Společnost

23. ledna 2024 09:50

Marie Makovská

Aničku otčím znásilňoval a dostal jen podmínku. Na dívku se vybralo téměř pět milionů

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Šokující případ rozhýbal média i sociální sítě. Byl tak silný a smutný, že nadzvedl ze židle řadu celebrit a dostalo se mu velké pozornosti. Nezletilou dívku od roku 2020 znásilňoval nevlastní otec, přičemž mu byl soudem zmírněn původně tříletý trest vězení na podmínku. Pár dní po tomto verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu. Během několika dnů se pro ni na platformě Donio vybralo téměř 5 milionů korun.

Muž, který pracuje jako lesní dělník, svou nevlastní dceru zneužíval od roku 2020. Dívka, která byla fiktivně pojmenována Anička, si prošla za dva roky neuvěřitelným peklem. „Začalo to v roce 2020. Znásilnění. Už na začátku si pořizoval fotky a pak i video, kde byla vidět soulož. A vydíral mě, že pokud s ním nebudu spát, všechno zveřejní. Ty jeho praktiky jsem podstupovala i třikrát denně,“ popsala na platformě Donio traumatické zážitky dívka, která byla v době, kdy vše začalo, ještě nezletilá.

Psycholog: Justice i znalci selhali. Podmínka za znásilnění je bezohlednost vůči oběti

Podmínka za roky zneužívání

Odvolací senát Krajského soudu v Brně muži, který Aničku roky zneužíval, zmírnil tříletý trest vězení na podmínku. „Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila soudkyně zpravodajka Mária Petrovková. Dívka se přitom po vynesení rozsudku předávkovala léky, skončila na jednotce intenzivní péče a nyní je v psychiatrické léčebně.

Po uveřejnění případu v médiích a na profilech na sociálních sítích mnohých celebrit se věci dostaly do pohybu. A začalo se upozorňovat nejen na tento případ, který se přezkoumává, ale i další podobné případy, při kterých byl trest za sexuální nebo domácí násilí příliš nízký.

Proč to nenahlásila dřív?

Častou otázkou, kterou si pokládají lidé, kteří se do podobné situace nikdy nedostali, je: Proč to neřekla dřív? Důvodů může být několik: strach, bezmoc... A není to ojedinělý případ. Podle Amnesty International je ve skutečnosti v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění. Jedná se tedy o 34 případů denně a policii je ohlášen jen jeden až dva z nich.

Ze slov zneužívané dívky mrazí. „Chtěl to všude, kde ho zrovna napadlo. Doma. V lese. Na poli. Kdekoliv v autě. Celé to prasklo, když si na mě jeden den počkal před školou a pokřikoval, že všem řekne, jaká jsem kurva a děvka. Sesypala jsem se a spolužačky mě odvedly do školy, kde jsem všechno řekla třídní učitelce. Ta mi pak nabídla, že se mnou půjde i na policii. Jen díky tomu jsem jim byla schopná všechno říct a toho hnusáka udat,“ uveřejnila slova Aničky na platformě Donio iniciativa Pod svícnem, která stojí za založením sbírky pro dívku.

Sbírka a demonstrace

Dívce lidé prostřednictvím sbírky poslali téměř pět milionů korun a také spoustu podpůrných zpráv, následně byla sbírka ukončena. Iniciativa Pod svícnem, která dívce pomáhá a je s ní v kontaktu, doplnila, že sbírka bude předčasně ukončena, protože částka, která se za několik málo dnů vybrala, je pro Aničku na nový život dostatečná. „Částka především pomůže vyřešit neúnosnou situaci v rámci bydlení. Celou částku nedostane na účet. Vše se řeší oproti fakturaci,“ vysvětlila iniciativa.

Před Ministerstvem spravedlnosti se navíc dnes, tedy v úterý 23. ledna, chystá demonstrace pořádaná organizacemi Konsent a Amnesty International.

„Pojďte s námi posvítit a zakřičet Ministerstvu spravedlnosti do oken, že oběti znásilnění si zaslouží spravedlnost. Násilníci nemůžou dál odcházet od soudů jenom s podmínkou,“ napsala nevládní organizace Konsent na Instagramu.

Sdílejte článek
Štítky Instagram znásilnění Amnesty International Česko sexuální násilí Krajský soud v Brně Ministerstvo spravedlnosti České republiky Donio Konsent

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.