a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Jako náhradu za grilovací koření lze použít sladkou a pálivou papriku v kombinaci s kořením na králíka.

2. Králíka rozporcujeme, mírně osolíme a opepříme, potřeme marinádou, dáme do misky a necháme marinovat alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne.

3. Připraveného králíka dáme do pekáče, podlijeme trochou vody, případně ještě trochu zakápneme olivovým olejem, zakryjeme a pečeme asi dvě, dvě a půl hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.  Na poslední půlhodinu králíka odkryjeme. Podáváme s vařenými či opečenými brambory a rajčatovým salátem.

Pečeme podle hvězd - šumavský borůvkový koláč Foto:

Šumavský borůvkový koláč

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 misku borůvek
  • drobenku z másla, polohrubé mouky a krupicového cukru
  • máslo na vymazání a mletý kokos na vysypání pekáče

 

Postup:

1. Obě mouky, cukr, olej, vejce, prášek do pečiva a mléko dáme do mísy a umícháme hladké těsto. Nalijeme ho na pekáč vymazaný máslem a vysypaný mletým kokosem, posypeme borůvkami a drobenkou a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

2. Hotový koláč necháme prochladnout, nakrájíme a můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou.

 

 

Podívejte se na další recepty z dvanáctého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

Článek

Králičí hřbet s bramborem a pyré z curry fazolí Foto:

Králičí hřbet s bramborem a pyré z curry fazolí

Příprava králičího hřbetu vám nedá skoro žádnou práci. Vyřádit se ale můžete na velmi netradičních přílohách.

Článek

Borůvkový koláč s vanilkovým pudinkem Foto:

Borůvkový koláč s vanilkovým pudinkem

Příprava moc dobrého a krásně vypadajícího koláč plného borůvek je kupodivu velmi snadná a rychlá. A určitě vám bude chutnat i s jiným ovocem!

A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit:

Článek

Pečeme podle hvězd - soutěž 12.díl Foto:

Pečeme podle hvězd: Soutěžte s 12. dílem o vouchery na nákup v hodnotě 3000,- Kč

I tento týden máme pro vás soutěž s pořadem Pečeme podle hvězd, ve které mohou tři z vás vyhrát poukaz v hodnotě 3000,- Kč od společnosti Albert na nákup v prodejnách Albert.

 

 

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě. 

Všechny odvysílané díly najdete na Primě PLAY.

Horoskopy 2017

reklama

reklama