Borůvkový koláč s vanilkovým pudinkem
Příprava moc dobrého a krásně vypadajícího koláč plného borůvek je kupodivu velmi snadná a rychlá. A určitě vám bude chutnat i s jiným ovocem!
Co budete potřebovat (na formu o průměru 22 cm):
- 300 ml smetany ke šlehání
- 70 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžíci kakaa
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
Na náplň:
- 300 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 40 g krystalového cukru
- 2 lžíce rumu
- 120 g másla
- 200 g čerstvých borůvek
Postup:
1. V misce smícháme smetanu, 70 g cukru a vejce. V další misce smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Obě směsi smícháme dohromady na hladké těsto, které nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
2. Mezitím připravíme máslový pudink. Pudinkový prášek smícháme se studeným mlékem a cukrem a přivedeme k varu. Jakmile směs zhoustne, odstavíme ji z plotny, přidáme rum, máslo a důkladně promícháme.
3. Upečený korpus necháme asi 5 minut vychladnout a pak ho pokryjeme vrstvou ještě teplého pudinku, který ozdobíme borůvkami. Hotový koláč necháme vychladnout a ztuhnout nejlépe do druhého dne.