Albert si hraje na krotitele duchů. Pálí bílou šalvěj a vyhání strašidla z bytu
V soutěži amatérských kuchařů z Prahy a středních Čech se jako první postaví k plotně osmnáctiletý student Albert. Ten věří na duchy a ve svém bytě se bojí. Jeho vaření bude jedna velká katastrofa. Podaří se mu věnečky upéct v rozmontované pánvičce?
Pondělní hostitel Albert bydlí v blízkosti pražských Olšanských hřbitovů v bytě po babičce. Jelikož zde bydlí krátce, neměl ještě moc času se zabydlet dle svého vkusu. V noci je pro něj byt děsivým místem. Slyší zvuky, má pocit, že tam straší a chrání se proti tomu vykuřováním. Vonné tyčinky jsou základ. Pak Albert ukáže, jak se zbavuje zlých sil zapálenou bílou šalvějí. S pořádkem si hlavu neláme. Postel si neustele ani kvůli divákům a už vůbec ne kvůli návštěvě. Studuje grafiku, je věřící a v bytě má vystavenou bibli. Nemá rád stereotyp a do Prostřeno! se přihlásil, aby dokázal, že umí dobře uvařit.
Albert Tošner Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Avokádová pomazánka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškové pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kari s rýží Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Věnečky s vanilkovým krémem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Petra Horáková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí carpaccio Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový krém s domácími krutony Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Biftek se šťouchaným bramborem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
„Horké“ maliny Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Richard Bednárik Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Palacinka s hádankou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Porkovy krém s krutónmi a slaninovým chipsom Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Líca od dzedziny z mladéj hovädziny Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Roláda Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jacob Strasser Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Crostini s polníčkem a dýňovým olejem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hrášková polévka s růžovým pepřem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zapečená kuřecí prsa s bramborami a petrželovým máslem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Perníkové brownies s pekanovými ořechy Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Aleš Novotný Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Miniquiche Lorraine Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Francouzská cibulačka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí po burgundsku Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Loupáčky s tvarohovým dezertem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Ve svém menu slibuje avokádovou pomazánku, hráškové pyré, kari s rýží a věnečky s vanilkovým krémem. Jako úkol týdne by měl připravit domácí sushi. Jeho soupeři se na večeři těší. Richard nemusí olivy a menu se mu zdá jednoduché. Jacob varuje, že je hodně vybíravý v jídle. V podstatě se přihlásil do soutěže, aby překonal odpor k neznámým pokrmům. Jak uvidíte na prima+ a vpodvečer na obrazovce, jeho chuťové pohárky budou v pozoru hned první den.
Podívejte se, jak Albert připravuje věnečky:
Snědl pavouka, aby se zbavil strachu
Brzy zjistíme, že má Albert velké plány, ale provedení pokulhává. Věnečky s krémem zní dobře, ale v troubě není plech s pečicím papírem. Albert se bude hodně divit, nakonec odšroubuje rukojeť z pánve a použije ji místo plechu. Bude bojovat s odpalovaným těstem, které na pánev rozprostře rukama, i s krémem, ze kterého se stane sražená hmota. Podobně na tom bude s přípravou sushi, které neumí správně zarolovat. Nešikovný kuchař nakonec naservíruje příliš kyselé avokádo nebo polévku, kterou nestihnul rozmixovat. Kromě jídla budou soutěžící ohromeni osobností hostitele.
Na první pohled evokují Albertovy černé nehty, černé dlouhé vlasy, šperky a výbava bytu, že se zajímá o gothic nebo emo styl. Jak sám hostitel prohlásí, ještě se hledá a snaží se najít svou cestu. Jeho rodina je věřící, takže se Albert před jídlem pomodlí. Po šmejdění soutěžící objeví náboženské artefakty jako kříže a bibli, zároveň jim připadá neslušné, že není ustláno. Albert pak prozradí, že slýchá v bytě zvuky a šeptání. Za výhru by zaplatil návštěvu odborníka, který by mu s duchy poradil. Petra zkušeně odhadne, že by se měl nechat vyšetřit, zda nemá psychickou poruchu. To Alberta nenapadlo. Zvláštní večer zakončí zvláštní prstová hra a přiznání hostitele, který v minulosti snědl pavouka, aby se ho přestal bát.
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů